用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1女,自行一上智,自行二迦密 or 聖母玫瑰? ...
樓主: Kaw0307
go

九龍城B1女,自行一上智,自行二迦密 or 聖母玫瑰?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-1-8 17:22
你呢句真!好多all in其實都只係睇個次第。
係吖!所以interview時已大概知被收機會大唔大。

angelacms 發表於 20-1-8 17:26
我哋荃灣友就知,年年偷雞成功唔多,敗陣人山人海,叩門人數有些學校多到考幾日,所以當年我怕怕走咗去灣 ...

跨區另一個好處係少咗自己學校爭。除非三私一直,一般中學好少同一所學校收好多。所以成績好又外區,相對係易D。

little_yolky 發表於 20-1-8 17:53
跨區另一個好處係少咗自己學校爭。除非三私一直,一般中學好少同一所學校收好多。所以成績好又外區,相對 ...

係架,當日家姐自行,都數住有幾多自己友同考前過家姐。大概知機會率。

奥脫福 發表於 20-1-8 17:12
唔中意天主教女校?上智、聖羅撒都諗得過丫;又或者再將個畫面拉闊d,
挑戰SMCC?

上智、 聖羅撒容易入過呂、 崇(emoji)(emoji)(emoji)
SMCC 我怕女讀到嘔.
YWGS 她都話唔試!
話寧願去一間考頭
也不要去一間考尾(emoji)(emoji)(emoji)

Btw 上智,我校只是上年零的突破
有一個叩門入咗咋

little_yolky 發表於 20-1-8 17:05
本區大家都識你,跨咗區⋯⋯最重要係沙呂沙崇好熱,唔係話唔可以試,JM同女女要有叩門既心理質素至好。
...

我都唔想女, 又再要叩門
小學已經冇運, 要叩門入

subb 發表於 20-1-8 22:01

上智、 聖羅撒容易入過呂、 崇(emoji)(emoji)(emoji)
想去考頭,好易呀,自降兩小級B1a去B1c,甚至B2a。我成日笑阿女,不如去附近個間博考第一……嗱,人家第一也有36個點,很好啦。如以事後來講,能六年后有36分,入咩學校都制啦。

subb 發表於 20-1-8 22:05
我都唔想女, 又再要叩門
小學已經冇運, 要叩門入

咁你要衡量下自己運勢喔。我哋一向幾好運的。買咗楊天命未?

medicine 發表於 20-1-8 22:11
想去考頭,好易呀,自降兩小級B1a去B1c,甚至B2a。我成日笑阿女,不如去附近個間博考第一……嗱,人家第一 ...

佢又係唔想入太㡳Level 學校(emoji)

medicine    發表於 20-1-9 14:27

想去考頭,好易呀,自降兩小級B1a去B1c,甚至B2a。我成日笑阿女,不如去附近個間博考第一……嗱,人家第一 ...
但我覺得去到中學, 朋輩間o既讀書氣氛都好緊要, band 1 中學有時唔係贏師資, 係個氣氛令人會發憤讀書

little_yolky 發表於 20-1-8 22:59
咁你要衡量下自己運勢喔。我哋一向幾好運的。買咗楊天命未?

冇(emoji)(emoji)令運動員自己掌握(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

問班主任有咩選校建議, 她提醒我地呢類成績在前的, 自行被收既機會也不少, 家長同小朋友要好好傾,  選真係好喜歡的2間中學才填自行, 否則到時選了麻麻地喜歡, 但那學校又收了我們, 我們是無得反悔  -這是很中肯

班主任也叫我相信亞女

36係咪計6科先?入medicine多一兩分穩陣D喔

subb 發表於 20-1-9 11:50
冇(emoji)(emoji)令運動員自己掌握(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

問班主任有咩選校建議, 她提醒我地呢類 ...

哇!舊年班主任都叫我唔駛擔心阿細,俾D信心佢,點知下學期整科中文唔合格我嘆!雖然P4,但基本上直資止步!所以我唔會相信小朋友喇。佢B2尾B3頭咁既成績,同我講鍾意間B2頭,睬佢都傻啦

little_yolky 發表於 20-1-9 12:05
哇!舊年班主任都叫我唔駛擔心阿細,俾D信心佢,點知下學期整科中文唔合格我嘆!雖然P4,但基本上 ...

世事嘅嘢往往就是好圓

家姐由細到大自動波,
一講就明,話頭醒尾,
一路已經考級頭
阿妹由細到大要人跟
講極唔明,話頭呆尾
點解可以咁大反差

subb 發表於 20-1-9 12:59
世事嘅嘢往往就是好圓

家姐由細到大自動波,

我大同細嘅反差係,一個得老師歡心形,一個年年點都收一兩個投訴電話。

大既風紀班長做個幾次/幾年,操行獎都攞過 (1班1個), 另一個班長,風紀(申請過) 從來冇份, 唯有申請圖書館, 終於有個章掛下。 操行有B+要謝主隆恩

subb 發表於 20-1-9 12:59
世事嘅嘢往往就是好圓

家姐由細到大自動波,

唉!世事難料

我家家姐自細自動波、高度專注,不過資質平庸,好在勤勤懇懇。阿妹天生聰明,話頭醒尾,但無心向學⋯⋯唉

shevachevy 發表於 20-1-9 11:46
但我覺得去到中學, 朋輩間o既讀書氣氛都好緊要, band 1 中學有時唔係贏師資, 係個氣氛令人會發憤讀書 ...
相信大家都明白個中因由,故齊齊爭學校。

little_yolky 發表於 20-1-9 11:54
36係咪計6科先?入medicine多一兩分穩陣D喔
誰人不想(比有機會條綫再多少少)?

前言係話如果以36分定案,甘就可以(宜家)隨便入邊一間中學都制啦。邊有假設咁好,可以假設,就要更多更大……好似簡單數學計算唔要減除直接+X

medicine 發表於 20-1-9 14:35
誰人不想(比有機會條綫再多少少)?

前言係話如果以36分定案,甘就可以(宜家)隨便入邊一間中學都制啦。 ...

我哋target D系5科26分夠有突了

little_yolky 發表於 20-1-9 14:38
我哋target D系5科26分夠有突了

阿大甘快有清晰目標讀咩科 我個仲一舊雲。

little_yolky 發表於 20-1-9 12:05
哇!舊年班主任都叫我唔駛擔心阿細,俾D信心佢,點知下學期整科中文唔合格我嘆!雖然P4,但基本上 ...

咁又未必直資止步,我女小五中文第一次考試唔合格,最後小六都有兩間直資收,所以唔使太擔心⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題