用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1女,自行一上智,自行二迦密 or 聖母玫瑰? ...
樓主: Kaw0307
go

九龍城B1女,自行一上智,自行二迦密 or 聖母玫瑰?  

subb 發表於 20-1-8 10:27
如果是荃灣區考級7, 自行2間去沙田1A 沙呂+沙祟, 係咪都好博????
150人的小學,荃灣得個幾間。照睇實力自行荃官幾大機會,擺過去搏沙田個兩間,相信成功幾率幾大。

angelacms 發表於 20-1-8 11:15
搏邊間都好,選1A(全i n)嗰啲啦!咁大後盾,2間自行不用客氣。搏到學校多謝你哋,搏唔到你哋係頭個班親生女 ...

認同,比我會博到盡。

subb 發表於 20-1-8 11:11
係 ! 

有150人,大校,有Top10 甘我會博。

如果是荃灣區考級7, 自行2間去沙田1A 沙呂+沙祟, 係咪都好博????
荃灣B1位7.7爭一個,沙田5.1爭一個,出去搏肯定,但未必應該咁盡,不竟多人爭呀。我係荃灣友,荃灣top果間,級30+都B1A,有些級十已B1B㗎喇!如果我知你邊間小學,我便可以中肯些回覆你,PM我吧!

多謝各位意見,會照阿女意願去報自二,最終係佢讀書, 最緊要無悔。

Kaw0307 發表於 20-1-8 12:40
多謝各位意見,會照阿女意願去報自二,最終係佢讀書, 最緊要無悔。
欣賞你們!祝你女兒入到適合又開心又心儀中學!

medicine 發表於 20-1-8 11:19
150人的小學,荃灣得個幾間。照睇實力自行荃官幾大機會,擺過去搏沙田個兩間,相信成功幾率幾大。
...

不是讀官校, 也唔喜歡官校

Kaw0307 發表於 20-1-8 12:40

預祝你女兒入讀到最心儀中學。

subb 發表於 20-1-8 14:31
不是讀官校, 也唔喜歡官校
估到唔鍾意官校。前文意思係可以有實力入XXXX,擺過去沙田比對類似~~

kirstyau 發表於 20-1-8 11:21
有150人,大校,有Top10  甘我會博。

係我絕對唔會搏!荃灣勁唔夠位!自行唔得大抽獎唔理你大校細校,B1A定B2C,機率都一樣!係我只搏一間。

little_yolky 發表於 20-1-8 16:50
係我絕對唔會搏!荃灣勁唔夠位!自行唔得大抽獎唔理你大校細校,B1A定B2C,機率都一樣!係我只搏一間。
...

但大校級7,自行點都2間1A啦(喇,冇話絕對,除非冇心儀1A又或者心儀間1B), 1A校差在跨區定本區。樓主女又鍾意個2間。

kirstyau 發表於 20-1-8 16:58
但大校級7,自行點都2間1A啦(喇,冇話絕對,除非冇心儀1A又或者心儀間1B), 1A校差在跨區定本區。樓主女又 ...

本區大家都識你,跨咗區⋯⋯最重要係沙呂沙崇好熱,唔係話唔可以試,JM同女女要有叩門既心理質素至好。

little_yolky 發表於 20-1-8 17:05
本區大家都識你,跨咗區⋯⋯最重要係沙呂沙崇好熱,唔係話唔可以試,JM同女女要有叩門既心理質素至好。
...

但又有個迷思,好似上智都話鍾意收外區。甘跨區唔係完全冇著數。

唔中意天主教女校?上智、聖羅撒都諗得過丫;又或者再將個畫面拉闊d,
挑戰SMCC?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-8 17:12
唔中意天主教女校?上智、聖羅撒都諗得過丫;又或者再將個畫面拉闊d,
挑戰SMCC?

一間女校都冇提,應該要男女校

除非間小學係明不經傳,否則是否本區真係分別不大;至緊要還是EDB俾中學
的次第夠前!

kirstyau 發表於 20-1-8 17:11
但又有個迷思,好似上智都話鍾意收外區。甘跨區唔係完全冇著數。

係呀,SSP嘛。依家對手係沙田友喔,沙田中學唔一定咁諗。但只要頂得住壓力就得。

kirstyau 發表於 20-1-8 17:14

一間女校都冇提,應該要男女校

咁即刻轉台:

QES、保一、迦密、華英、旅港、協和。。。

不過單性別學校競爭應該細d。

奥脫福 發表於 20-1-8 17:18
除非間小學係明不經傳,否則是否本區真係分別不大;至緊要還是EDB俾中學
的次第夠前!

你呢句真!好多all in其實都只係睇個次第。

...

我哋荃灣友就知,年年偷雞成功唔多,敗陣人山人海,叩門人數有些學校多到考幾日,所以當年我怕怕走咗去灣仔+九龍城(自己adjust少少唔好極進取,win咗),所以我係其他Posts都叫人去競爭小的區搏(PS我小朋友係大校出,歷屆啲人好鍾意周區試,不限B1,B2都係咁