用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJC 自行
樓主: tkhhung
go

SJC 自行  

小鹿揀學校 發表於 20-1-17 10:03
所以你吔EK專家經常教我哋......
小學學生B1率 同 入B1中學率 是兩回事既
...

我只係小小用家一名,成日見D網友咁介紹自己小學咋~~~

boboT 發表於 20-1-17 09:32
差極都在 Band 1 範圍掛?

我知的不是,band 3都收

回覆 boboT 的帖子

以前7月先知result,每間學枝公佈數字不是包括自行和大抽獎🤔

grandmalolo 發表於 20-1-17 10:51
回覆 boboT 的帖子

以前7月先知result,每間學枝公佈數字不是包括自行和大抽獎🤔 ...

聽聞 SJC 公佈係自行和抽獎入的編號分開印(聽聞)

除運動, 音樂收吾收?

回覆樓主:

阿仔band 1和鍾愛踢波、機會大嗎?

知唔知今年收左幾多份自行表呢?

Kwchung1229 發表於 20-1-17 16:47
知唔知今年收左幾多份自行表呢?

你個級數已經特異,安心做份子,大多數交表都只係做份母

boboT 發表於 20-1-17 19:08

成為一分子

boboT 發表於 20-1-17 19:08
邊有咁易做份子吖,大把特異人士,小兒成績又不是 B1, 只係碰碰運氣!再加上佢係細仔,真真係好蝕底!

kubbrick 發表於 20-1-17 15:38
阿仔band 1和鍾愛踢波、機會大嗎?

如果踢得好的果只,可能要穩d coach去探路。。。。SJC的足球隊,唔係中意踢就可以入,始終係D1,每個grade都真係有港隊水準的boys,選完一輪又一輪

回覆樓主:

st.jo足球唔算最勁

boboT 發表於 20-1-17 08:25
叩門只考筆試不代表內部只看筆試

咁看乜嘢?

pharaoh 發表於 20-1-18 07:52
咁看乜嘢?

有些 特異功能神人 在自行階段仍然猶疑不決,未決定到轉會到那間神校, 考慮到七月(或其實是教練游說到七月 )最終有所決定, 學校唯有用叩門位收他們
這些特異神人的priority 當然比一般叩門生高啦

小鹿揀學校 發表於 20-1-18 09:55
有些 特異功能神人 在自行階段仍然猶疑不決,未決定到轉會到那間神校, 考慮到七月(或其實是教練游說到七月 ...

特技人唔好count 住,始終身懷絕技,亦仲有教練搭路。

如只説一般叩門生。

pharaoh 發表於 20-1-18 13:45
特技人唔好count 住,始終身懷絕技,亦仲有教練搭路。

如只説一般叩門生。

特異功能 主要看學校需求 個人看法現在學校除要成績外 加一樣課外才能會優先錄取

Kwchung1229 發表於 20-1-7 11:06
係呀泳總香港分齡錦標賽DBS 我地高攀不起了,
小兒也不太喜歡DB的文化哈哈!
...

如果小朋友游水叻,可以試SPC, SPC游水都唔差,當然SJC 勁啲,今年學界Grade C 成績唔錯,接力仲贏咗SJC , SPC 嘅文化都幾好,值得考慮

yygogo 發表於 20-1-19 08:57
如果小朋友游水叻,可以試SPC, SPC游水都唔差,當然SJC 勁啲,今年學界Grade C 成績唔錯,接力仲贏咗SJC  ...
有幸都有得去 SPC  interview, 人地揀唔揀你,就真係睇下佢需唔需要你了!

我地學校上年自一入SJC( 3個) 呈分终排名45 ~60入,2個無運動,1個有也沒特出,有樂器不特出,其中一個口才轉數快,另一個STEM項目有獎。我同其中一個家長傾,主要是面試突出(尤其數PART)

grandmalolo 發表於 20-1-19 12:44
我地學校上年自一入SJC( 3個) 呈分终排名45 ~60入,2個無運動,1個有也沒特出,有樂器不特出,其中一個口才 ...

無錯,數強有優勢,除了自行,連叩門試也是。識得入SJC 的都是有此強項。