用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 陳瑞祺喇沙 & 何文田官立
go

陳瑞祺喇沙 & 何文田官立 [複製鏈接]

想問問男仔成績 B2B , 想搏這兩間, 校風 & 成績, 邊間好D和適合d?
   0    0    0    1

回覆樓主:

論成績,陳瑞祺勝何官。
其實陳瑞祺都是band 1尾男生的目標,是全英文。

何官:有開英文班

angelcambo 發表於 20-1-9 12:10
想問問男仔成績 B2B , 想搏這兩間, 校風 & 成績, 邊間好D和適合d?

如果,你的選校目標已經縮窄至這兩所中學嘅話,咁以你兒子B2b成績,自行似乎需要一間勁搏D的陳瑞祺,而另一間即屬中至大程度嘅搏的何官。不過,若然認為學校適合孩子嘅話,緃然自行不成功,亦可以搏大抽獎,機會都大DD。

回覆 YmOra 的帖子

陳瑞祺大抽獎時是第一組別還是第二組別?

redapple2012 發表於 20-1-9 21:13

統一派位做法是按學生區分,而不是按"學校"區分。第一組別學生先派,之後第二組別,再第三組別。

其實係好想讀英中,奈何成績唔好, 唔達標, 無咩英中可選, 唯有以搏嘅心態去選校囉.
所以第一時間已選定陳瑞祺(因為係全英),但又有朋友話校風差.因為真係怕會小朋友會比人蝦.
想問多些, 如以校風和成績, 現在選 丘佐榮, 陳瑞祺, 何官, 邊間好D?

redapple2012 發表於 20-1-9 21:13

陳瑞祺或其他中學一樣响大抽獎都會給第一組別優先配對,有剩餘學額才會流向第二組別給配對。由於,過往幾屆有B2組別學生幸運抽入,故誤以為陳瑞祺是B2中學。至於,今年是否還有這支歌仔唱就十分難講,因為出生率上升不少了。

回覆 angelcambo 的帖子

請教下陳瑞祺校風點差法?我仔B2A邊緣人也想考慮陳,苦惱中

回覆 redapple2012 的帖子

咁陳瑞祺是屬於第一組別的對嗎?

angelcambo 發表於 20-1-10 11:42

其實係好想讀英中,奈何成績唔好, 唔達標, 無咩英中可選, 唯有以搏嘅心態去選校囉.

所以第一時間已選定陳瑞祺(因為係全英),但又有朋友話校風差.因為真係怕會小朋友會比人蝦.

想問多些, 如以校風和成績, 現在選 丘佐榮, 陳瑞祺, 何官, 邊間好D?

明白你好想讀英中的想法,我也是第一時間想起"陳瑞祺"。不過,有無擴大機會率揀D直資搏下。

首先,孩子以B2b成績揀陳瑞祺已經相當相當搏了。
揀何官亦算搏但話晒仲有大抽獎機會作最後嘗試。
個人認為,丘中應該無機會,我估今年無舊年支歌仔唱了,
丘中可讓B2學生抽到機會十分之細,皆因出生率上升唔少。

redapple2012 發表於 20-1-10 13:19

個人認為,"陳瑞祺"屬B1c英中。但會否仍有剩餘學額流向B2組別十分難講。

redapple2012 發表於 20-1-10 13:10
回覆 angelcambo 的帖子

請教下陳瑞祺校風點差法?我仔B2A邊緣人也想考慮陳,苦惱中 ...

你囝囝屬B2a邊緣人,如果認為陳瑞祺適合孩子嘅話,個人認為值得响自行階段搏下試下,因為B2a邊緣人學生仍然屬"全港Top40%"之學生,仍然可以協助到學校開辦英文班,所以邊緣人仍有競爭力。最多另一間自行中學咪保守DD囉!

九龍城區是否左全港排名會前些?

redapple2012 發表於 20-1-10 13:41

九龍城區是否左全港排名會前些?

自行階段沒有"升跌Band"情況,即你屬B2a學生,去到邊仍舊屬B2a學生。

redapple2012 發表於 20-1-10 13:19

陳瑞祺2019年DSE成績屬B2A水平

33222: 48.7%

整體5+: 13.2%
整體4+: 39.9%
整體2+: 96.8%

MaryWong10 發表於 20-1-11 00:41
但係陳瑞祺成績比2A何官好好多,反而只係差過長天少少

個人認為,"陳瑞祺"仍有實力,係要多DD時間才可以座穩噃B1c位置。大抽獎B1c男生或(B1c-B2a)男生都會願意把陳瑞祺放响""甲1或乙1""。我估計B2a男生有部分會怕咗讀唔掂英中陳瑞祺而選擇一間合適DD嘅中中"何官"。
‹ 上一主題|下一主題