用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校叫我自行搏盡D
go

學校叫我自行搏盡D [複製鏈接]

深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試班老師說他對答不錯, 時有創意....如果自一LAM WOO, 自二沙曾, 是否太搏???
學校班主任同副校都叫我搏盡D...但見佢級名次又未算真係好TOP...只係兩次呈分全A, 平均95分以上...所以唔知點報好~
   2    0    0    0

mianyang_99 發表於 20-1-7 15:39
深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...

۔۔۔۔،

mianyang_99    發表於 20-1-7 16:54

深水埗區一線小學男孩子, 呈一考級4 , 呈二級5, 糾察總隊長, 操行A-, A, 有操行獎及其他少少學術金獎, 面試 ...
睇下學校舊年升中頭幾名去左邊間讀. 通常學校做靚個首三志願率會叫學生保守D, 好少會叫人搏. 如果學校叫你進取D, 咁你囝囝應該機會幾大. 如果你驚咪自一B1A, 自二B1B學校. 不過我覺得你地學校應該有D根據先會叫你去搏.

mianyang_99    發表於 20-1-7 16:53

回覆 mianyang_99 的帖子

深水埗一線小學有5成半入英中,我覺得前10名都可以進取點~

mianyang_99    發表於 20-1-7 16:53

簽名被屏蔽

深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所以自行變得比較重要,而老師建議進取、自行搏盡,似乎有啲奇怪。

有冇考直資小學?

我覺得你有條件搏,會唔會考慮啲睇成績啲得重嘅學校?的確深水埗區男仔派位冇咁好,想穩陣嘅自二報間 1B,應該都好大機會收。

王家爸爸 發表於 20-1-7 17:19
深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所 ...
係咯,學校老師又叫搏盡甘得意?信心爆棚?

又奇怪,點解老師唔叫搏QES而選LW/TST,有少少捨近求遠的感覺,其中理由係咩?

如果真信心爆棚,點解沒一個選項是兩TOP男校其中之一?

medicine 發表於 20-1-7 18:14
我估校長想學校個 profile 好睇啲,間間勁校都有人入到,所以老師迫不得已,只係咁樣建議,而建議勁啲既學生咁做,可能係認為夠多勁既學生試,總有一、兩個得,而即使唔得既,七月叩門入返英中既機會都大啲。

medicine    發表於 20-1-7 19:36

每個人風險喜好不同。如果是我,也會選擇搏盡。

不明為何遠距離選沙曾,畢竟每日車馬勞頓。

另外要明白,大抽獎,深水埗最好運氣似乎就是銘賢。(不清楚他區名額)

如果自行階段鎖定最好運氣,自二豈不是最好的備選嗎?

medicine 發表於 20-1-7 18:14
又可能果兩間學校係樓主自己揀。學校只叫搏,但無話搏邊間。

請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華
我是護書簿

請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華
我是護書簿

losoco 發表於 20-1-7 22:39
請問邊間叫深水埗一線?
我只係識聖方濟各同英華

40網 旅港 荔天 長協 瑪神

唔好忘記KL2大抽獎乙部可以選喇沙、九華。。。

在選校時,我認同某位阿Sir咁講,因為大家可能要將畫面
拉番闊一點
。。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

王家爸爸 發表於 20-1-7 17:19
深水埗區男仔,如果自行唔得,需要大抽獎,到咗大抽獎階段,即使係 B1A,唔好彩既話,派位可以去到好差,所 ...
因為我住葵青區...已經轉左校網

Poyau 發表於 20-1-7 22:51
40網 旅港 荔天 長協 瑪神
正是其中一間

worldcat 發表於 20-1-7 21:36
又可能果兩間學校係樓主自己揀。學校只叫搏,但無話搏邊間。
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個師姐級11好似都自行入左LAM WOO, 所以唔知搏唔搏得過

mianyang_99 發表於 20-1-8 07:59
係呀......學校冇特別建議...只係叫搏D傳統名校. 我仔又講明唔要男校, 所以按居住地址心水呢兩間.去年有個 ...

成績較去年級11成功師姐佳 有機會

mianyang_99    發表於 20-1-8 08:06
‹ 上一主題|下一主題