用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 諗唔到自2,會唔會……
go

諗唔到自2,會唔會…… [複製鏈接]

諗唔到自2,因我幾中意自1,如只揀一間,會唔會覺得嘥左個機會?
   2    0    0    0

johnwooo 發表於 20-1-5 21:48
諗唔到自2,因我幾中意自1,會唔會覺得嘥左個機會?

邊區咩band? 今年自行提早公怖,如果唔想玩叩門,自一唔中時大抽獎排位就要好小心。

回覆樓主:

連自2都選擇不了,統一派位也只填甲1乙1嗎?

會。Touch wood 你自一唔中,咁你有乜打算?

王家爸爸    發表於 20-1-5 22:55

回覆樓主:

自1跨區,有直中,應該B1生,乙一應必收

諗唔到自2,因我幾中意自1,如只揀一間,會唔會覺得嘥左個機會?
除非你係讀緊兩軒,一心諗住入 QC,咁可能係合理既決定。其他情況,唔應該咁做。

johnwooo 發表於 20-1-5 22:54

咁自二報一間越級挑戰的學校,當見識下,收既更是喜出望外。如唔想煩,另一選擇是自二報直中,當是表達誠意,給直中一個好印象

我估你係兩間小學入書院嗰間,然後想搏同一會祖,街外位少到唔少嘅「大佬」呢!

自二你可以填自己學校或同區嗰間近百年女校?嗰間反正 all in,當見識下,如果收都開心。自行唔中咪照樣入書院。

好易解決,選更刁鑽的個一間放自二。除非自一已經係最刁鑽而沒“更”這個選項

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 23:15
我估你係兩間小學入書院嗰間,然後想搏同一會祖,街外位少到唔少嘅「大佬」呢!

自二你可以填自己 ...
都係估尼個可能性

johnwooo 發表於 20-1-5 22:54

即最想入自1,次選直中?
除非直中講明自行階段唔收自己小學,否則自2我會放直中,收咗,放多個乙一位俾 band 2 同學嘛

Poyau    發表於 20-1-6 07:19

我諗住自1搏跨區(當見識)
自2本區穏陣,(收機會大)
反正學校都不會知道第一、二選擇的!

自1/2大可以係
MCS,St Mary,上智,油真,SSGC,YWGS,BPS,MMSS之間揀,佢地水平點都高過直中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 23:15

自二你可以填自己 ...
百年老校其實而家仲係咪1A? 我唔識睇佢個個4年平均DSE成績

同埋係咪真係好hae 教? 雖然我知好多名校都係咁.........

如果乙一必收, 我唔會擺自2, 因為甲1都會放自1, 萬一自2直中收左, 我咪冇左個心儀之選

hkpapa852 發表於 20-1-6 07:53
自1/2大可以係
MCS,St Mary,上智,油真,SSGC,YWGS,BPS,MMSS之間揀,佢地水平點都高過直中。
...
請問SMCC今屆DSE又好似跌左, 而家算係band 1幾?  之前好似見過佢地PTA講嘅成績, 可否分享下?

回覆 johnwooo 的帖子

紅磚點可能冇 1A?佢 19 年三大 6 成,暫時緊次於兩間神級直資。18 年都有 5 成。肯定好過會祖龍頭,佢呢一兩年三大徘徊 4-5 成,未接龍嗰陣,紅磚都已經叻過佢,龍左之後成績冇以前咁前,18 年開始已經冇再校內公佈每科每等級人數同百分比。
你真係咁心儀軍營對面,非君不嫁?我諗好多家長冇呢間但紅磚肯收,都開心過中六合彩。

軍營對面都有 hea 教嘅老師,有一兩個出名到連補習社老師一聽都知冇運行。我信紅磚、神級直資都有,甚至連你女女間中學部都有。但我心每間中學仍有唔少好 fit 有心教嘅老師。

如果你係想谷、鞭策嘅學校,基本上你考慮嘅名校都唔適合,伊官、荃官、鄧顯、林護呢啲更注重成績。
但我唔係好明,你寧願自二漏空等乙一收,咁即係你都覺得自己中學部唔差?如果你係一心外闖,唔會問「自二漏空」。因為有 1A 成績嘅家長,就算點心儀自一,自二都肯定填啲重量級學校,唔得都攞下面試經驗,見識下世面。

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 08:37

紅磚點可能冇 1A?佢 19 年三大 6 成,暫時緊次於兩間神級直資。18 年都有 5 成。肯 ...
你估錯了, 我並不心儀會祖龍頭, 如自2放MCS, 亞女應該只有見識的份兒, 我估佢冇1A (你知小學又唔會講), 咁仲報唔報自2呢?

哦!原來如此。
見識下都好吖,我嗰陣都有自二 MCS,肯定唔係 1A,自在見識下,反正 all in。呢啲經驗好寶貴難得,唔係個個學生有,一生只得一次。得左當然開心,唔得咪平常心,你反正乙一必收,根本冇包袱冇顧慮,除非你唔鍾意紅磚。

放膽去試!

1998Ruby1998 發表於 20-1-6 08:55

哦!原來如此。

請問當時in 什麼?  難嗎? 我見佢interview比重只有30%,比好多學校低

Group in,粵英普都有用,讀報紙(有專有名詞)、討論題目。N 年前喇,唔記得。難唔難見仁見智。
‹ 上一主題|下一主題