用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私外校生 vs 港同
樓主: Sorriso
go

聖心私外校生 vs 港同   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

會唔會大家少出嚟見面冇咁熟所以少o野講?我囡坐校巴見到5/6 年級都好多嘢講,但又不是冇秩序拆天嗰種!我做個學校活動義工幾次,整體幾活潑,對大人有禮貌,說話不會大大聲但都不停傾偈嗰種!當然冇得同男校或國際學校比啦⋯⋯

sheffield    發表於 20-1-9 14:36

Awyleung 發表於 20-1-9 12:06

會唔會大家少出嚟見面冇咁熟所以少o野講?我囡坐校巴見到5/6 年級都好多嘢講,但又不 ...

佢父母話佢性格當時已經係咁喎~~~

PS,我只係話性格可以改變嘅,唔係指來自學校~~~

如果你朋友個女係高中應該好多年前喇,我姪女今年聖心高中,氣氛同依家幾唔同,當年佢普通kg上係好辛苦,尤其英文加陪吃力,但佢話上到中學係輕鬆嘅,朋友關係好好!佢當年私小成績普通,有幾個叻嘅同學去了dg spcc ,成績keep 住top, 但都掛住私小班好朋友!近年小學收外校生鍾意活潑多咀型(我囡都係🤪)又唔見得被打壓.... 如果上堂老師教書時傾偈,老師會請你小息留響班房幾分鐘和老師傾吓偈..... 放一個短嘅小息🤣🤣🤣我見呢度讀緊嘅家長都like 私小,反而聽朋友講嘅就幾驚😱

回覆 Awyleung 的帖子

其實間間學校都在變,但如管理層唔換,大方向和要求都應差不多,變的只是個別老師的處理方法。其實私小初小會嚴一點,去到小5,老師對d囡已好鬆,小6直情好似朋友咁。雖然鬆,但緊左幾年,一般都玩得有譜,適可而止。

Awyleung 發表於 20-1-9 12:40

如果你朋友個女係高中應該好多年前喇,我姪女今年聖心高中,氣氛同依家幾唔同,當年佢 ...

同一級學生,爭緊級頭跳船、包緊尾嗰幾位、同我呢D亞女當年keep住頭25%內便OK而輕輕鬆鬆度過嘅comment,都唔一樣啦。

我係私小用家,佢哋功課量唔多,但係功課係有質素嘅!讀書風氣好強,個個女都揸住厚厚嘅英文書睇!上進心強嘅,可以去到級頭,大把神校你揀!但有一樣野,成績一般嘅會讀到個人好冇信心,考90分都要排到級50,考8x平均分已經跌到級尾!喺呢度讀六年,個底打得好,上到邊間中學都唔會太辛苦

littlebear328 發表於 20-1-9 18:41
我係私小用家,佢哋功課量唔多,但係功課係有質素嘅!讀書風氣好強,個個女都揸住厚厚嘅英文書睇!上進心強 ...

中英數教快一年,考試測驗要快而準,8x分跌到級尾,仲有勸退風險,呢種壓力唔係每個小朋友同家長都可以面對。

Diversifyedu 發表於 20-1-9 21:19
中英數教快一年,考試測驗要快而準,8x分跌到級尾,仲有勸退風險,呢種壓力唔係每個小朋友同家長都可以面 ...

只係英文較快一年啫中文同數學係正常。我又未聽過有人被勸退嘅.....

Diversifyedu 發表於 20-1-9 21:19
中英數教快一年,考試測驗要快而準,8x分跌到級尾,仲有勸退風險,呢種壓力唔係每個小朋友同家長都可以面 ...

我都從來冇聽過勸退喎!另外,其實中文仲偏淺添!直得一題係常識,中四開始的時間常識題已不只是MC,而是比段新聞你,就內容叫你比建議和解決方法等,要學思考,又要自己學下有機會用到既字,確實唔錯,對升中interview也有幫助!

回覆樓主:

係!冇聽過勸退。
啲人一聽到聖心私小就好驚,事實上係果度係冇得hea讀,但只要比心機,個底真係打得好好!一分耕耘 一分收穫

回覆 Diversifyedu 的帖子

英文教快,中數正常,冇聽過勸退!但每年成績最好𠴱幾個有插去神校....

英文教快一年,中文書正常,但練習用高一年級,數學到學期尾最後一至半個月左右開始用下學年的書

好簡單如果你個小朋友受得壓力其實聖心係一個好好好好嘅學校...

littlebear328 發表於 20-1-10 01:01
好簡單如果你個小朋友受得壓力其實聖心係一個好好好好嘅學校...

阿媽都要受得壓力
其實working mom 個個星期六或日,甚至2日,都要留家同囡溫書確實不易,FTM就平時可同囡溫都得。

回覆 littlebear328 的帖子

響香港真正輕鬆只有international school就算cky 在小三後要不停做project ,st Stephen 每日放學都外補,我幾位朋友🈶️要求嘅想小朋友keep 住中上,逢星期六日要留家做project 或者train presentation !
呢兩日聖心私小大考,你見幾多私小家長上ek回覆 就知聖心train d 囡自已溫書嘅好處啦!(我負責看住,唔識教吓)

其實讀得聖心嘅我又咁講佢間學校嘅讀書風氣好強,個個小朋友都係望住成績做人㗎,有啲人早熟有啲人遲熟,不過都好知道自己想要乜....

聖心啦一定

Awyleung 發表於 20-1-10 08:17
回覆 littlebear328 的帖子

響香港真正輕鬆只有international school就算cky 在小三後要不停做project ,s ...
咁你都留意到明天聖私就開始考試....家長們都好似好輕鬆咁

非常驚訝前兩年在ek 既post 一般都係大比數支持happy 的Hkuga .

其實港同比聖心DSE成績似乎好少少,升中我爬左好耐升中版又唔覺港同收到好top嘅外校學生,咁嘅生源咁嘅學習模式都有咁嘅成績,點解EK大部分家長都寧願要小學谷到盡至安心?點解咁唔信自主學習呢套?唔少人小學谷到盡,中學hea讀...咁又何必呢?
‹ 上一主題|下一主題