用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣既小朋友先有機會入讀學之園
樓主: Florence4Leung
go

點樣既小朋友先有機會入讀學之園   [複製鏈接]

ReginaRaina 發表於 20-1-13 16:50
其實LH 有幾名校?

一間去到面試,第一時間看重的係學生出生日期,已經覺得十分討厭 (不喜勿插)﹗或者收大 ...

有邊間好少少嘅幼稚園唔係專收大B呢?

果d女龍,咩一樣係主要收大B?

呢個根本就係教育制度上嘅問題。

其實LH 有幾名校?

一間去到面試,第一時間看重的係學生出生日期,已經覺得十分討厭 (不喜勿插)﹗或者收大 ...

如果學校會分開唔同月份去面試 好似CCKG 咁樣公平啲 分開就算唔係一個月可能一年分開三個月一批咁樣去評估
每一批都取錄學生 咁間學校就真係好嘢啦 咁先至係有教無類 當然現實冇咁理想
因為要整靚盤數
我朋友最近小朋友剛剛畢業佢話學知園應該唔收九月打後嘅小朋友

Dolphingirl 發表於 20-1-13 19:46
如果學校會分開唔同月份去面試 好似CCKG 咁樣公平啲 分開就算唔係一個月可能一年分開三個月一批咁樣去評估 ...
你朋友錯啦!九月之後超細B 係收得比較少但唔係完全冇,但收得果d 全部都係超班馬

如果學校會分開唔同月份去面試 好似CCKG 咁樣公平啲 分開就算唔係一個月可能一年分開三個月一批咁樣去評估 ...

pn係截到開學前一日滿2歲,所以pn係冇8月中下旬之後的細b,k1就冇限制,12月細b都見過。
其實s開頭都係咁,pn唔收9月打後,但仲有某d明星可以插班,點解得lh俾人鬧(emoji)
申利,對兩家都冇意見,唔收歲幾細b都係正常,收佐咪又俾人話chur到盡,好似y學校咁夠係有教無類又俾人話呼吸學校...

Florence4Leung 發表於 20-1-10 14:55
回覆 Chubu 的帖子

我女2 歲啦 (細B)..呢家讀緊PN (不是LH) ,想報LH 做大B..

唔知你細到去幾多月?可以同佢做多d口肌練習,如果係唔肯講嘢,可以係佢指嘢遞俾佢之前鼓勵佢講樣嘢的名稱,唱多d歌仔,某d日用詞常用詞可以咬重音講&重複多幾次。但如果暫時都唔肯開口都唔使逼,做多d口肌練習,食物唔好剪咁碎,慢慢就會開口㗎啦
回到樓主第一條問題,做大b in pn已經係著數好多,大家都咁上下,唔講野in pn我覺得唔係太大問題,答錯都唔怕,最緊要係同佢講嘢會唔會回應,會唔會回應老師指令。lh面試考3part堅深,但年年都係差唔多類型,爬下ek都可以做下準備,考pn都係講運多d,鍾意咪係去撞下手神,good luck

如果係in PN,LH主要睇主動性,多過答唔答得啱,我朋友個仔答錯,但有主動舉手答問題,亦都係坐唔定果d,雙職父母,background好普通,LH都照收。
但K1要求就高好多,而且有PN班直升,K1剩返嘅位唔係好多,所以揀人方面會更認真。
睇返我個女,當年PN面試初期表現好好,但LH好遲先面試,個女trouble2開始有自我意識,好自我,心情唔靚就咩都唔答,我同另一個同屬大B嘅朋友傾開,佢個女果時仲會故意玩野,答錯嘅答案。我個女反而細返幾個月時表現仲好,因為咩都會乖乖去做...所以家長只要重點教面試會問嘅範圍,細B都唔會差得去邊。

daydaydayup 發表於 20-1-14 07:47
pn係截到開學前一日滿2歲,所以pn係冇8月中下旬之後的細b,k1就冇限制,12月細b都見過。
其實s開頭都係咁 ...

