用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Josep 定 軒小?仔,有妹妹
go

St Josep 定 軒小?仔,有妹妹

黎緊要填表大抽獎,仔,活躍,鐘意英文 ,中文寫字認字差。有妹妹跟,唔知應該填st Jo 定軒小第一好?st Jo 男校係唔係應該易中過軒小?但軒小抽中妹妹就唔駛煩。請問大家會點揀?

回覆樓主:

我會揀軒小,因為有個妹

2jkidsfather    發表於 20-1-9 14:59

St Jo冇超收,有75個位,軒小超收8個得番54個位,咁係咪ST jo 易抽啲?定其實好多人都揀ST jo, 軒小易抽啲?

抽獎講運氣,要中就一定中,我會選軒小

抽中軒小可以唔使煩妹妺,抽中SJ可以唔使煩中學。若成績欠理想就兩間將來都係一樣~~~

2jkidsfather    發表於 20-1-9 15:00

我同事係仔女分開,仔抽St. Jo, 女抽marymount, 都中
好過軒小兩個都要保持fighting mode

b3410 發表於 20-1-8 19:54
我同事係仔女分開,仔抽St. Jo, 女抽marymount, 都中
好過軒小兩個都要保持fighting mode ...

你同事屋企風水可能極好

chelsea_ying 發表於 20-1-8 19:57
你同事屋企風水可能極好

轉工,搬屋,孟母三遷。付出的都唔少。
目標明確,也有考直私back up, 唔係等運到咁簡單。

回覆樓主:

軒小

如果沒有男女校顧慮,又應該點揀?

我會分開,仔仔搏 St Jo,唔中就試下叩軒小,我諗叩軒小點都容易過叩 St Jo。萬一抽唔中軒小,又係要叩軒小,到時候又係煩。

阿妹如果考到 back up 就盡搏 Marymount/跑馬地 St Paul,唔得又想保守嘅就寶血乙一。

搏 St Joe, 單性學校會易中過男女校;妹再抽三女校,只要唔抽Marymount, 另外兩間中獎率都不是低。

樓主自行揀邊間

回覆 b3410 的帖子

真係最理想,2個都抽到好學校。"好過軒小兩個都要保持fighting mode"--》點解?

回覆 Happyhappy@ 的帖子

我諗我會揀st jo, 因為英文學校。但有聽過st jo都谷,有冇人知軒小其實係咪同st jo差唔多深?邊間運動多D?

Jan1108 發表於 20-1-8 23:59
回覆 Happyhappy@ 的帖子

我諗我會揀st jo, 因為英文學校。但有聽過st jo都谷,有冇人知軒小其實係咪同st  ...

軒小唔係重視體藝嘅小學~~~

回覆 Jan1108 的帖子

好過軒小兩個都要保持fighting mode-》冇中學部。雖然男仔有 QC,女仔有 BPS,但三間小學(加埋愛官) QC 聯繫位得 16 個,QC 自行大把 1A 成績+特異功能仔仔爭住入 QC。冇人知 QC 會唔會用自行位收軒小仔仔,但企係 QC 立場,軒小仔仔幾乎都係個個想乙一 QC,所以自行唔收,大抽獎亦會見面。
軒灣今年 132 人,79 個男仔 53 個女仔,得 23 入 QC,12 個 BPS,軒銅 130 人,84 個男仔,46 個女仔,得 27 QC、7 個 BPS。兩間軒小考估 Band 1 率都係 50% 左右,想入呢兩間官中,除左成績,仲要考彩。St Jo 仔仔,一級 150-160,直屬 99 個位,考頭 80 名都幾乎係穩入唔洗煩。QC 同 St Jo 都係數一數二嘅 top 男校,但軒小要考入 QC,難度一定大過 St Jo 直屬位。呈分應該係男女同一條隊,女仔通常小學時期讀書比較容易排得前,男仔會吃虧啲啲(當然亦有男仔突然開竅)。

呈分好難唔谷,不論係直屬定聯繫。傳統名校好多時都係家長谷過學校自身。我覺得 St Jo 未呈分之前都 OK,唔算谷。軒小唔知。始終 St Jo 只係得 99 個位,每年上到中學部嘅人唔過 120,唔入 St Jo 就唔知飛左去邊間,尤其灣仔冇 Band 2 英中,啲家長更加緊張。

上面樓主講埋 Marymount,MPS 都係傳統學校裡面比較輕鬆嘅一批,上中學率應該同 St Jo 差唔多,都係 7 成。咁 QC、St Jo、BPS、MSS 都係 1A 校,校中龍鳳,直屬校只要肯定自己係 Band 1,就一定入返。QC 同 BPS 仲要睇抽獎 number,所以咪話軒小更需要 fighting mode。

Jan1108 發表於 20-1-8 17:17
黎緊要填表大抽獎,仔,活躍,鐘意英文 ,中文寫字認字差。有妹妹跟,唔知應該填st Jo 定軒小第一好?st Jo ...

中文唔得去官校會好辛苦。
不過如果入到SJCPS,中文唔靠自己努力改善,快則6年後知死,遲則12年後會懊悔不已。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-9 08:17
中文唔得去官校會好辛苦。
不過如果入到SJCPS,中文唔靠自己努力改善,快則6年後知死,遲則12年後會懊悔不 ...
Marymount 一樣,所以無論讀中小還是英小,都要中英一樣重視,只不過一個學校可以幫大部分,另一個靠自己。

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 01:04
回覆 Jan1108 的帖子

好過軒小兩個都要保持fighting mode-》冇中學部。雖然男仔有 QC,女仔有 BPS,但三間 ...

所以分開抽,中一個,都煩少一半。灣仔小學校網已經叫做好好,可以進取D。