用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華有沒有傾向多收哪間小學的學生的? ...
go

請問英華有沒有傾向多收哪間小學的學生的?

因為想知道扣除這批學生(如果有)後, 其實還有多少位餘下給其他學校的學生?

THANKS!

回覆樓主:

中一位先減英華小學直龍人數

要睇有幾多人走先得。

不過咁,聽小學部家長講,年年大約 2X 人另覓高處。小六大概 150 人,中一收 205 人,走 20 個左右的話,咁仲有 75 個街外位。

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 01:36
要睇有幾多人走先得。

不過咁,聽小學部家長講,年年大約 2X 人另覓高處。小六大概 150 人,中一收 205 人 ...
YWC中一應只有~180人,每年約收50個街外人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-7 07:44
YWC中一應只有~180人,每年約收50個街外人

我睇校務報告寫 19 年 S1 S2 205 人,莫非我眼殘睇錯?!

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 07:52
我睇校務報告寫 19 年 S1 S2 205 人,莫非我眼殘睇錯?!
佢開6班咩?以前好似得5班喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-7 08:02
佢開6班咩?以前好似得5班喎?

校務報告寫,2018-2019 年,一共 36 班,全校 1142 個學生。S6 163 , S1、S2 205。

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 08:06
校務報告寫,2018-2019 年,一共 36 班,全校 1142 個學生。S6 163 , S1、S2 205。
...
噢!太耐無留意,可能記錯了。但如果6班收得205人,人數俾標準36人一班要少

2019應該有3x英小唔升上書院

IloveJJ 發表於 20-1-7 09:51
你咁勤力,佢哋校務報告都有睇?

有英華仔仔黎緊升,考 2X,咪幫下眼,望下留低定外闖好 (佢想報喇沙嗰啲)。

Poyau 發表於 20-1-7 00:04
中一位先減英華小學直龍人數

THANKS

Poyau    發表於 20-1-7 14:02

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 01:36
要睇有幾多人走先得。

不過咁,聽小學部家長講,年年大約 2X 人另覓高處。小六大概 150 人,中一收 205 人 ...

唔該大家!!

正如hkpapa852所講,申請須知上寫學額: 50名

不過想知學校有冇傾向收邊間外校小學的學生(e.g. SJ 多收SFA)。另外一些運動音樂勁的學生,是否一早已面試及有offer?不知道大約有多少個?

IloveJJ 發表於 20-1-7 07:45
唔覺得有主要收邊間小學,除了英華小學。

THANKS VERY MUCH

IloveJJ 發表於 20-1-7 13:17
SJC就真係,傾向收SFA同聖若瑟小學,但我見聖保羅同英華都唔會有傾向,一試無妨。
...

謝謝!!