用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs TSL
go

SFA vs TSL [複製鏈接]

有offer。要比較兩間優劣,請各位從多方面比d意見,謝謝。
   2    0    0    0

回覆樓主:

請問男仔定女仔

Girl

如果係女仔,唔計性格,陳守仁嘅升中網出名不利女仔。

jktmami 發表於 20-1-7 15:56
如果係女仔,唔計性格,陳守仁嘅升中網出名不利女仔。
請問如果是男仔的話, 又怎樣選?

油尖旺網係利男仔嘅。

SFA vs TSL,如果係男仔, 我會睇小朋友性格,同埋對升中嘅期望。
有ek資深會員都分享過,其實陳守仁升中成績唔算標青,係學費加語境先吸引咁多人報。

Faseenai 發表於 20-1-7 15:55
Girl

SFA女生升中成績亮麗
2019年34人(89%)升B1中學
其中9人(24%)升讀SPCC及四大女直

SFA 2019 SSPA Girls' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/phpweb/_internet/_encoded/sfa/special_news/news.php?id=2&state=detail

SPCC + 四大女直 9 (23.68%)
其他B1 25 (65.79%)
B2A-1C 3 (7.89%)
B2 1 (2.63%)
女生總數: 38 (100.00%)

B1* 直資 12
SPCC 2
DGS 1 / GHS 1 / HYS 4 / SPCS 1
滙基KE 1 / NPL 2

B1* 官津 22
BPS 1 / YWGS 3
上智 8 / 聖母玫瑰 3 / 德雅 2
迦密 2 / 九真 1 / 黃笏南 1
順聯李兆基 1

B2A-1C* 直資 3
中基 1 / 青協李兆基 1 / 羅氏基金 1

B2* 官津 1
德蘭 1

* Banding據hkpapa名單

Poyau 發表於 20-1-7 16:58
SFA女生升中成績亮麗
2019年34人(89%)升B1中學
其中9人(24%)升讀SPCC及四大女直

你好比心機 今年男好似差咗 舊年LSC+DBS+SJC+SPCC+SPB好似成3x%,今年得2x%

fadgare 發表於 20-1-7 17:03
你好比心機  今年男好似差咗  舊年LSC+DBS+SJC+SPCC+SPB好似成3x%,今年得2x%
...

SFA男生2019年有77%升B1中學
SPCC+DBS+LSC+SJC有23人(23%)
無人升SPB

SFA 2019 SSPA Boys' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news/2/2018-2019_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

B1 75 (76.53%)
B2A-1C 13 (13.27%)
B2 6 (6.12%)
NR/其他 4 (4.08%)
男生總數: 98 (100.00%)

B1* 直資 19
SPCC 1 / DBS 8 / YWC 5 / NPL 3 
滙基 KE 2

B1* 官津 56
LSC 1 / SJC 13 / 港華 2 / QC 1
長天 8 / 黃棣珊 2 / 香島 1
銀禧 4 / 迦密 2 / 黃笏南 1 
九華 7 / SFXC 3 / 保一 1 / 聖言 2
沙崇 3 / 曾肇添 2 / 呂中 1 / 安柱 2

B2A-1C* 直資 8
羅氏基金 5 / 中基 1 / 青協李兆基 1 
培基 1

B2A-1C* 官津 5
瑪神 5

B2* 直資 3
基崇 3 

B2* 官津 3
陳瑞祺 1 / 劉皇發 1 / 莫慶堯 1

NR/其他 4
唐乃勤 2 / CKY 1 (IB)
陳南昌 1

jktmami 發表於 20-1-7 16:49
油尖旺網係利男仔嘅。

SFA vs TSL,如果係男仔, 我會睇小朋友性格,同埋對升中嘅期望。

TSL升B1%低過SFA 2019年仲跌唔少
2019年 B1 89 / 140 = 63.57%
2018年 B1 105 / 144 = 72.92%

2019年中學學位分配結果
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2017-2019.php

B1* 89 (63.57%)
顔寶玲 8 滙基KE 2 福建 1
SPCC 6 港同 4 SSC 4
DBS 5 SPC 5 YWC 2
DGS 2 GHS 1 HYS 4 SPCS 9
迦密 1 旅港 1 伊中 1 循道 1
林護 1 順聯李兆基 1 曽肇添 2 沙蘇 1
LSC 1 長天 1 九華 6 SFXC 1
SJC 3 港華 1
上智 2 聖母玫瑰 1 SMCC 1 油真 2
MSS 5 SSGC 2 YWGS 1

