用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Non Jupas 收到CO末?
樓主: cpmummy
go

Non Jupas 收到CO末?   [複製鏈接]

中大nj co
因取消國際試
由3A降至3C

jj100c 發表於 20-4-28 00:07
不是只能accept 一個咩?
hku
Will I have to pay multiple admission deposit to hold my offers?
No.  You will only need to pay one admission deposit for accepting multiple offers of admissions to the University.

算吧!因為三個offer要求一樣。

回覆 shirleychan668 的帖子

Ust email 話若最後成績不達標準offer,可以向大學申請appeal。

jj100c 發表於 20-4-28 07:26
回覆 shirleychan668 的帖子

Ust email 話若最後成績不達標準offer,可以向大學申請appeal。 ...
If conditional offer is given, it means the dept really think you are desirable .
So, non-ju stuents still have chance to appeal directly to dept.

朋友女兒收到HKU IBGM 既co , 請教係咪真係傳聞中‘神科’之一?

shirleychan668 發表於 20-4-28 01:10
中大nj co
因取消國際試
由3A降至3C
係啦!唔知係咪全部學生都係咁降低要求呢?

阿仔HKU 沒有收到降低CO的安排,剛剛收到CU的CO, 也沒有降彽,CO和HKU一樣。

我仔 CU CO 都有由 3A 降到3C, 想睇下其他 NJ 生是否都一樣,同埋其他大學有冇咁改動。

回覆 Anniemun 的帖子

請問你囝cuhk 修咩科?

jj100c 發表於 20-5-9 20:52
回覆 Anniemun 的帖子

請問你囝cuhk 修咩科?
嗰科收2x 個學生,唔方便開名

收到CU Law的interview邀請,想告知大家原來唔一定放首選才有機會,不過可能機會較後,因為首批其實1月已in
可惜(只是我覺得可惜,因我一直覺得law較適合她),她唔想in了,傾過後,原來她由上年事件後對法律完全改觀了,只是大學選科一早提交了給中學,她懶得再改吧了

cpmummy 發表於 20-5-10 13:16
收到CU Law的interview邀請,想告知大家原來唔一定放首選才有機會,不過可能機會較後,因為首批其實1月已in ...

妳一直希望她可以入而不是首選的,就是Law對嗎?

有時,可以感受到當年我父母想我讀醫科,但其實我係唔知自己想讀咩,可惜考不上,父母也失望好久,我自己心裡慚愧。

現在,子女有他們思想。考上了神科也有建地地猶豫。孩子知道我不想她放棄已收的神科,心有壓力。

她們比我年代好,有自己主意,實屬好事。

nicolemummy 發表於 20-5-11 10:58

有時,可以感受到當年我父母想我讀醫科,但其實我係唔知 ...

係,就係law.
其實上年前半年都係以入Law為主要目標,summer camp上了,暑期工也返了,但社會事件令她對法律失望,所以報大學時,選其他為首選,放他為次算,估她末拿定主意,但還是會考慮,再大半年過去,現在有得in,她已變得一點興趣都冇,覺得法律的人太壞,老實講,我還是相信法律的,只是不知怎去改變她的心態,人生慢長,時局不是一般人可控制,可能不用十年八年,一兩年已經有新局面,只怕她到時又想改變主意但又太遲又後悔
加上現去in又唔一定收,不過她就信心爆棚覺得去就會收,費事花時間,立即拒絕了,所以她是絕對有主見,我心底確有點失望但沒辦法,人生是她自己的,我只能提供意見,由她自己選擇,不要幾年後回想又抱怨我不提她

cpmummy 發表於 20-5-11 11:55
係,就係law.
其實上年前半年都係以入Law為主要目標,summer camp上了,暑期工也返了,但社會事件令她對法 ...

很有共鳴。

雖然孩子的神科不是妳女那個,但作為父母的想法,都是一樣的。

Anniemun 發表於 20-5-9 10:36
我仔 CU CO 都有由 3A 降到3C, 想睇下其他 NJ 生是否都一樣,同埋其他大學有冇咁改動。 ...

Non Jupas 收生係點? 收到咩條件既CO ?  Non-Jupas 都有放榜日?

bestwish 發表於 20-5-12 10:36
Non Jupas 收生係點? 收到咩條件既CO ?  Non-Jupas 都有放榜日?
http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/application-details.html
non jupas 學校收到公開試成績要自己upload, 唔會有放榜日,收生程序和CO 嘅條件可以入上面條 link 睇下

Anniemun 發表於 20-5-9 10:36
我仔 CU CO 都有由 3A 降到3C, 想睇下其他 NJ 生是否都一樣,同埋其他大學有冇咁改動。 ...

剛剛都收到CU CO都只系要3C,都以為睇錯
但其他就算城大都沒有降低到

nicolemummy 發表於 20-5-11 10:58

有時,可以感受到當年我父母想我讀醫科,但其實我係唔知 ...

冇錯 依加既年代已經吾同以前  佢地有佢地既想法了
就好似我女 一直以來以音樂作曲為佢目標 講過寧願搵小d但起碼係自己既興趣 無奈最近一間心儀的decline左佢 打沉了。作為父母 也只能背後睇下點幫佢。呢幾日開始有小小改觀佢既選科  

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

3C同firm offer冇乜分別
‹ 上一主題|下一主題