用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私外校生 vs 港同
樓主: Sorriso
go

聖心私外校生 vs 港同   [複製鏈接]

yeikaki 發表於 20-1-7 16:32
我也是住西九,不會搬, 泥梗讀聖私, 冇考港同, 太遠, 不考慮

我嚟緊都會讀聖心,住九龍城可以搬
諗緊搬邊度會方便啲返學

bonniewong95 發表於 20-1-7 17:30
諗緊搬邊度會方便啲返學

學校附近好多不同選擇

諗緊搬邊度會方便啲返學

置富花園我覺得幾好。
返聖私或書院都方便

諗緊搬邊度會方便啲返學

東區校車好方便,不會周圍兜

JANECHEUNG0603 發表於 20-1-7 17:17
聖私係中小,英文教深一年,但請問講得好唔好?

大部分同學都講得不錯!

唔好諗到聖私上堂好傳統....其實英文、數學都有遊戲形式上堂.....英文教左10左生字...就會用不同形式的工作紙(太約6張)...不停loop....真係loop到你熟....好有系統....功課測考題目是要用腦諗...不是直接找到答案...不淺的!女孩子比較活潑同多野講....但老師唔會捉得好嚴....所以比一般傳統學校並不傳統....專心上堂跟得到係很不錯...大部分人都不用補習...功課不多所以半天上學好好用....平日好多時間外出上興趣斑...星期六日就可以family day加少許溫習便可(通常預備下星期黎緊測驗or默書)但其實上堂已經記晒(因為有好多不計分的小Quiz)...對學術能力強的小朋友...真係可以有提升上一層既能力...不用外補已做得到!

sheffield    發表於 20-1-9 09:42

Yeahly_ly 發表於 20-1-8 00:13
唔好諗到聖私上堂好傳統....其實英文、數學都有遊戲形式上堂.....英文教左10左生字...就會用不同形式的工作 ...

多謝你,加強了信心!我真的怕太傳統,似sfa就慘了

Sorriso 發表於 20-1-8 00:16
多謝你,加強了信心!我真的怕太傳統,似sfa就慘了

聖私英文教生字都會比小朋友走出來搵生字遊戲貼係黑板上...不是下下坐定定聽老師講....老師都教得有heart....測驗或默書是安排每星期只有兩樣...不會好密....所以上學期英文同中文默書都只有3次...比津校少....又不會似sfa所有測驗堆係果兩個星期....整體來講...keep住小測小Quiz當溫習到最後考試是輕鬆的

聖私比一般龍校特別...可能因為兩間小學上一間中學關係....老師都好proud of小六學生考到一d更好既中學...自行仲會話你知你既成績可以考邊d學校....唔會一定要留住叻學生上中學...真正進可攻退可守既小學呀!

Yeahly_ly 發表於 20-1-8 00:13
唔好諗到聖私上堂好傳統....其實英文、數學都有遊戲形式上堂.....英文教左10左生字...就會用不同形式的工作 ...
學10個生字做6張worksheets?! OMG

CMMM 發表於 20-1-8 08:18

分開幾日...有時上堂做一張...有時返屋企做一張...都好似遊戲咁既工作紙...返屋企真係唔洗點溫架!聖私學術要求比較高....d野係唔止要你識...係要你熟。

sheffield    發表於 20-1-9 09:43

CMMM 發表於 20-1-8 08:18

英文功課就是WS, 無乜其他功課
你都想學校教識佢地,不是水過鴨背

請問有冇人知道聖心私校同聖心津校有什麼分別? 

bonniewong95 發表於 20-1-8 20:26
請問有冇人知道聖心私校同聖心津校有什麼分別? 

唔同校舍,一間畀錢,一間免費

回覆 Sorriso 的帖子

都好多訓練嘅機會例如剪報分享story book presentation , 講故事及創作比賽等等.... 不過初小要家長協助🤨

兩間的culture根本完全唔同,不能比較,邊間只視乎你接或喜歡邊種cutlure。我個人較保守,小學階段認同嚴格一點,也希望讀書時可專注學業,上堂又唔使老師花太多時間在discipline上,prefer女校,我對品德教育有要求,我不喜歡小朋友(女孩子)玩到太嘈太癲…我超愛返半日學,小朋有可回家吃餐正經飯,不是飯盒,仲可午睡,平日又可以上興趣班。私小測考多,我見有家長非常詳細介紹了教學情況,非常認同,特別是"唔係要識,係要你你熟",非常到肉!要考個高分係要快而準!上堂留心非常重要。我女剛上中學的一星期日日都話掛住私小,好想見返小學老師,小學生活實在太開心,已離開小學幾個月了,返左私小兩次,也跟老師保持whatsapp聯絡。我一家都係私小的超級fans!但必要說的是每個小朋友都有不同性格和不同經歷,會有小朋友返得唔開心的。個人所見,性格太活潑,叫唔停,仲會駁咀個d係私小係好難過日子的…

sheffield 發表於 20-1-9 10:10
兩間的culture根本完全唔同,不能比較,邊間只視乎你接或喜歡邊種cutlure。我個人較保守,小學階段認同嚴格 ...

咁又未必,以前有位KG同學仔,大女又醒目,牙尖嘴利,入咗私小,兩年後再見,竟然性格變成沉默一族,校風或可影響成長路~~~

醒目開學勳章 王國長老

sheffield 發表於 20-1-9 10:10
兩間的culture根本完全唔同,不能比較,邊間只視乎你接或喜歡邊種cutlure。我個人較保守,小學階段認同嚴格 ...

識人私小,女女升中選校時講明,要女校,但唔要直升 (原因咪正正係樓上講果d,甲之熊掌,乙之砒霜,小朋友返學唔開心,無歸屬感,佢女唔係活潑叫唔停果種,普通女生)
小朋友本身都b1, 但唔係天下無敵咁勁,佢阿媽頭都痕埋,好地地一間b1a直屬唔要....最後去左另一b1女校,校風較自由,學習氣氛都好,女女讀得開心
咁的確,聖心6年嚴謹學術訓練,為小朋友打好左好solid 嘅底子,亦培養到良好學習習慣,呢樣係我朋友好讚嘅,亦係令佢女女極速適應中學生活嘅原因

回覆 mcl203 的帖子

咁係開心定唔開心的轉變?如家長同小朋友都想做個自由發展冇限制的人,那就錯配了。所以我話到底家長有乜要求,想孩子學聽完才問問題(只限有關老師教緊的問題)就是私小type,但想孩子可隨時發問而而唔會被禁止,老師又願意同孩發進一步探索,咁就唔識合私小了,應該係話私小唔適合家長和孩子了…純是個人經驗同感覺,不代表私小老師立場。

sheffield 發表於 20-1-9 11:48
回覆 mcl203 的帖子

咁係開心定唔開心的轉變?如家長同小朋友都想做個自由發展冇限制的人,那就錯配了。所 ...

咁又唔知喎,性格變咗,又無投訴,宜家高中了~~~

當時大家都愕然,點解宜家咁內向。佢父母只係話功課辛苦唔輕鬆,我哋仲問有無試過轉過嚟,佢父母話考過插班啦,插班試好難,插P2考除數,我哋話吓,我哋升P1完仲教緊+/-數喎~~~
‹ 上一主題|下一主題