用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1 offer: 青衣學之園 vs 青衣聖多默天主教幼稚園 ...
go

k1 offer: 青衣學之園 vs 青衣聖多默天主教幼稚園

目標:升津小

糾纏左幾個星期,都決定唔到
能幫忙嗎?

學之園:學費太貴, 校舍好細,三文兩語學得好

聖多默:怕課程太淺,校舍寬敞舒適

可否給點意見?

icanhear 發表於 20-1-9 11:02
目標:升津小

糾纏左幾個星期,都決定唔到

嫌學費貴就放棄LH啦,應該好多人會感激你嘅。

其實,學費貴平,報名前都知㗎啦。不過,津小係派位,同幼稚園無關。除非你想叩門,但叩門,就算私幼,都要再加操才夠料。

回覆樓主:

睇餸食飯,如果afford唔到私幼學費,無必要勉強,而且LH每年學費都會加少少(約幾百蚊)。
既然目標係升津小(大抽獎),純靠運氣,讀唔讀私幼都係咁抽。

如果唔係學費問題,我諗依二間完全無得比。

聖多默都有小朋友考到st. paul boy!! 冇話LH一定好d.......都係睇岩唔岩自己小朋友!! 另外.....既然你target唔係直資就唔駛揀LH啦!! 攞LH每個月d學費俾小朋友出去學d有興趣0既仲好啦!!
我小朋友都揀左入基督顯現堂!!

三年要成30萬,如果目標不是直私,而又要考慮學費嘅,就不要選LH啦。

不過,我都識人係入到一線津小,都選擇LH, 因為覺得學術方面做得好的

回覆樓主:

大把家長搶LH..但考到的又嫌學費貴嫌校舍細,為何當初報名?既然目標是津小,連直資都不考慮,還問揀邊間好?答案呼之欲出。