PN 唔收兩歲之前嘅BB 完全明白
我講得唔清楚 我講的CCKG 佢分班係in K2 (唔係K1)
K1 嘅面試其實年頭到年尾 小朋友都一定差好遠
S 明星插班?我估佢係一到兩歲就即刻插?
Y .. 所以都係唔公平俾人話空氣學校

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)
2.家境中上(看重地址)
我大囡當年冇你講既1.2.3
如你咁講得4, 佢係一月B

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)
2.家境中上(看重地址)
我仔女...一樣都唔中,只係鐘意睇書,INTERVIEW表現好

快樂火雞 發表於 20-1-11 16:08
我具體講我所知道的,大家可以自行同自稱N無人士的言論對照
1.學之園的學生,基本上四月已經係全班最細, 如果 ...
我仔9月喎,佢同學最細11月
而我女同學最細有10月...唔會最細4月啦

Chubu 發表於 20-1-11 22:25
不論佢收唔收公屋學生,住公屋讀LH交7千蚊學費真係好令人匪夷所思
好多公屋都買左,唔係租的
況且而家d公屋都唔平呢~

其實LH 有幾名校?

其實係家長怕冇offer同撞期先報十幾廿間....

當年我係呢度都有好多人同我講LH唔收細b,冇offer係正常,但我仔收到offer呀
上網好多都唔係真正用家,都係聽返黎又唔係真

ho_yan2406 發表於 20-1-14 23:30
我仔9月喎,佢同學最細11月
而我女同學最細有10月...唔會最細4月啦

佢應該講緊n
9月份打後應該係讀k就會有

回覆 ReginaRaina 的帖子

你有無去過LH open day??我自己今年去左HL,
睇生日月份表發覺今年收既pn班生,
完全無你所講既睇月份,
9-7月都有人收。
當然11-4月會多d,
但5-7月都一樣有,我數過兩間班房加埋既5月/6月,
都各近10個!我個人覺得LH應該會選各月份表現最好既b去收。

利申:報左HL PN

ho_yan2406 發表於 20-1-14 23:36
當年我係呢度都有好多人同我講LH唔收細b,冇offer係正常,但我仔收到offer呀
上網好多都唔係真正用家,都係聽 ...
我就係見人講只收大b/超大b,今年去open day前以為全部學生9-2月,
但去完openday,發現個個月學生都有,而且比想像中平均。
9-7月都有,係8月無,
我逐個數o左 lol

我地舊年有k1 offer,中B.目測生日表,超大和大B佔多數。1/3-1/4 是中小B.

唔單止名幼,幼稚園有得㨂既都會㨂大d 既B,因較易manage。除非學校背後政策是先到先得和有教無類等等。

小兒是6年前LHK畢業,下年升中啦! LHK個ENG / PTH 班打底好好,上小打好根基。3年LHK十分滿意。👍👍👍

Dollys 發表於 20-1-15 01:35
我就係見人講只收大b/超大b,今年去open day前以為全部學生9-2月,
但去完openday,發現個個月學生都有,而 ...

舊年HL Pn [今年k1]全級共有6個8月B, 4個am,2 個pm

咁岩今年無

回覆 快樂火雞 的帖子

舊年入VE PN,除左第4點其他全部唔係,唔係住私樓,亦只係打一份普通工。

小朋友都活潑、多咀,唔係話乖同坐定定嗰類,但兩次interview都肯答曬老師問題做到晒task。

我地唔係住青衣,日日校巴返學,有擔心佢辛苦,同佢in自己嗰區k都收左,但佢都係話要返LH,咁就由佢直升。學校老師都包容同有愛心,我小朋友都百厭,但老師都唔會話佢同投訴,仲教我地點處理。

其實讀邊間都好,最緊要小朋友讀得好開心同學到野。每間學校都總會有fans同haters。

‹ 上一主題|下一主題