用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聽住歌溫書
樓主: ckfamily
go

聽住歌溫書

回覆樓主:

我兩個都係要聽住嘢/播片先做功課/溫習。

呀仔果啲歌仲要係鬼殺咁嘈嘅歌,真係唔知佢咩身體結構可以頂得順。。。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-11 18:47

我屋企音樂聲,歌聲,audio book聲,聲聲入耳
繞梁不止添。冇背景音樂讀唔到書。

pokinponi    發表於 20-1-13 14:00

我果個現時F.2 溫書時會一直聽住Bad Guy , Havana, All Falls Down 你話死唔死,一時又用I pad 睇片,見佢暫時都Keep得住響級中上就由鬼得佢,(你話我曬命都係咁講)真係無佢附

勝記 發表於 20-1-13 11:05
我果個現時F.2 溫書時會一直聽住Bad Guy , Havana, All Falls Down 你話死唔死,一時又用I pad 睇片,見佢 ...

呢三首係我屋企個hit rate都好高

簽名被屏蔽

ckfamily 發表於 20-1-9 18:23
小朋友話要聽歌溫書,我覺得聽歌唔專心,你哋會唔會比佢聽住歌溫書
會,長期係聽純音樂溫書的,有正面效果的。
呢樣真係因人而異,你可留意下佢的效果再決定

另係youtude輸入學習+音樂,你會發現有大量3~6小時的高流量音樂短片,可見有不少人有呢個需求的

gigayan 發表於 20-1-13 11:08
呢三首係我屋企個hit rate都好高

回覆樓主:

我個食住零食温

回覆樓主:

食嘢同聽歌都好正常
如果你哋睇到我女温書,會以為自己去咗敍利亞: 開住音樂,枱上開咗包糖或者一支綠茶,成枱都係四散嘅書簿、紙、擦膠、筆、塗改帶,枱前坐住個一頭亂髮,自言自語,久唔久咒罵一下嘅女孩

goodmama2003    發表於 20-5-2 12:37
pokinponi    發表於 20-1-15 13:52

聽住嚟溫書做功課有幫助就得啦!有D人好怕靜得滯有耳嗚,故點都要D聲音播下。

有人仲原用上一代愛邊聽電台節目邊做功課溫書哩個方法。

我家那個每日又係中意聽住歌做功課, 佢話唔聽做唔到

我個仔都係聽住歌溫書,仲開到好大聲,我同佢講咁嘈點記到嘢,佢話佢嘅讀書方法唔同我,但佢考試成績好的。

goodmama2003 發表於 20-5-2 12:26
我女溫書要好靜,關手機溫。但佢自己就好吵,佢會讀出聲,有時又拿紙寫野,翻書 ; 而且喜愛夜深人靜溫。:ig ...

我女都係,一路溫書一路同本書講嘢,好似將讀嘅課文串連成一個故事咁

goodmama2003    發表於 20-5-2 13:23

goodmama2003 發表於 20-5-2 13:31
仲喜歡寫lable紙貼係門度,返學前睇下,記住就撕走,佢自己間房度門好似道士作法一樣,因為lable紙又係黃色 ...
呢個方法好好考試前可以畫一把桃木劍貼在中間

goodmama2003 發表於 20-5-2 13:31
仲喜歡寫lable紙貼係門度,返學前睇下,記住就撕走,佢自己間房度門好似道士作法一樣,因為lable紙又係黃色 ...

呢個方法,正