用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎申請表
樓主: 芒果小妹
go

大抽獎申請表 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-1-9 11:00
大抽獎扣咗每班1個共4個留班位
小一派位還派位, 交得數出黎就係個條數, 留班位學校會另外計, 少人留班既話好多學校會轉做叩門位

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

picalo 發表於 20-1-9 15:20
同問
係自行時既必收生用左 4 個大抽獎位

如果 "必收生", 即兄姊係弟妹交申請表時仍然為該校學生, 弟妹就會成為 "必收生", 如 "必收生" 係自行學額 30% 都收唔晒時, 學校就會動用大抽獎既學額去填夠數, 所以大熱學校明明得 60 個學額, 但收左 70 人, 多出黎既就係 "必收生"

【小一入學2020/21】一文了解「自行分配學位」申請程序、填表須知、計分方法及注意事項

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-1-9 15:53

如果 "必收生", 即兄姊係弟妹交申請表時仍然為該校學生, 弟妹就會成為 ...

Thx
不過佢自行寫收咗60人
當中唔係已包收生嗎?

醒目開學勳章 王國長老

picalo 發表於 20-1-9 16:35
Thx
不過佢自行寫收咗60人
當中唔係已包收生嗎?
必收生係會超額架

當有 60 個位, 60*30%=18 人係必收生, 到收申請表時必收生點知有 25 人, 多出黎 7 人唔收? 用計分位去收? 唔係囉, 講到明必收, 但又唔可以郁計分位, 咪係大抽獎位扣數, 最終係自行就會收多左 7 人, 即係 67 人

你睇返好多爆額既學校都係該區比較好既小學黎

回覆 miriam 的帖子

ic...thx a lot...

miriam 發表於 20-1-9 15:45
勿誤導

大抽奬係可以扣起留班位
例如34網協恩自行收45人無超收
但大抽獎扣起3個位得42個位

協恩2020年度小一自行分配結果
https://www.hyps.edu.hk/uploads/files/%25E9%2580%259A%25E5%2591%258A/2019-2020/2020%25E5%25B9%25B4%25E5%25BA%25A6%25E5%25B0%258F%25E4%25B8%2580%25E8%2587%25AA%25E8%25A1%258C%25E5%2588%2586%25E9%2585%258D%25E5%25AD%25B8%25E4%25BD%258D%25E7%25B5%2590%25E6%259E%259C.pdf

34網2020年度小一統一派位名單
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-34.pdf

miriam 發表於 20-1-9 15:45
勿誤導

唔該. 但係仲係唔係好明,該校自由行寫到明筻收了60位學生(應已包括世襲生),沒有超額,所以點解大抽獎都係少咗四個位?

Poyau 發表於 20-1-9 18:04
大抽奬係可以扣起留班位

謝謝,我諗你啱,應該係扣起咗.

princesscupcake 發表於 20-1-8 19:12
完全零透明度

同意

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-1-9 18:04
大抽奬係可以扣起留班位
錯就要認, 打就企定,我撈亂左兩樣野, SORRY

協恩最終收生人數係 96, 用埋每班超收額

miriam 發表於 20-1-10 00:31
錯就要認, 打就企定,我撈亂左兩樣野, SORRY

協恩最終收生人數係 96, 用埋每班超收額

It's okay. 互相交流 集思廣益

Poyau 發表於 20-1-10 00:46
It's okay. 互相交流 集思廣益

我想問下,如果大抽獎有60 個位,係咪甲部有30 個位,乙部30 個?平均咁分開?

babybabyjoy 發表於 20-1-10 11:36
我想問下,如果大抽獎有60 個位,係咪甲部有30 個位,乙部30 個?平均咁分開?
...

甲部6個位(10%) 乙部54個位(90%)
‹ 上一主題|下一主題