用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣既小朋友先有機會入讀學之園
樓主: Florence4Leung
go

點樣既小朋友先有機會入讀學之園   [複製鏈接]

我地N無人士,小朋友兩年前LH PN面試勁郁,都覺得老師黑面,就算有Sec in 都冇offer.
上年再試LH K時,仔定了好多,起碼肯回應老師,面試問題唔係全部答到。
今次我只固住睇囝,冇留意老師有冇黑面,但可能心態輕鬆左(因冇期望入到,我個又係中B),又撞到個合佢眼緣的老師,順利有Sec in跟住有offer.

雖然我地冇take,但公平點講句,通常多人in的學校,老師一日見幾幾百個學生,黑面唔出奇呀,最緊要成為佢學生後,對小朋友好已足夠。就算愛心型學卷學校的面試,老師見得太多學生,都見過有黑面,但讀左後,又是另一回事。

無去過LH既面試係唔會知咩先係真正既幼稚園面試, 其他個D好多都係玩玩下, LH係堅認真, 所有小朋友既缺點無所遁形, 父母想呃都難, 同培正比, 簡直係一天一地, 我指面試既嚴格程度

回覆 Chubu 的帖子

我女2 歲啦 (細B)..呢家讀緊PN (不是LH) ,想報LH 做大B..
但我女到呢家都未識講野, 各位, 有咩辦法可以令小朋友開口講野.
她只會說...BYE BYE, 爸爸, 媽媽, 去街街, 姐姐, 哥哥.
佢完全明白我地既指示, 但唔講野....點算?  

Florence4Leung 發表於 20-1-10 14:55

我女2 歲啦 (細B)..呢家讀緊PN (不是LH) ,想報LH 做大B..
呢樣野又真係冇得迫
引導佢, 試下佢有咩需要要佢講出黎
最重要係多啲同佢講野

考LH, 小朋友一定要夠主動

HK-CR7 發表於 20-1-10 14:35
無去過LH既面試係唔會知咩先係真正既幼稚園面試, 其他個D好多都係玩玩下, LH係堅認真, 所有小朋友既缺點無 ...

培正好多內定位,識人好過識字吖。識人嘅,喊曬都收,唔識人嘅,咩reject law.

感覺LH面試好認真。因為考小朋友考得好全面。

曾經去過某間區內比較出名私幼面試,可能我小朋友係中細B,並非大B,超大B,d老師眼尾都無望過我小朋友。當然,我地比人reject啦。

回覆 meowbee 的帖子

我女一定無機會..縱使大B , 唔識講野, 又坐唔定..
我係屋企同佢講故事, 佢都唔會坐底聽....
不過都一試無妨, 無期望, 唔會失望

Florence4Leung 發表於 20-1-10 14:55

當年我小朋友考LH PN時亦無出過聲(連多謝都無講 ),除左出過聲答一條問咩顏色既問題。
但佢好主動,group in時有坐定,老師問問題後,佢主動舉手,等老師叫佢名才出去拿生果放入籃。
單獨面試時老師問佢叫咩名都無答,老師叫我同佢睇一本圖書,睇完後佢主動指示俾老師想睇埋枱上另一本圖書,我問准老師後才同佢睇埋。
最後見校長時,佢拿完禮物都無講多謝同再見 ,但我自己有同校長講。
小朋友肯出聲固然係好,但唔肯亦無得迫(我覺得如果家長於面試時好緊張咁逼供小朋友其實仲衰),所以唔出聲亦唔等於無機會。

wg_ann 發表於 20-1-10 16:23
當年我小朋友考LH PN時亦無出過聲(連多謝都無講  ),除左出過聲答一條問咩顏色既問題。
但佢好 ...

pn唔講野都重有機, in K唔出聲真係無乜機會,one on one老師問問題個陣係連珠發砲式一題接一題

Bigold 發表於 20-1-10 00:29
我除左第4點,其他都唔係

我覺得主要係睇小朋友面試個日表現

同意,學校真係好明顯係收大B,睇生日會影相就知。其他真係睇面試。

我兩位小朋友讀緊,做過面試日家長義工,佢哋份interview form 真係好仔細(對in 幼稚園而言)。我覺得小朋友要定、有反應、做到指令,家長填份問卷要認真,裡面有作文題目,通常係關於家校合作,be prepared.

