用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A level有關電腦科求意見?
go

A level有關電腦科求意見?

細仔對網絡安全相關科目有興趣,原本諗住完成IGCSE後會送佢美國讀,因為大仔現在都喺美國讀緊書,諗住兩兄弟一齊有照應,我對電腦相關課程完全唔識,只覺得美國讀相關課程比較強不清楚英國讀是否ok? 但通過今次聖誕假期與細仔傾過佢偏向留喺英國繼續讀,所以現在幫佢搵多幾間學校,其中一間學校俾咗以下option佢揀,由於我完全唔識大家可否比下意見?謝謝!

1) A Level Business, Economics and a BTEC Extended Certificate in IT

2) Full Time IT (Cyber Security)

Web and Cyber Security is a BTEC Extended Diploma meaning it is a full-time 2 year course, and cannot be studied alongside additional subjects. We would appreciate it if you could discuss these two options with your student, to see which he would prefer.

3) We do offer Computer Science at A Level, but it must be studied alongside A Level Maths as the two cross over. This is an option for Hayden, but he would need to reconsider whether he would like to study Business/Economics.

scso 發表於 20-1-8 12:12
細仔對網絡安全相關科目有興趣,原本諗住完成IGCSE後會送佢美國讀,因為大仔現在都喺美國讀緊書,諗住兩兄 ...

是否即是在英國讀A-level , 大學未決定在那裏讀?
1 及2 對入大學好似沒有分加.而大學讀CS的,多數在 A level 都會讀 phy 及兩科數。若有讀第四科,chem 會佔多數,有有些人讀CS,小女是後者。
四科之中,小女對CS最沒有把握,特別是網絡有關的知識。你細仔反而有興趣?
在英國,CS是很熱門的科目,讀四科是比三科容易有較top的大學有offer.
小女也有報加拿大的大學,offer只是看三科。

我的結論是,若要讀CS 有關的,只會選3.

kls12 發表於 20-1-8 13:46
是否即是在英國讀A-level , 大學未決定在那裏讀?
1 及2 對入大學好似沒有分加.而大學讀CS的,多數在 A le ...

我仔暫時未有方向會係邊度讀大學,但A level佢揀係英國讀,我估計佢大學也在英國讀,本身佢成績普普通通咋

scso 發表於 20-1-8 14:36
我仔暫時未有方向會係邊度讀大學,但A level佢揀係英國讀,我估計佢大學也在英國讀,本身佢成績普普通通咋 ...

甘先要決定是讀三科定四科。若讀三科,兩科數及phy應比CS容易。在早兩年的課程中,小女的師兄在upper six 最多人drop CS.

我住喺英國嘅朋友建議唔好讀BTEC, 因為會限制咗大學選科。佢話揀BTEC 嘅學生,一係本身非常有興趣而且已計劃定大學選科,一係就是讀得唔好。呢個係佢個人觀察or 真正事實,我唔敢肯定。