用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華有沒有傾向多收哪間小學的學生的? ...
樓主: pingu_k
go

請問英華有沒有傾向多收哪間小學的學生的?

IloveJJ 發表於 20-1-7 13:17
SJC就真係,傾向收SFA同聖若瑟小學,但我見聖保羅同英華都唔會有傾向,一試無妨。
...

英華收啲仔,其實是否多數好talk 得?

回覆樓主:

呀仔剛拿了學界區賽頭8,但申請時未有,請問知唔知可否補交?

mandytanghk 發表於 20-1-7 16:11
當然要盡快補交比中學

我相信英華最後收嘅外來生唔止 50 個,呢個額係預埋留班同全升。中一要留班嘅唔會多過 5 個,小學部一定唔會全升,最後應該有 60-70 個位,可以放膽去報。touch wood 唔得都冇遺憾。佢應該冇話收邊間最多,所以算係人人平等。

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 17:52
我相信英華最後收嘅外來生唔止 50 個,呢個額係預埋留班同全升。中一要留班嘅唔會多過 5 個,小學部一定唔 ...

還以為佢話50個就真的只有咁多,多謝你的資料!

咁好像SJC 話有54個自行位,又有無機會到時會多些呢?THANKS

pingu_k 發表於 20-1-7 23:42
還以為佢話50個就真的只有咁多,多謝你的資料!

咁好像SJC 話有54個自行位,又有無機會到時會多些呢?THANK ...

SJC 應該唔同玩法 wor。佢係直屬津。睇往年網友係話中學盡量自行唔會攞去收小學部 (反正小學部大家都想上中學部),最後大概收一百多。實際幾多人就要用家提供。

SJC 上年收 13 個 SFA。佢每年都收大概 10 個 SFA,所以你係非 SFA 的話,預爭 40 個位。九龍灣 St Jo 都應該收 anywhere from 3-10 個 (18 年有 6 個)。

所以 SJC 留俾非 SFA 非九龍灣 St Jo 得返 3X 個位。睇曬咁多間他區一線地區同直私,地區一線19 年冇乜點入 St Jo,KTS 1 個,TSL 4 個。都可以試下。

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 00:21
SJC 應該唔同玩法 wor。佢係直屬津。睇往年網友係話中學盡量自行唔會攞去收小學部 (反正小學部大家都想上 ...

係喎,近來日想夜想,想得太多儍哂,連英華是直資也差點忘了    

多謝你的資料!

SJC簡介會有話自行會收些自己小學,忘記有沒有說多少!其實小學直上中學的有多少%?自行位是給成績不夠好怕直升不了的學生面試機會,可多個途徑入返中學嗎?

原來除了SFA,還有收不少九龍灣SJC

pingu_k 發表於 20-1-8 06:42
係喎,近來日想夜想,想得太多儍哂,連英華是直資也差點忘了   

多謝你的資料!

咁冇人知,得學校知。

SJPS 一屆 150-160,直屬 99。街外位 3 個,相信都唔係俾 SJPS 嘅學生抽中。假設收左 110 個,咁都有 11 個係自行。19 年用盡 180 個位。

54 個位,SJPS、SFA、SJACPS 各校保守估計自行佔 10 (?、13、7),TSL 近兩三年都係穩定有 3 ,蘇小 19 年有 3 (估往年都有 2-3 入)、德信 3、太古 2,滬江、新基灣 、荔天、太協、圓玄,各1、TT 估 1。網上只搵到呢啲他區。剩餘 18 個神秘位。估高記、玫小、救恩、聖類斯都有,但呢啲大抽獎都可以中。

睇曬兩基兩軒兩油兩仁兩李兩呂兩協兩大天,都只係得 2 個入。唔多見 SJC 芳名。估計都係港島區學校 1 個起 2 個止。

Poyau    發表於 20-1-8 08:25

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 08:08
咁冇人知,得學校知。

SJPS 一屆 150-160,直屬 99。街外位 3 個,相信都唔係俾 SJPS 嘅學生抽中。假設收 ...

仲有French boys來源你冇數

我以前數過
簡單來講
非英文小學的學生應不出10個
仲要係包埋游水同足球人
還有可能部分係最後叩入
所以中文小學學生自行成功者
冇幾多架

所以王家公子從灣仔阿各入
真係巴之閉的勁

我是護書簿

losoco 發表於 20-1-8 08:48
仲有French boys來源你冇數

我以前數過

中西同灣仔我唔計,因為有機會抽獎入,唔係自行入。潮商都有 2 個入,但自行入呢個可能性唔大,但都唔排除。

都唔係冇中文小學,都起碼 9 個,仲有未肯定嘅 18 個。

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 08:51

中西同灣仔我唔計,因為有機會抽獎入,唔係自行入。潮 ...

用地址抽入也可的
冇得咁計

潮商果D有可能係French boys

前年我知有2個愛德踢波入,1個沙呂游水入
我估中小人數有一半係咁來的
不過SJC現在其實係間運動弱校
而搞游水同水球又要收好多人

佢冇乜位置容得下多些外邊的異能人士
足球比起八十年代的水準

水絕不可能靠小學部的人便能長在D1前列
有人常口中說咁的人在小學部大把,是對水隊的需要不甚了解
我是護書簿

mandytanghk 發表於 20-1-7 16:11

書院田徑不入流

早兩年
有個小學部上去的
跨欄同短跑
中二過左嘉山
即刻跨欄快左兩秒
我是護書簿

losoco 發表於 20-1-8 09:12
用地址抽入也可的
冇得咁計

以上學校校網都好過中西,稍微對升中有認知嘅家長都唔會咁輕易轉,自行入機會大好多。

但好肯定 SFA SJACPS 各有 1 個係體育入。

咁人地 Band 1 成績,又可以用體育為校爭光,俾我都優先考慮佢地。識讀書嘅大把,玩得又讀得唔多。

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 08:08
咁冇人知,得學校知。

SJPS 一屆 150-160,直屬 99。街外位 3 個,相信都唔係俾 SJPS 嘅學生抽中。假設收 ...

THANKS
即自行都有約十個位已收了SJ小學部...好少位剩

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 09:17

以上學校校網都好過中西,稍微對升中有認知嘅家長都唔 ...

我真唔研究抽獎的
因為眼見好多逼埋好區抽都係得個桔
只有自己讀好書,玩好特異功能,先至可掌握命運

我冇否定過任何咩又讀得又玩得,唔明你這一點係回我乜野

我從來只研究一點:
非英小的學生入SJC要點搞

我是護書簿

losoco 發表於 20-1-8 14:09
我真唔研究抽獎的
嘩!你D資料點解可以咁詳盡?利害呀!咁即係 SJC 19年只收到3位游泳高手?
今年咪要大手搵人?否則會斷層!

IloveJJ 發表於 20-1-8 16:45
咁睇嚟我細仔如果想自行SJC都無乜可能了!
唔使驚,SFA果d也都係鬥成績入到。唔係話直屬保留位
咁成績好,都係會收

losoco 發表於 20-1-8 14:09
我真唔研究抽獎的

從來EK頗大比例都係深信自行靠成績,又甚麽學術佔XX%。事實上,中學想收你乜都得,就算3仔學術都可以評你99,1A仔可能得98,人哋話學術啫,無話1A仔最高分喎~~~