用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私外校生 vs 港同
樓主: Sorriso
go

聖心私外校生 vs 港同   [複製鏈接]

karllambb 發表於 20-1-10 18:20
其實港同比聖心DSE成績似乎好少少,升中我爬左好耐升中版又唔覺港同收到好top嘅外校學生,咁嘅生源咁嘅學習 ...

好似,SHCC 3322率好D噃~~~

明天港同面試,我女班(聖心私小)有一半人去港同面試,隔離開都至少1/3,其實喺聖心私小裡,不少家長都想心儀港同。(至少我身邊有好幾個聖心私小家長係咁諗)
呢度始乎係一面倒只有聖心私小用家reply, 冇港同家長。
不過聖心私小明天開始考試,講真,至聖誕假期後我忙足兩星期,我女還在初小,點有能力自己讀呢?我有時間reply唔代表我女可以自己讀書,終歸我係working mum, 我番工放工lunch time reply.
Btw, 都係嗰句,聖心私小係好學校,但要睇女女性格。我大女捱左六年終於捱完,講真,我後悔早年冇轉校,佢的確不適合聖心私小谷學術的模式。係,小學打好底上中學會容易應付,但如果我女唔受谷,六年谷到佢盡為升中,我的小朋友真的可憐。
不過我細暫時仲讀得輕鬆,即使聖心私小功課量ok(不過有時的確係超多,尤其測驗前一日都可以有八樣功課),可能因為細女自動自覺仲可以坐定定做功課,所以佢讀得好輕鬆。
所以大家要睇下小朋友係咪受谷,唔好因為想小朋友打好底而唔谷得既都勉強谷佢,我大女就係一個失敗的例子。

mcl203 發表於 20-1-10 18:32
好似,SHCC 3322率好D噃~~~

我睇greenapple 2019post排得前過聖心噃

2019文憑試成績及入大學率 (更新1057WKF,1060STGSS,1062CSS, 6/1,20:30)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729

難道greenapple前輩唔準?

karllambb 發表於 20-1-10 18:38
我睇greenapple 2019post排得前過聖心噃

你睇咗33222%未,或許可以欣賞多一次~~~

回覆 HauMiranda 的帖子

多謝分享真係睇小朋友特質去選擇學校好緊要,我個細完全唔受谷,連寫幾個字都喊嘅就一定唔可以揀呢類型學校!
大囡so far 讀得好輕鬆因為記性好及有點語言天份,所以同意要睇小朋友特質去選校!

mcl203 發表於 20-1-10 18:41
你睇咗33222%未,或許可以欣賞多一次~~~

照計greenapple前輩會睇埋3322,三大八大,5+%至得出呢個排名架,所以真係費解

如果六年後考中學又係會考慮港同書院,何不現在就讀?

回覆 candymay 的帖子

Maybe want to have a solid foundation ?如果將來想考入中大其實係咪可以去元朗或者屯門地區名校讀?好難用destination 決定當下嘅選擇,我當時選女校係想佢語文好d ,男女校男仔佔一半理科成績容易攞高分,好難直比

我女也是應屆聖心私小小六生,明天也是到港同面試,雖然升中要考外校, 但是如果由頭再㨂我也會揀聖心私小,私小學術上好有要求,訓練小孩子小心,大部份同學們的成績達B1

mancon 發表於 20-1-10 21:44

我女也是應屆聖心私小小六生,明天也是到港同面試,雖然升中要考外校, 但是如果由頭 ...

升中你會選聖心或是港同書院?

我小朋友現在港同讀,佢話英文精英班中唔少係聖心私小,學習好認真,底子打得好好。但也有一兩個應該之前谷過龍,hea 到爆😅

回覆 princesscupcake 的帖子

如果只有E兩間揀,升中我會揀港同

mancon 發表於 20-1-10 22:18

如果只有E兩間揀,升中我會揀港同

可分享吓點解?

我只睇DSE成績,聖心麻麻地,港同成績很好

EPB 發表於 20-1-10 22:18

我小朋友現在港同讀,佢話英文精英班中唔少係聖心私小,學習好認真,底子打得好好 ...

請問谷過龍hea到爆因為超班定······

回覆 Poyau 的帖子

不是,是之前谷過龍,現在無王管,港同好relax,如果小朋友係因為學校嚴又谷才成績好,港同就唔啱讀,一去到呢啲environment 就會變得好hea... 不過,大部分聖心的外來生都係好叻好乖,不用擔心。

EPB 發表於 20-1-10 23:29
回覆 Poyau 的帖子

不是,是之前谷過龍,現在無王管,港同好relax,如果小朋友係因為學校嚴又谷才成績好, ...

謝謝分享 明白

candymay 發表於 20-1-10 19:04
如果六年後考中學又係會考慮港同書院,何不現在就讀?

聖私返半日...不用外補....時間好用好多!成績ok....到時就唔只港中可以㨂....好多傳統1A中學慢慢㨂....是高增值的小學

回覆樓主

學校可會有開放日或簡介會親身去看看?

宮二 發表於 20-1-11 09:08
學校可會有開放日或簡介會親身去看看?

聖心今年160週年校慶難得有開放日
‹ 上一主題|下一主題