用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私外校生 vs 港同
樓主: Sorriso
go

聖心私外校生 vs 港同   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 20-1-23 22:08
聖心自行有收直屬小學生,我記得我女嗰陣私小(津貼唔知)有報都有得in,咁當然係收成績好嗰D。學校有俾EDB ...

今年學校都有俾模擬中一派位名次

LingChiBaBa    發表於 20-1-23 22:37

HauMiranda 發表於 20-1-23 17:24
大女屬文靜型,不過上到高小就開始多野講(好自然的)。佢唔太適合讀私小我覺得係因為吸收慢、思考慢,導 ...

以往係妺妺必收,不過我細女無讀。

LingChiBaBa 發表於 20-1-23 22:16
大都分都派Band 1,你都唔想?
想,當然想,好高興見到佢地考得咁好,我擔心如果在級名次是中下游的,唔知會派成點,但見佢地個個都唔錯,所以我想係咪即使考中下游,但仍屬B1生呢?!

kwokbobo 發表於 20-1-23 23:03
想,當然想,好高興見到佢地考得咁好,我擔心如果在級名次是中下游的,唔知會派成點,但見佢地個個都唔錯, ...

如果有人講係你都唔會信啦,怎可能衹有Band1及Band3學生,沒有Band2。

我之前都講過,書院要幫部份學生補底。

LingChiBaBa 發表於 20-1-23 23:11
如果有人講係你都唔會信啦,怎可能衹有Band1及Band3學生,沒有Band2。

我之前都講過,書院要幫部份學生補 ...
明白多了,謝。

LingChiBaBa 發表於 20-1-23 22:41
以往係妺妺必收,不過我細女無讀。

是呀,因為聖心私小都收了細女,今年小二了,而且校長都講過會收在讀學生的妹妹。但因為聖心私小今年開始每班縮人,競爭大了,所以都不能肯定以後是否都會必收妹妹。

kwokbobo 發表於 20-1-23 23:03
想,當然想,好高興見到佢地考得咁好,我擔心如果在級名次是中下游的,唔知會派成點,但見佢地個個都唔錯, ...
前面考得前果浸有自行收咗....或者考左其他直資....咁已經少左幾十人一齊去乙一....令到中間去到下游都上到書院....前面提及1xx都有機會派書院...所以差不多多9成Band 1...真正進可攻退可守既小學

Poyau    發表於 20-1-24 19:55
‹ 上一主題|下一主題