用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1女, 麻煩建議學校
go

九龍城區B1女, 麻煩建議學校 [複製鏈接]

九龍城區小學,B1女,估計級五至八,有直屬中學在九龍城 ,
英文成績有A但不喜歡看英文書,除讀書外冇任何証書,好動型,多口,學嘢快,但有點懶散。面試唔怕羞,英文普通對答無問題。

師姐這幾年的成績:
銅鑼灣聖保祿,協恩,女拔,聖士提反女,上智,藍田聖保祿,德望,瑪利諾修院,民生,油真

完全沒有音樂和只有一星期游水一次(沒有獎)。

自行會選上智,但另一間唸唔掂,請問可不可以建議一下?

謝謝各位
   7    0    0    0

回覆 eva007 的帖子

你唔揀直屬中學??  因為今年出生率好高, 會唔會隱陣D好?

如果自行唔得才唸直屬。

回覆樓主:

自二聖士提反女

回覆樓主:

有冇考直資?

聖士提反女有點遠因家住九龍東。
直資in 了 HY 和 GH,暫時末有second in。

Nozomi806 發表於 20-1-7 11:17
回覆 eva007 的帖子

你唔揀直屬中學??  因為今年出生率好高, 會唔會隱陣D好?
有咁嘅成績, 乙一必收, 自行可以唔㨂嘅

eva007 發表於 20-1-7 11:11
英文成績有A但不喜歡看英文書,除讀書外冇任何 ...
請問你怎樣估計級名次? 老師暗示?

老師沒有說,是按她小四的名次,和兩次呈分成績估。

見你自1上智,若然屬幾有信心而揀上智嘅話。我會推薦你考慮聖瑪利、英華女、伊中、迦密和華英。

聖瑪利,伊中怕讀得辛苦
華英地點不是太好、又要搬校社
英華女有點遠
有想過 Maryknoll, 迦密和藍田聖保綠。
上智有點信心可能自行得,但面試好難講。
想自行攪點,唔想玩到七月。

eva007 發表於 20-1-7 12:33
聖瑪利,伊中怕讀得辛苦
英華女有點遠
自1HTC,基本收工得啦!

自2漏空唔係甘好,咪來個向難度進發,SMCC。
(自2)或者保守少少,向屋企靠攏---藍田聖保綠。尼個穩陣又符合自己需求:合適的距離以及程度

eva007 發表於 20-1-7 12:33

聖瑪利,伊中怕讀得辛苦

英華女有點遠

有想過 Maryknoll, 迦密和藍田聖保綠。

上智有點信心可能自行得,但面試好難講。

想自行攪點,唔想玩到七月。

有想過瑪利諾,為何對聖瑪利或伊中就無信心讀得掂呢?!

個人認為,以你囡囡成績,若然英文所謂嘅普通應對係唔只咁少的話,成績加英文對答出色會响上智自行機會會很大。若不,可能就連瑪利諾都同樣機會細。咁!要响自行就收工嘅選擇可能只好自2揀迦密,以你囡囡成績迦密機會大。聖保綠唔熟不給意見了

自一上智, 自二 mcs

考埋St Paul Convent啦!又可選多間津校。以你嗰女成績St Paul Convent唔難考,有機㗎!好free㗎(朋友女讀緊)Maryknoll 唔會易讀過QES,尤其外來生。(朋友女讀緊too)
近近哋藍田聖保祿(勝在有師姐教路),迦密都好,中一一定舒服(1A頭學生來講),不過最重要阿女喜歡否。迦密女同學都多(6:4比)
你哋可以考慮下阿女Active,outspoken,傳統女校會不會俾傳統老師干預。

本來也只是想自一上智,自二迦密。但呈二考得唔錯。上智有信心。MCS 是搏。

St Paul Convent 冇入表,已過 deadline .

angelacms, 你小朋友好像是讀迦密,請問可不可以說多一點點關於迦密的老師?

YmOra 發表於 20-1-7 12:44
有想過瑪利諾,為何無信心聖瑪利或伊中有信心讀得掂呢?!

個人認為,以你囡囡成績,若然英文所謂嘅普通 ...
是你中文太高還是我中文太低尼?

“爲何無信心聖瑪利或伊中有信心讀得掂呢?!”……高,實在是高!

eva007 發表於 20-1-7 13:17
St Paul Convent 冇入表,已過 deadline .
藍田聖保綠或跑馬地聖保綠先係津校。

St Paul Convent school并非津校

‹ 上一主題|下一主題