有機會second in的話,父母一齊出席,最好爸爸主動d,學校好鍾意

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)
2.家境中上(看重地址)

我4樣都唔係

學校真係收大B多,但都睇interview表現,細b interview表現好都會收,有6/7月同學仔,8月就真係少

唔清楚同學仔家底。但都多雙職家長

覺得學校著重interview表現去揀學生。表達能力高的加分。小朋友太多,好多小朋友都達到要求,interview時有令人留印象的答案/表現就very good!

見到好多interview負面comments。今學K interview 因為社會運動改左期,兼由3日變2日,安排上相信老師們都好趕+辛苦。但其實啲老師都好好 學之園的魔力係個個小朋友返學都超開心的

Good luck!

piglover 發表於 20-1-10 15:29
培正好多內定位,識人好過識字吖。識人嘅,喊曬都收,唔識人嘅,咩reject law.

感覺LH面試好認真。因為考 ...

Deleted

我仔個班舊年PN 有三個8月同學
除左一個有哥哥, 另外兩個都係自己考入黎.

同佢地媽咪傾過計, 小朋友都係好主動, 講野好叻, 同埋親子關係非常好. 學校好睇呢樣野...而親子關係無得厄, 你平時放幾好時間陪小朋友, interview 老師一睇就知

回覆 Florence4Leung 的帖子

大B或者超大B

有冇12月細b呢? 我上上年唔識死用細B身份去考K1 完全冇準備當然校長眼尾都唔望下我 之後先知原來我去混吉
今年有機會去考新學校K2 我見亞女而家都進步左多咗野講又去試一試
都只是waiting (可能意思即係reject)
嗰日面試之前係度玩啲小朋友我見其他家長玩完就捉住佢幫佢着鞋 我阿女就好主動自己坐喺度着返自己對鞋 我自問阿女嘅自理能力唔會差過其他B
不過正如上面所講佢根本就係不收細B 到底細嘅定義係去到幾多月呢唔知道

佢面試點樣全面我就真係唔知 我只係知佢哋去咗三個課室 不過亞女性格面對陌生人應該比較怕羞 所以唔係佢哋鍾意果類囉

Dolphingirl 發表於 20-1-11 13:45
有冇12月細b呢? 我上上年唔識死用細B身份去考K1 完全冇準備當然校長眼尾都唔望下我 之後先知原來我去混吉  ...

我係另一個post見到有人11月細B有K1 offer

我具體講我所知道的,大家可以自行同自稱N無人士的言論對照
1.學之園的學生,基本上四月已經係全班最細, 如果有例外,一定有非常人的父蔭
2.學生的住址,至少是新中產區或以上,荃西,馬鞍山,將軍澳係底線,西九係平均線
3.父母系拔萃喇沙,SPCC一定有2nd in

識得有8月男仔之前都入到LH PN,冇兄姐就讀,亦不算特別富有,所以都不一定的

我認識唔少LH家長係從事教育界,有中學,大學嘅老師,都有d係專業人士。

我識得的人讀LH 有...
父母雙職 科大BBa大學畢業 應該做銀行 唔肯定算唔算係專業人士... 但就肯定唔係啲咩名校舊生 (因為跟我同中學) 不過唔清楚係咪大b TKO

另一個我同事(做designer ) 肯定唔係啲咩名校舊生 不過佢個仔係一月 大b  住沙中線私樓

我諗我致命傷一定係因為女是12月   

回覆樓主:

LH算係收好多siblings, 班上約3成都係有兄姊在讀/畢業,變相少左一部分學位,通常中細B收得都係有Sibling,如果唔係,就係表達能力好好/好主動果種。
‹ 上一主題|下一主題