用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Non Jupas 收到CO末?
樓主: cpmummy
go

Non Jupas 收到CO末?   [複製鏈接]

Anniemun 發表於 20-4-18 16:51
咁其實大學自己都互相爭緊學生喎!

都可以咁講,CU俾scholarship濶卓過HKU, UST出手就更加多

cpmummy 發表於 20-4-18 19:16
都可以咁講,CU俾scholarship濶卓過HKU, UST出手就更加多
係,現在阿仔所有 offer 都係 with Scholarship, 大學好像周圍派咁,應該爭學生掛。

有冇收到大學通知,降低CO要求?咩玩法?怕因為考試取消,我們最終成績唔達標而預先修改?

cpmummy 發表於 20-4-22 09:56
有冇收到大學通知,降低CO要求?咩玩法?怕因為考試取消,我們最終成績唔達標而預先修改?
...
是香港的大學嗎?

samsam123321 發表於 20-4-22 10:52
是香港的大學嗎?

係,講non-Jupas

回覆 cpmummy 的帖子

邊間? 咩科? IB 定 A Level?

HeiHeiMa 發表於 20-4-22 14:12
回覆 cpmummy 的帖子

邊間? 咩科? IB 定 A Level?

IB生,現在唔想講邊間住,有CO的自然會知
我所知有兩三科係咁當中包括神科,我估或者有CO的學生會慢慢收到更改CO的通知

問題係是否大學已預期,沒有考試下,所有考試局出的成績都一定會俾PG低?

cpmummy 發表於 20-4-22 15:23
我所知有兩三科係咁當中包括神科,我估或者有CO的學生會慢慢收到 ...
現在考試局都出咗 mail 說學生不用再考 mock, 香港的大學應該都估計到成績會有出入,因好多同學真係 public exam 先發力,咁大學想收嘅學生,降低 CO, 吸引佢地入讀,都好正常,感覺上大學之間和同一大學的不同系也在爭取學生入讀。

Anniemun 發表於 20-4-22 16:08
現在考試局都出咗 mail 說學生不用再考 mock, 香港的大學應該都估計到成績會有出入,因好多同學真係 public ...

我只怕這一屆考生出來的成績都全部偏低,有點難看而已,由其平時test和功課可能hea住做,但一心考試取好成績果D學生。
有D比較有實力而又追求完美的學生其實準備11月重考,我覺得有點無謂,反正收了CO,要求又唔高,成績一定入到,不過,人各有志,滿分的滿足感可能真係人生不可缺少

cpmummy 發表於 20-4-22 15:23
我所知有兩三科係咁當中包括神科,我估或者有CO的學生會慢慢收到 ...

我想我知道那一兩間。因為我早左有results, 這一兩間呢兩三個星期已經出哂所有offers畀我。而另一間甚麼動靜也沒有。我感覺到某兩間好積極。

nicolemummy 發表於 20-4-22 16:37
我想我知道那一兩間。因為我早左有results, 這一兩間呢兩三個星期已經出哂所有offers畀我。而另一間甚麼動 ...
現在已收到大學揀 college 的 mail, 香港的大學應該都承認考試局出的成績了。

Anniemun 發表於 20-4-22 16:49
現在已收到大學揀 college 的 mail, 香港的大學應該都承認考試局出的成績了。

對。考試局講過2020的grades跟其他年份無分別。所以大學亦會承認無論如何而出的成績。

nicolemummy 發表於 20-4-22 16:37
我想我知道那一兩間。因為我早左有results, 這一兩間呢兩三個星期已經出哂所有offers畀我。而另一間甚麼動 ...

是考IAL嗎?咁你收的offer就是firm offer嗎?是否好快要決定選讀邊間?
如果confirm左一間,跟住另外無動靜果間大學突然有firm offer而又是喜愛的學科,可否轉?(我純好奇想知)

cpmummy 發表於 20-4-22 17:16
是考IAL嗎?咁你收的offer就是firm offer嗎?是否好快要決定選讀邊間?
如果confirm左一間,跟住另外無動 ...

不是,7-8月先註冊
第4條問題唔係好明。non jupas間間大學理論上無交換資訊息,妳accept哂offer無問題喎。我地就未去到註冊既月份吧。
不過,我們的確有turn down offers, 不想阻了別人的機會

nicolemummy 發表於 20-4-22 17:23

不是,7-8月先註冊

delete

nicolemummy 發表於 20-4-22 17:23

唔該晒

4)我以為早有offer要早註冊,所以我問題是註冊左一間,突然另外冇動靜果間先出offer咁掂呢?不過而家知7/8月先註冊,咁應該唔會好似我想咁混亂啦!

cpmummy 發表於 20-4-22 17:57
唔該晒

4)我以為早有offer要早註冊,所以我問題是註冊左一間,突然另外冇動靜果間先出offer咁掂呢?不過 ...

註冊應該係等埋JUPAS放榜,一次過註冊jupas同non jupas. 其實就好似升中派位,小一派位咁

大學派位....

nicolemummy 發表於 20-4-22 18:03
註冊應該係等埋JUPAS放榜,一次過註冊jupas同non jupas. 其實就好似升中派位,小一派位咁

又係喎!

hku 大家會 accept 超過一個 offer 嗎?

不是只能accept 一個咩?
‹ 上一主題|下一主題