用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇家長已交自行喇沙書院?
樓主: happymama11
go

有冇家長已交自行喇沙書院?  

回覆 wendycyp 的帖子

以前Brother Patrick 直頭係明示, 對家長講 "我會將你小朋友的名字put on list, 然後交上教育局"

SLM 發表於 20-1-30 21:13
請問你係收 email 定網頁見到?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php/home.php%3Ft%3Dachievement%26newspage%3D5

F.1 Discretionary Place Interview (5th Feb)

Please note that due to the extension of the Chinese New Year holidays as announced by the EDB, the F.1 Discretionary Place Interview originally scheduled on 5th Feb will be rescheduled to 17th Feb.

kingkong201274 發表於 20-1-30 13:22
F.1 Discretionary Place Interview (5th Feb)
Please note that due to the extension of the  ...

面試應該要再改期

https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/31/P2020013100639.htm

教育局宣布全港學校最早在三月二日復課

教育局今日(一月三十一日)宣布,根據疫情的最新發展,全港學校(包括幼稚園、小學、中學、特殊學校及提供非正規課程的私立學校)最早會在三月二日復課,但仍待進一步評估。

教育局會繼續依據醫學意見,並會考慮學校的準備、社會防疫物資的供應等,具備足夠條件復課時,才決定復課日期,並會盡早通知學校,讓學校預早作出安排。

同時,教育局發言人強烈呼籲學生應避免到受疫情影響的地區,家長亦應安排正在外遊的子女盡快回港,回港後須注意身體狀況,如有不適應盡快求醫,以保障健康。此外,在延遲復課期間,學生應留在家中,避免到人多擠迫的地方。家長應暫停子女的集體/課外活動(如興趣班及補習班),更加不應讓學生離境旅遊,以減低感染疾病風險。

為掌握整體情況,教育局已要求學校聯絡學生,了解他們是否已於二月三日或之前返港,以便學校在有需要時作出相應安排,並向教育局匯報整體情況。

在延遲復課期間,學校須保持校舍開放,並加強校舍清潔和做足預防措施。學校亦應安排適量的教職員當值及照顧有需要回校的學童、處理校務及回答家長查詢等。

發言人補充,在停課期間,學校應善用電子學習優勢,例如通過電郵、學校網頁、電子學習平台或其他有效方法,向學生提供學習材料,亦可善用教育局不同科組提供的網上資源、香港教育城的多媒體和閱讀材料等,讓他們能善用時間在家中繼續學習。

教育局明白業界對延遲復課及相關事宜的關注,包括小六呈分試及文憑試安排等。教育局會與持份者及考評局商討適切安排,保持緊密溝通,並會在下星期作進一步公布。 

2020年1月31日(星期五)
香港時間19時16分

setom 發表於 20-1-31 19:48

以前Brother Patrick 直頭係明示, 對家長講 "我會將你小朋友的名字put on list, 然 ...

咁又冇喎,哈哈!不過我都預咗唔得,而且我仔算早果批,佢哋都未必會咁快決定掛,我仔又唔係特別勁果種(emoji)(emoji)(emoji)

以前Brother Patrick 直頭係明示, 對家長講 "我會將你小朋友的名字put on list, 然 ...

今年31/3 可正式通知,今年應該冇明示必要啦,家長可決定抽唔抽飛。

Poyau 發表於 20-1-31 20:58
https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php/home.php%3Ft%3Dachievement%26newspage%3D5

thanks ar

Poyau    發表於 20-2-1 10:58

SLM 發表於 20-1-30 21:13
請問你係收 email 定網頁見到?

面試再延期至3月2日

Please note that due to the extension of the Chinese New Year holidays as announced by the EDB, the F.1 Discretionary Place Interview originally scheduled on 5th Feb will be rescheduled to 2nd March.

Poyau 發表於 20-2-2 23:27
面試再延期至3月2日

https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php/home.php%3Ft%3Dachievement%26newspage%3 ...

只講 2月5日延期至3月2日,但其他面試日子既安排又唔一次過講埋

SLM 發表於 20-2-3 00:54
只講 2月5日延期至3月2日,但其他面試日子既安排又唔一次過講埋
...

會唔會5/2(三)係最後一批要見?

無錯,玩法一如以往!

Poyau 發表於 20-2-3 01:02
會唔會5/2(三)係最後一批要見?

又會唔會係第一輪面試呢?

SLM 發表於 20-2-3 13:43
又會唔會係第一輪面試呢?

亦可能只安排到5/2 其他未有日子

回覆樓主:

我理解到係第一輪面試,唔係second in

尋日都仲有人去second in

wendycyp 發表於 20-2-5 11:02
尋日都仲有人去second in

今日(5/2)面試延期 但尋日有咁特別

回覆 Poyau 的帖子

我都覺得奇怪, 但係同我仔同校, 所以應該真的

wendycyp 發表於 20-2-5 11:42

分兩條隊面試 甄選咗一批見先?

wendycyp 發表於 20-2-5 11:42

佢幾時first in?

過年前其實已經見咗一批了, 所以唔知佢哋究竟分咗幾多批去見

回覆 phoebusmandy 的帖子

我唔知確實日期, 只知唔係最先果批, 因為第一批first in 係未截止已開始見