用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽PM vs. 金巴倫AM
go

保良局譚歐陽PM vs. 金巴倫AM [複製鏈接]

Live in Whampoa,  5 minutes walk to 譚歐陽, and need to take school bus or MTR to SN.
How to choose?
   0    0    0    0

回覆樓主:

一定金巴倫!英文程度差太遠了!

回覆樓主:

如果兩間比較,我會譚歐陽,又近丶學卷得嚟仲要係英文~
我朋友話原來成日都好多活動參加,免費嘅~興趣班K2開始有好多,仲要好平~K1就得游水班,都係好平~

slowtravel 發表於 20-1-9 22:31
如果兩間比較,我會譚歐陽,又近丶學卷得嚟仲要係英文~
我朋友話原來成日都好多活動參加,免費嘅~興趣班K ...

Thanks for your share! Close to home and 學券 with NET are really attractive

shirley1xy 發表於 20-1-10 06:20
Thanks for your share! Close to home and 學券 with NET are really attractive

雖然係NET, 但多數係印度藉老師~有啲家長會唔鍾意~不過性價比係高嘅~

NET 係印度同巴基斯坦。
英文口音完全是不同的

我朋友話唔覺老師有口音問題,佢個女番咗三個月學已經可以講完整英文句子,所以覺得好值~不過都係嗰句,有家長唔鍾意老師嘅國藉,亦有家長介意其他同學仔嘅國藉~要問下自己,接唔接受到多元文化~

slowtravel 發表於 20-1-10 14:52
我朋友話唔覺老師有口音問題,佢個女番咗三個月學已經可以講完整英文句子,所以覺得好值~不過都係嗰句, ...

你朋友覺得=事實?

你有冇聽過兩者口音的分別

Carrie827 發表於 20-1-12 17:59
你朋友覺得=事實?

我已經講咗係我朋友,你覺得唔係事實可以唔信。我唔一定要你信哂我。或者可以喺放學時間去學校門囗問下啲家長都得。
從來網絡世界嘅資訊都唔一定係正確,聽朋友講都未必一定真。如果想最準確,當然係親身去感受。
所以,"係唔係事實" 同你喺呢個網絡世界度討論係無意思。
另外,口音其實分好多種,你要求英國丶美國丶加拿大丶蘇格蘭定澳洲?係咪唔係英國囗音就代表有問題?而且幼兒6歲以前學語言,口音從來都係唔重要嘅。口音只係學英文好片面嘅指標。

Carrie827 發表於 20-1-12 17:59
你朋友覺得=事實?

有部分印藉老師口音係一般,如two變do,我記得我小朋友初期都有跟住讀錯,但我糾正了就改到,每星期我安排一節net phonics class俾佢,呢三年,的確令佢啲英文相當唔錯,除咗k1老師口音麻麻,k2,k3的都ok,我估除咗口音,英文語境都幫到小朋友。因為幼稚園以英文為主,佢習慣使用英文,喺屋企玩會講英文、睇電視會揀英文卡通片、睇書都鍾意英文多啲,而屋企本身係唔會特別講英文的,而家佢小三,都係鍾意英文多啲。你話同私幼比,好老實,老師口音冇得比,人家收6、7、8千一個月,譚歐陽500一個月,有咁嘅效果,性價比真係好高。

slowtravel 發表於 20-1-12 18:39
我已經講咗係我朋友,你覺得唔係事實可以唔信。我唔一定要你信哂我。或者可以喺放學時間去學校門囗問下啲 ...

井底之蛙, 問非所答

1. 我有講唔係你朋友?

2. 既然唔準確你又講, 你慣咗講大話?

3. 如果你對事實咁唔著緊, 你係第二個post嗰度又咁雙重準則haha?

4. 口音唔重要都講得出!乜嘢六歲之前唔重要? 你自己作㗎? 黃埔迦南的水平真低下.

幫你分埋問題、唔好問非所答又講得唔清唔楚又雙重準則!Thanks

feifei_baby 發表於 20-1-12 18:58
有部分印藉老師口音係一般,如two變do,我記得我小朋友初期都有跟住讀錯,但我糾正了就改到,每星期我安排 ...

對, 只有錢的因素

Carrie827 發表於 20-1-12 22:24

對, 只有錢的因素

不過,如果係樓上兩個選擇,我都會揀譚歐陽喎,考小成績唔錯,英文又好,又近樓主,如果要俾6、7、8千學費,我覺得要起碼有KM, LH,SC,Vic 呢啲質素。

大家上得EK攞料,都係為小朋友著想嘅家長,大家互相交流,說話可以客氣啲,「口音」重要,言行身教都同樣重要。

Carrie827 發表於 20-1-12 22:24
井底之蛙, 問非所答

1. 我有講唔係你朋友?

