用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填錯左自行一自行二表
樓主: chrischeung
go

填錯左自行一自行二表

回覆 yuen_jac 的帖子

剛交左自行二了,學校話改左加簽名就ok,我今日諗住博下得吾得,仲同職員吹左几個字知道實冇得見,但感覺很好。

banhung 發表於 20-1-9 13:25
回覆 YmOra 的帖子

我有一對孖仔, 讀同一小學, 上年填表時, 哥哥第2選擇在上, 弟弟第1選擇在上, 兩個自1自 ...

我和jm們,當一收到自行申請表第一時間把上下聯撕開,咁當填表時一定會睇清楚邊張係第1選擇先至寫資料落去。

YmOra 發表於 20-1-9 10:42
我都覺,實在細心。我當年只係估上聯號碼為單數字,下聯為雙數字,為免中學估到單數字為第1選擇,才整個 ...

唔好意思,唔係好明你哋講乜,上1,下2。乜唔係只有第一,二選擇,就是咁簡單咩?

YmOra 發表於 20-1-9 14:33
我和jm們,當一收到自行申請表第一時間把上下聯撕開,咁當填表時一定會睇清楚邊張係第1選擇先至寫資料 ...

我都係。而且是先準備好其他資料及學校申請表,交表當日才填埋自行表,慎防小朋友突然變卦

YmOra    發表於 20-1-15 13:37

manlee22 發表於 20-1-15 12:37
唔好意思,唔係好明你哋講乜,上1,下2。乜唔係只有第一,二選擇,就是咁簡單咩?
...

例如:第1選擇共有四聯:教育局存根、學校存根、家長存根和第1選擇存根。

這裏傾談嘅係上四聯叫作上1,下四聯叫作下2而矣!

nillnill 發表於 20-1-15 13:06
我都係。而且是先準備好其他資料及學校申請表,交表當日才填埋自行表,慎防小朋友突然變卦

...

仔就係填好申請表先話唔想報其中一間,好彩我是交表前先填校名。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-15 13:57
仔就係填好申請表先話唔想報其中一間,好彩我是交表前先填校名。

好奇一問,是否朋輩影響,故突然不喜歡。

YmOra 發表於 20-1-15 17:06
好奇一問,是否朋輩影響,故突然不喜歡。

不是,他之前說我決定,男校或男女校都可以。我選了各一間,但交表前再問清楚他,話間男校似監x.

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-15 17:36
不是,他之前說我決定,男校或男女校都可以。我選了各一間,但交表前再問清楚他,話間男校似監x.
...

ic。咁可以揀嘅話男女校係好D,男校唔係人人OK。

回覆 ak1020 的帖子

我當堂...茅(廁)頓開