用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Josep 定 軒小?仔,有妹妹
樓主: Jan1108
go

St Josep 定 軒小?仔,有妹妹 [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-1-9 14:20
軒灣2019年52%升B1中學
當中B2生有可能博中那間B1?

其實B1生比率係以師兄考PS1嘅成績嚟分配,與有幾多學生升到B1中學無關

Poyau 發表於 20-1-9 14:20
軒灣2019年52%升B1中學
當中B2生有可能博中那間B1?

灣仔係邊間都有機會出現收到B2生嘅可能~~~

monodad 發表於 20-1-9 14:27
其實B1生比率係以師兄考PS1嘅成績嚟分配,與有幾多學生升到B1中學無關

2006之後 只可從升B1%估計B1生%
因據EDB指引 學生Banding不再公開

mcl203 發表於 20-1-9 14:32
灣仔係邊間都有機會出現收到B2生嘅可能~~~

灣仔間間B1中學 B2生都有機會咁好

Poyau 發表於 20-1-9 15:02
2006之後 只可從升B1%估計B1生%
因據EDB指引 學生Banding不再公開

其實自己學校嘅老師同家長一定估算到自己校內成績排幾多係B1,唔知嘅只係外人,而有幾多B2同學去咗邊D B1學校,從而估算到邊D B1學校嘅B1生比率,同邊D 學校比較多B2生,所以先會出現在坊間所嘅B1中學評級,其實中學係無分Banding㗎.....更莫講話細分到ABC級....

monodad 發表於 20-1-9 15:20
其實自己學校嘅老師同家長一定估算到自己校內成績排幾多係B1,唔知嘅只係外人,而有幾多B2同學去咗邊D B1 ...
學校一定知,但家長其實唔會知好多。因為家長再8,都無咁易8到全級學生既去向
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-9 14:08
相信灣仔區內全部小學,無一間既本區B1學生比例可達50%

我成日諗如果南區同西貢龍頭係呢啲區的話,派 Band 1% 可能升到 7、8 成。
‹ 上一主題|下一主題