你又唔洗下下都鬧左人先嗰喎。其實有乜咁勞氣呢... 係咪因為我問左你一句'又問又唱係乜玩法?'?
好啦。入正題,答你問題。
1,冇。係你質疑'你朋友覺得=事實',我就重申我個敍述,即係'我朋友覺得'=我知嘅事。至於係咪事實,我就梗係覺得係事實啦。所以我唔會再出post去問其他人到底情況係咪我朋友講咁樣,因為我相信佢。
2,我將自己相信係真丶覺得準確嘅嘢講出黎,又點算講大話呢?咁你唔信你家姐又喺度鬧咗先,又負唔負責任呢?
3,我真心覺得係事實先講架。係你唔信你家姐在先,係你質疑我朋友咋。
4,其實發音同口音係有分別嘅。你會唔會係執著緊發音?英國口音都有好多種丶美國口音都有廿種以上,而且有乜口音唔一定代表英文好唔好。發音就好重要,但口音對學英文黎講只係好唔好聽。你知唔知六歲之前學第二種語言乜嘢係重要?唔係我作嘅,你可以搵下人哋啲研究。
5,我唔清楚黃埔迦南水平係咪低下。

-其實每一次我都答哂你問題係你唔明啫。
-如果你純粹係為咗發洩,可以PM鬧我,何必搞到其他人呢?
-咁俾你係咪一定唔揀譚歐陽呢?
-因為我一時嘅八卦同疑心,搞到你嬲到而家,真係好唔好意思。你唔好將我講嘅嘢擺喺心上啦,開心最緊要。
-我都唔會喺呢個post再回應你喇,免得打搞其他人喇。
-都係嗰句,你想繼續討論,可以PM我。

feifei_baby 發表於 20-1-13 00:56
不過,如果係樓上兩個選擇,我都會揀譚歐陽喎,考小成績唔錯,英文又好,又近樓主,如果要俾6、7、8千學費 ...

唔好意思打搞大家,佢應該係衝着我而黎嘅。因為我對佢之前開嗰個post有質疑,所以激嬲咗佢。

slowtravel 發表於 20-1-13 17:14
你又唔洗下下都鬧左人先嗰喎。其實有乜咁勞氣呢... 係咪因為我問左你一句'又問又唱係乜玩法?'?
好啦。入 ...

我講關於黃埔迦南嘅負面消息全部都係真!我講咗好多次歡迎對質!但係你淨係叫我自己自己無方向咁樣搵!邊一個係事實機會大?

1. 第一句「冇]就知係你有問題啦之後嗰啲根本就係掩飾. 你覺得係事實咁咪即係你自己講咗[覺得等於事實]囉! 其實我都「覺得」你係一個同黃埔迦南關係不淺的垃圾!
2. 又嚟,「 相信等於事實」?你星期日有冇份入元朗?睇嚟你好擅長催眠自己!

3. 又再嚟? 覺得又係事實? 其實一個感覺等於事實好多嘢就唔駛證明啦!

4. 既然唔重要, 你記住學好印度發音嘅英文!記住呀世世代代都印度式嘅英文!
記住六歲之前學好喎!我「相信又覺得」冇得頂!

之前夠話唔應啦!而家咪應!我就行得正企得正歡迎你公開討論! 所有黃埔迦南N班/K 班老師講大話屈小朋友, 仲叫佢地隱瞞嘅case我同好多家長已經有短訊聯絡.

理虧嘅咪唔好應囉!明白既!

slowtravel 發表於 20-1-13 17:14
好啦。入 ...

我講關於黃埔迦南嘅負面消息全部都係真!我講咗好多次歡迎對質!但係你淨係叫我自己自己無方向咁樣搵!邊一個係事實機會大?

1. 第一句「冇]就知係你有問題啦之後嗰啲根本就係掩飾. 你覺得係事實咁咪即係你自己講咗[覺得等於事實]囉! 其實我都「覺得」你係一個同黃埔迦南關係不淺的垃圾!
2. 又嚟,「 相信等於事實」?你星期日有冇份入元朗?睇嚟你好擅長催眠自己!

3. 又再嚟? 覺得又係事實? 其實一個感覺等於事實好多嘢就唔駛證明啦!

4. 既然唔重要, 你記住學好印度發音嘅英文!記住呀世世代代都印度式嘅英文!
記住六歲之前學好喎!我「相信又覺得」冇得頂!

之前夠話唔應啦!而家咪應!我就行得正企得正歡迎你公開討論! 所有黃埔迦南N班/K 班老師講大話屈小朋友, 仲叫佢地隱瞞嘅case我同好多家長已經有短訊聯絡.

理虧嘅咪唔好應囉!明白既!

feifei_baby 發表於 20-1-13 00:56
不過,如果係樓上兩個選擇,我都會揀譚歐陽喎,考小成績唔錯,英文又好,又近樓主,如果要俾6、7、8千學費 ...

多謝妳嘅回覆,我都俾咗留位費譚歐陽,另外我仲有威廉國際班am offer take咗,妳覺得呢兩個offer點揀?

回覆樓主:

最後係如何?

Carrie827 發表於 20-1-13 18:41
我講關於黃埔迦南嘅負面消息全部都係真!我講咗好多次歡迎對質!但係你淨係叫我自己自己無方向咁樣搵!邊 ...

迦南真係麻麻地,大女讀過,現在細仔報N班,個女千叮萬囑不要幫細佬報迦南,問佢,就話老師唔好,只係不停讀讀讀,不竟都十幾年前,所以佢印象只是不好, 具體說不到出來。
‹ 上一主題|下一主題