用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁定聖言?
go

九龍華仁定聖言?  

住觀塘區,B1A 男,你地會如何選擇,謝謝!

回覆樓主:

數好有興趣和天份就聖言,喜歡踢球和做運動就九華

apap08 發表於 20-1-9 12:39
數好有興趣和天份就聖言,喜歡踢球和做運動就九華

活躍好動就九華
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

阿仔運動就麻麻

回覆 YUKI718 的帖子

今個星期六日,九華95週年開放日,有時間同囝囝去行吓,睇完再比佢自己揀。

我都系甘諗

YUKI718 發表於 20-1-9 09:23
住觀塘區,B1A 男,你地會如何選擇,謝謝!
B1A其實唔應該考慮呢兩間

王家爸爸    發表於 20-1-10 11:01
IYY    發表於 20-1-9 19:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

聖言住官塘唔想跨區的就會考慮吧

Joe8889 發表於 20-1-9 19:58

聖言住官塘唔想跨區的就會考慮吧
香港其實好細,兼且交通好方便,眼光應放遠D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

這個我明白我小學中學都由藍田出九龍塘
1個鐘裏其實可以接受
但有不少人不是這樣想

B1A如果想保守,自行二㨂其中一間,係好正路。
就算B1A,都唔係咁多人夠膽搏盡兩間。

hkpapa852 發表於 20-1-9 18:25

B1A其實唔應該考慮呢兩間

可惜九華無B1a連面試的機會都未必有,相反聖言就B1b應該有得面試。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

山海兒女 發表於 20-1-9 21:57

B1A如果想保守,自行二㨂其中一間,係好正路。

阿仔小學去年的B1a同學選擇係:

膽:SJC
腳:WYK、聖言、其他1a中學(如長天、保一、曾肇添等)

If B1A - B1B boy in Kwun Tong, other than Sing Yin, any other choices? Not much cert and quiet boy.

Still very trouble how to choose.

回覆 奥脫福 的帖子

B1b 學生自行聖言都是很難有得見

奥脫福 發表於 20-1-9 23:13
阿仔小學去年的B1a同學選擇係:

同意,也可考慮 SJC

回覆 小天子 的帖子

考慮下東區D學校我住將軍澳,當年阿仔自二張記.

回覆 Joe8889 的帖子

甘除左九華,聖言仲有咩選擇,請各位指點,謝謝!

arman118 發表於 20-1-10 02:28
回覆 奥脫福 的帖子

B1b 學生自行聖言都是很難有得見

以我所知敞校級三十、平兆級四十幾都有得見。

奥脫福 發表於 20-1-9 23:13
其他1a中學(如長天、

真係笑左,這裏的KOL叫人油尖旺1C去揀長天的
我是護書簿