B2A-1C* 21 (15.00%)
李國寶 7 SMC 4 王錦輝 2 培基 4 
中華基金 2 青協李兆基 1 
體藝 1

B2* 10 (7.14%)
基崇 3 德信 3 港青基信 4

NR 5 (3.57%)
聖道迦南 2 林大輝 2 
唐乃勤 1

其他 (直資/國際/海外) 15 (10.71%)

總數: 140 (100.00%)

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2016-2018.php

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2015-2017.php

回覆樓主:

其實你永遠冇辦法比較兩校女生既升中率,因TSL 從來唔會分開男女公布派位,如果單睇女校人數:

2019:
Dgs 2
Ghs 1
Hys 4
Spcs 9
共16人/140

上智2
瑪利曼5
聖母玫瑰1
St Mary 1
聖士提反女2
真光女2
英華女1
共14人/140

入女校合共30人/140
未計入其他男女校如spcc 6個中唔知幾多個)

2018:
Dgs 2
Ghs 2
Hys 3
Spcs 6
共13人/144

上智1
瑪利曼7
St Mary 3
聖保祿中1
聖羅撒1
聖士提反女1
德雅1
德愛1
真光女7
共23人/144

入女校合共36人/144
未計入其他男女校如spcc 7個中唔知幾多個)

只是給大家參考,有人喜歡女校,有人喜歡男女校。有人喜歡sfa, 有人喜歡TSL , 有人喜歡。。家長自己決定就可以了

SFA入羅氏個女仔,據聞係band1A,只係選校時策略錯誤,所以先入羅氏,S2應該會轉校。

babysharky 發表於 20-1-8 07:24
語境其實好重要,令小朋友有信心無懼任何時候都可以用英文講野,煩少樣,可以去邊度揾
...

你指陳守仁語景比較好?聽聞sfa英文根基亦打得很好

SFA男多女少,睇下你啱唔啱。SFA讀好書就得,唔駛體藝,不過學校都有好多課外活動可以自由參與。我仔英文老師注重grammar,要求寫靚d字,老師也不是香港口音,一開波工作紙已有些要作文。目前感覺中英文訓練充足,但功課重質不重量,每天0.5-2小時完成。有literature科,用故事書教。一個學期有兩次默書,一次考試,幾次突擊小測,壓力唔算大,有空餘時間自己校外搵啲嘢玩下。小朋友so far返學開心。

fadgare 發表於 20-1-8 11:40
SFA男多女少,睇下你啱唔啱。SFA讀好書就得,唔駛體藝,不過學校都有好多課外活動可以自由參與。我仔英文老 ...

好詳細,謝謝(emoji)

Faseenai 發表於 20-1-8 08:31
你指陳守仁語景比較好?聽聞sfa英文根基亦打得很好
SFA英文根基的確打得好好 (for考試係特別有用, 因為grammar執得好嚴),因為打得好, 所以從來唔怕睇同講英文, 就算學校唔係特別話有英文語景,
大大吓就會自然講到流利英語

利申: 舊生

回覆樓主:

SFA個派位其實是冇更新的,有D派得差(B2/3)最後也扣門去返(B1/2)。
英文又真係唔知點解D口音真係好好

kaboBB 發表於 20-1-9 08:03
SFA個派位其實是冇更新的,有D派得差(B2/3)最後也扣門去返(B1/2)。
英文又真係唔知點解工口音真係好好:go ...
我小孩考kg 年代,both tsl n sfa 都是香音,十年人事幾番新,是一個現象

MrBeast 發表於 20-1-9 09:25
我小孩考kg 年代,both tsl n sfa 都是香音,十年人事幾番新,是一個現象

10年後,可能仍係香音,香港嘅音~~~
‹ 上一主題|下一主題