用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁定聖言?
樓主: YUKI718
go

九龍華仁定聖言?   [複製鏈接]

kkhon 發表於 20-1-10 18:59
仔黎緊要選科,吾知以往的组合有冇變,未知幾時開選科家長會?仔話選科只計考試成績吾使計平時分,如果係 ...
上年係三月頭開選科家長會的,上年的組合同之前差不多,只有第四組由必修chem,改為必修econ。
選科只計兩次考試,英文x3,中數x2,其他主科x1,上學期40%,下學期60%

回覆 山海兒女 的帖子

明白,吾該晒!

kkhon 發表於 20-1-10 23:08

回覆 山海兒女 的帖子

明白,吾該晒!

請教依家中一上中二係咪原班上?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

1A 可以試張記,睇重成績,DSE 亦 1A 水平。另外遠少少伊中都可以諗,觀塘去伊中最快 45 分鐘,近旺角東站,DSE 亦係數一數二,不過女仔可能人數多過男仔。呢兩間自行唔得先再諗聖言大抽獎。

再研究埋各校選修科配唔配仔仔將來發展。張記、伊中、聖言都係全盤 DSE 列出,睇埋將來考慮修讀嘅選修科強弱。
遠少少 SJC 都可以考慮,如果仔仔英文好強的話,機會大。

奥脫福 發表於 20-1-10 23:21
請教依家中一上中二係咪原班上?
是的,無論考成点原班升S2,升S3才分班。

回覆 山海兒女 的帖子

同意,所提及嘅學校其實級數都差不多,選擇應睇埋其他因素尤其啱唔啱自己細路性格及取向。有d人睇學校成績b1a, b1b 睇得好緊要,微細地睇學校成績好似當睇上市公司業績咁。其實大家會不會忘記咗你只有一個細路去讀書,而唔係人地一級百幾個細路都係你個仔?只要大圍成績有返咁上下,其他百幾個仔嘅成績係點根本同你原全無關。

978212    發表於 20-1-11 11:40

LeoChung_FB 發表於 20-1-10 21:28
不如跨區試喇沙,九華DSE成績只係B1C-B1B水平

論成績,怎會是B1C水平..

應屬B1B..

Ktfk 發表於 20-1-11 12:32
論成績,怎會是B1C水平..

應屬B1B..
如果以5年前成績嚟睇,係1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 20-1-10 10:09
好笑得過行幾百級樓梯走去人地女校睇好野,影女仔大頭?

公共地方, 無話唔影得既...

試下長鏡頭都得卦?

retriever 發表於 20-1-15 16:05

試下長鏡頭都得卦?
如果你個頭像會講耶,或者其同“類”,就未必咯

retriever 發表於 20-1-15 16:05

試下長鏡頭都得卦?
用航拍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 奥脫福 的帖子

對!原班上!

hkpapa852 發表於 20-1-11 16:12
如果以5年前成績嚟睇,係1C
唔係呱!!!??

回覆 sunflower2000 的帖子

2015~2019年,九華DSE 4主4+維持在約64~69%範圍內,算是Band 1B。主要被中文拖後腳 (只有約40%+),確實要自強不息。5年前DSE成績屬Band 1C也是事實。
大囝現S2,2班「精英班」(無科目須拔尖或補底) 的其中一班,同學讀書能力普遍強。阿囝話讀書氣氛幾好,整體功課 (計埋self-preparation), quiz等自S1入學至今唔覺得少,例如數學一派就是十幾板密麻麻練習,中文是幾十板3個單元,仲有定期的短篇、隨筆、閱讀報告…等,仍未計其他科目 (真心也好視乎個別老師風格…派多派少功課)。要保持級平均也須要付出汗水與辛勞的 (當然在我囝而言…哈哈) 。

紀律方面須要每天 (甚至堂堂) 點名、唔容許走堂 (代表學校比賽除外)。阿囝暫時未見到有走堂情況,佢話聽都未聽過。

我作為旁觀家長,年資尚淺。但目測當下的九華,未如坊間所言「好hea」。也許這是轉校長前、DSE新制下那些年的印象。九華整體氣氛確實是相對自由的,但建於自律自愛、學習好時間管理後的自由。這是學校的傳統,舊制如是。

當年阿囝也是自行誇區諗聖言、九華。只能二擇其一。

聖言也是區內十分受歡迎的男校,每年觀塘年宵擺檔都專誠去支持下。我個人很欣賞堆囝很有禮貌、乖巧踏實。

按孩子的喜好 (包括ECA) 選擇吧!他們個人的感覺最有參考價值,最須要珍視! 祝樓主及家長入到最合適的中學!

IYY    發表於 20-1-20 17:31

B1 發表於 20-1-20 10:44
回覆 sunflower2000 的帖子

2015~2019年,九華DSE 4主4+維持在約64~69%範圍內,算是Band 1B。主要被中文拖 ...

記得六年前的中一中文卷是無文言文閱讀理解的,但今時今日中一卷文言文
的比重佔閱讀理解的一半,我估呢個轉變是與DSE回復設有範文有關。

聽聞今年上學期的考試有個別意見提議取消/延期,唯被校長否決。。。今
時今日我地校長,「學業成績」必定係重中之重。

PS:聖言、九華的面試好似年年都不約而同在同一日。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

現在的文言文閱讀理解、篇章分析等,我作為舊制文科人也覺得不是這麼容易處理…

山海兒女 發表於 20-1-10 16:59
回覆 medicine 的帖子

係以中三成績,決定選科排名次序,中四人人都要讀4+3,中五才可以選擇drop 1 electi ...

阿仔是學弟,想問下學校其實冇成績表點樣知道自己位置喺邊?通常每次派卷之後就話畀你聽你係咪喺average之上,其實係咪喺average之上做為之ok?因今年政治運動冇咗中一家長會,到而家都係乜都唔知的,所謂average係最高最低分嘅中位數?定係總分中位數?還是每科有佢分數要求?好似英文咁我見佢有分普通嘅average同英文精英班嘅average
樓主唔好意思,騎劫咗問另一個問題

回覆樓主:

當初以為九華好hea, 但囝囝話唔hea喎,今年巳S2,讀得好開心,無壓力!

回覆 bbyuen2010 的帖子

讀九華冇壓力?
‹ 上一主題|下一主題