用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升讀官津小學同讀邊間幼稚園完全無關
發新帖回覆
go

升讀官津小學同讀邊間幼稚園完全無關

醒目開學勳章 王國長老

大家唔好再誤會!

最近睇帖發現好多家長誤以為入讀官津小學係同幼稚園有關,除非考直資或私立小學,否則讀邊間都係一樣。

小一派位首輪係以計分黎收生,會計晒係咪首名子女、適齡學童、父母或兄姊係咪舊生、相同宗教,或父母係該校教職員等等。如兄姊係現就讀生就會係學校 "必收生",之後既學額係以高分一路排落去,越高分收先,相同分數有機會要抽籤。

去到統一派位 (即大抽獎) 階段,叫得大抽獎真係要講運,有運既隨機號碼靚咪抽中首志願,唔靚咪既就唔知會派到第幾志願。

大家唔好就咁睇學校貼出黎張入到邊間小學人數既表就話派位好,其實入到好既官津小學,可以話係首輪時夠分入到,或者係好彩大抽獎中頭獎丫!

pizza121    發表於 21-1-28 15:20
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

首論相同分數要抽籤,但係米真係公平抽籤冇人知。

醒目開學勳章 王國長老

chukaichun 發表於 20-4-19 19:51

好多學校免煩,將名單交俾教局抽
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

Ic....

到叩門就有分別

我都成日好混亂,多謝解釋!

chukaichun 發表於 20-4-19 19:51
沒有機制確保公平的嗎?

orangetammy 發表於 21-3-24 20:13
沒有機制確保公平的嗎?

不公平既係常態,我們要接受呢個事實⋯⋯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