用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校叫我自行搏盡D
樓主: mianyang_99
go

學校叫我自行搏盡D

mianyang_99 發表於 20-1-7 15:39
深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...

一線小學級4 , 級5,操行A-, A, 一定搏1A , 無理由去申請1B . 入不到仍有大抽獎, 葵青網又比荃灣、深水埗安全, 值得搏。

mianyang_99    發表於 20-1-8 08:07

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:59
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個 ...
自行值得搏,唔得時大抽獎先再保守

mianyang_99    發表於 20-1-8 08:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:59
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個 ...

咁睇你老師的建議
我估你地應是協和長沙灣
因同屬基督教

咁會唔會想自二穩陣揀銘賢?
我是護書簿

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:51
因為我住葵青區...已經轉左校網
葵青區有保六、蕭明兩間好既女校,所以對女仔係有利。但係你話你嗰個係仔,大抽獎最差都可能去咗中中,所以個人認為唔可以太進取。

mianyang_99    發表於 20-1-8 10:16

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:51

因為我住葵青區...已經轉左校網

咁太可惜了。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-8 10:20
咁太可惜了。
WHY???

深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...

你學校叫你仔自一二聖公會最top 既津中,你小學應該係聖公會。你既小朋友的確優秀,自一二是大機會。

nicolemummy 發表於 20-1-8 11:58
你學校叫你仔自一二聖公會最top 既津中,你小學應該係聖公會。你既小朋友的確優秀,自一二是大機會。
...

協和係中華基督教會,不是聖公會

聖安德烈同聖多馬先係聖公會

荔天同瑪神係天主教

開平係無宗教

mianyang_99    發表於 20-1-8 13:53
我是護書簿

回覆樓主:

點解唔諗荃官? 放學如去補習通常都係番學校附近既補習社

bbexpect 發表於 20-1-8 12:42
點解唔諗荃官? 放學如去補習通常都係番學校附近既補習社
去完簡介會....呀仔唔喜歡

losoco 發表於 20-1-8 12:30
協和係中華基督教會,不是聖公會

聖安德烈同聖多馬先係聖公會

樓主可能不是協和。

聖公會小學的band 1率都高。

學校當然想你選皇仁,喇沙呢D,一放在校網家長兩眼發光的學校,但1A生唔一定要讀呢啲傳統名校,林護、沙曾也是1A學校,與你仔仔成績完全配合!如覺得仔仔較適合這類地區名校,唔洗再搏d了。有師姐級11入的往績,你應可更有信心。名氣更大的1A男女校,有否考慮伊利沙伯?

WinnieCatCat 發表於 20-1-8 13:15
學校當然想你選皇仁,喇沙呢D,一放在校網家長兩眼發光的學校,但1A生唔一定要讀呢啲傳統名校,林護、沙曾 ...
我就是偏好地區名校...

nicolemummy 發表於 20-1-8 13:09
樓主可能不是協和。

聖公會小學的band 1率都高。

大佬,你睇番15同18,人地講明係某4間之一

同埋我識人讀安德烈,情況略知一二
我是護書簿

回覆 nicolemummy 的帖子

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖公會的深水埗津小升英中比列不高,大概3成幾左右,我女就系讀緊深水埗聖公會小學~

0030 發表於 20-1-9 10:33

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖 ...

我咪就係識人在安德烈
呻話200人大校
竟然70名就話邊緣人
現在聽你咁講三成幾band 1又真係喎
我是護書簿

0030 發表於 20-1-9 10:33

深水埗聖公會的津小沒有一線的,大多二線:基福/聖安德烈/聖紀文/聖多馬~而且聖 ...

基福長期穩定咁搞某兩樣較冷門的運動
成功送到仔入運動男校
我是護書簿

回覆 losoco 的帖子

除了聖紀文有四成幾升英中,其他三間都系3成幾~雖說不是一線,但年年都有人入到band1a學校~

如果級11師姐入到林護,您小朋友機會好大,儘管放手一試。

mianyang_99    發表於 20-1-9 14:11

mianyang_99 發表於 20-1-8 12:58
去完簡介會....呀仔唔喜歡
可惜!朋友仔女都讀荃官,感覺唔錯喎。

mianyang_99    發表於 20-1-9 14:11