用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣既小朋友先有機會入讀學之園
go

點樣既小朋友先有機會入讀學之園   [複製鏈接]

成日聽人講學之園好難入, 其實佢地想要一個點既小朋友呢?
讀緊既小朋友, 有咩特質?
   16    0    0    0

純粹個人看法
1有世襲(父蔭)
2.家境中上(看重地址)
3.全職母親
4.大B,三月或以前

當然唔係話小朋友表現唔重要, 但係名幼最重要的關注點係小朋友有幾大機會去名校,費時做壞個朵

Florence4Leung 發表於 20-1-9 15:17
讀緊既小朋友, 有咩特質? ...

難入嗎?現在咁多間LH , 唔覺難入
龍校難入啲

回覆樓主:

近2年開多2間分校,應該易入左好多。
LH著重小朋友面試表現,所以面試需時約一個鐘,評估得好全面,亦著重家長同學校既教學理念是否相近,所以有2nd int家長。
讀緊既小朋友,上堂時坐得定,主動參與,亦好投入,性格其實各異,反而好多家長既教養理念真係好相近,好多都好有心機哉培或關心小朋友成長。

回覆樓主:

講到尾,入唔入到一間學校其實都好睇小朋友同學校既緣份,如果面試撞著唔舒服去唔到,小朋友幾叻都無用。

回覆 lamhoilam 的帖子

龍校有邊幾間?

Florence4Leung 發表於 20-1-9 15:17
讀緊既小朋友, 有咩特質? ...

其實點解咁多人鍾意LH, 可能佢課程真係好好。但so far, 我小朋友in 咁多間幼稚園,亦去過2間LH open day,我覺得LH 嘅老師好cool, 無笑容,唔太有愛心咁。因為咁,我小朋友interview 時唔係太想答個老師有一兩條問題(in KV SC 都唔會咁),但個老師會chur 到我小朋友答為止,所以in 完我覺得不太適合,一個2歲人仔,interview 好似比老闆chur 交嘢咁,我唔敢想象往後3年小朋友都係咁比佢chur, 不過純粹個人感受,不喜勿插。

我in 左5間,得st cat 同LH 好似考試咁考2歲小朋友,其他全部係玩玩下就in 完。LH考得尤其深,我相信真係要超大B或超班B先識可以對答如流。最後一part最變態,要BB坐係到20分鐘等家長填問卷,過程只可以睇書或發呆。從面試我推斷佢地應該係想收d知識豐富,溝通能力佳唔怕醜,同非常坐得定的小朋友,我覺得佢地麻麻地好動B

Chubu 發表於 20-1-9 22:37
我in 左5間,得st cat 同LH 好似考試咁考2歲小朋友,其他全部係玩玩下就in 完。LH考得尤其深,我相信真係要 ...

好恐怖

我in 左5間,得st cat 同LH 好似考試咁考2歲小朋友,其他全部係玩玩下就in 完。LH考得尤其深,我相信真係要 ...

我嘅體驗同你嘅都好大分別,不過唔知你係 in PN 定係 K,同埋我嗰個確係大B。

我哋今年 in K1,模式上同我哋上年 in Pods 同民生 PN 相近嘅地方(都係有 group 同埋 1-on-1 嘅環節)。最後嗰 part 家長填問卷佢哋係咪真係有睇?我個囡都坐唔定,喺度爬高爬低。2nd in 嗰陣我哋同校長傾時佢都照爬嚟爬去,爬完張小朋友枱再爬我哋坐嗰張櫈。不過個囡的確唔怕醜。所以我唔覺得佢哋淨係想收坐得定嘅小朋友。

我哋無世襲,家境中中挺挺,父母都番 full time 工。唯一係個囡唔怕醜,又好似幾鍾意啲老師,對佢哋有反應。

但又真係好多細路做得晒d task, 仲要識聽晒英文指令!答啱問題!兩歲人仔,自問真係冇train到自己小朋友咁叻!

mcetcc 發表於 20-1-10 00:02
我嘅體驗同你嘅都好大分別,不過唔知你係 in PN 定係 K,同埋我嗰個確係大B。

我哋今年 in K1,模式上同 ...

哇女女好好動,我覺得只要唔搗亂好動小朋友都好可愛請問最後有Offer 嗎?我PN 同K都有In,中B ,PN學術問題答到曬但始終太細坐唔定,連 2in 都無。In K 大左同翻過N班會聽指令,就有offer,但聽聞K難入過N好多,所以先有以下結論哈哈

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)

我除左第4點,其他都唔係

我覺得主要係睇小朋友面試個日表現

Chubu 發表於 20-1-10 00:12
哇女女好好動,我覺得只要唔搗亂好動小朋友都好可愛請問最後有Offer 嗎?我PN 同K都有In,中B , ...

見 PN 同埋 K 係咪差唔多?

我哋最後好采都有offer。見完 2nd in 完全唔知見成點(因為傾傾吓好似離咗少少題),幾驚我哋辜負咗個囡......

20分鐘仲要得一本好薄嘅書比佢地睇,有幾本都好d

2IN 個時好明顯校長係要簡優質潛質股
小朋友要SMART , 又要坐得定
父母要經濟唔錯, TARGET 係直資/私校 , 我估如果你答D津校出黎實BYE BYE
我 2IN 個時同老公SELL 我地係專業人士, 自己生意, 唔洗返固定時間,全力培養個女

所以得左, 有AM OFFER! 不過我個女2 IN 個日突然好乖, 主動鞠躬同校長 GOOD MORNING, 又同佢講MERRY CHRISTMAS , 氹到佢好鬼開心

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)

以上各項我們一樣都唔中,不過我囡坐得好定,有笑容,會主動拍櫈和打招呼,不怯場。我相信學校想揀淡定的孩子,同埋會睇親子關係。

我們無去過St Cat, 無得比較,但就LH的面試來說,我認同這一部份是面試中最難的一part。
我之前爬文不夠,唔知這個部份咁長時間。幸好平日和bb有一齊坐在桌椅看書的習慣,所以時間不算太難渡過。加上我有自備文具,當我填完問卷bb又看完書,就一齊「玩」下d文具。我覺得學校想睇下個小朋友是否有耐性同有一定程度的獨立性,同埋家長是否manage到自己的小朋友。

如果不幸bb當日狀態不佳, 這一part好易出事。

snoppy888 發表於 20-1-10 01:54
20分鐘仲要得一本好薄嘅書比佢地睇,有幾本都好d

當日我們枱上有兩本,中英各一。

回覆 Florence4Leung 的帖子

目測通常係明星/專業人士/父母好「精」嗰啲
‹ 上一主題|下一主題