用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填錯左自行一自行二表
樓主: chrischeung
go

填錯左自行一自行二表

YmOra 發表於 20-1-8 21:34
我當年嘅係上面自1,下面自2。

總之最右手邊就是顯示第一選擇或第二選擇,而同一水平的一般叫作"一式四 ...
我都係。上一,下二。

b3410 發表於 20-1-8 22:29
我都係。上一,下二。

我估唔知會唔會,一些小學上1下2;一些小學就係下1上2,以學校為單位,同校嘅就會相同,不同校嘅有可能出現不相同呢?!

YmOra 發表於 20-1-8 22:33
我估唔知會唔會,一些小學上1下2;一些小學就係下1上2,以學校為單位,同校嘅就會相同,不同校嘅有可 ...
唔係分學校,我女同學有上1下2,亦有上2下1。

netbieshan 發表於 20-1-8 22:46
唔係分學校,我女同學有上1下2,亦有上2下1。

明白。咁樓上jm的老師可能誤以為人人皆相同。

我系上二,下一,昨日交表先知

pingu_k 發表於 20-1-8 21:38
THANKS VERY MUCH

其實點解會印兩款表格?有甚麼原因/作用?很容易令人搞錯

我仔學校老師話有人一上二下,有人倒轉二上一下,原因是唔想投考中學從蛛絲馬跡中知道你揀佢係自一定自二,例如從撕開上下聯的紙邊位的痕跡等等......其實教育局係用心良苦呀

noverzero    發表於 20-1-9 10:19

ak1020 發表於 20-1-9 08:59
我仔學校老師話有人一上二下,有人倒轉二上一下,原因是唔想投考中學從蛛絲馬跡中知道你揀佢係自一定自二 ...
原來如此!

我仔學校老師話有人一上二下,有人倒轉二上一下,原因是唔想投考中學從蛛絲馬跡中知道你揀佢係自一定自二 ...

係喎係喎!

哩個真係要點呀!例如從撕開上下聯的紙邊位的痕跡等等)

係喎係喎,邊位會睇出破綻!

pingu_k 發表於 20-1-9 09:58
係喎係喎,邊位會睇出破綻!

我好鍾意這個總明點呀!太叻啦!

YmOra 發表於 20-1-9 10:20

YmOra 發表於 20-1-9 10:20

當年教育局邊個咁細心想到這一點,應升佢職!有用心做野!

pingu_k 發表於 20-1-9 10:25
當年教育局邊個咁細心想到這一點,應升佢職!有用心做野!

我都覺,實在細心。我當年只係估上聯號碼為單數字,下聯為雙數字,為免中學估到單數字為第1選擇,才整個第1選擇有上有下而矣!

YmOra 發表於 20-1-9 10:42
我都覺,實在細心。我當年只係估上聯號碼為單數字,下聯為雙數字,為免中學估到單數字為第1選擇,才整個 ...

原來係你想得太複雜!一個簡單邊位先係大洩密位,先係玄機

pingu_k 發表於 20-1-9 10:48
原來係你想得太複雜!一個簡單邊位先係大洩密位,先係玄機

所以我大贊"聰明聰明聰明"。

YmOra 發表於 20-1-9 10:59
所以我大贊"聰明聰明聰明"。

唔係啦, 我睇過,無論上1定下1, 點撕出黎都唔會係邊位睇得出喎

感覺上,自行學校是重點成績,自行一或二就算知影響不大。

回覆 YmOra 的帖子

我有一對孖仔, 讀同一小學, 上年填表時, 哥哥第2選擇在上, 弟弟第1選擇在上, 兩個自1自2選擇次序相同, 都要金睛火眼睇清楚, 唔好填錯, 填好晒, 最後先撕走第4聯(有第1/ 2選擇)

回覆樓主:

快d去edb買過一張全新,避免中學知道你的志願次序。