用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

. [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆 princesscupcake 的帖子

個list裡面加拿大個兩間同英國有幾間大學係唔錯的,list裡面其他國家的學校我都唔太了解。不過SSGC的學生應該每年都走唔少,好多想出國讀書都未必留到畢業先走。

Raccch 發表於 20-1-6 10:58

個list裡面加拿大個兩間同英國有幾間大學係唔錯的,list裡面其他國家的學校 ...

以我所知如去澳洲升學,成績好少少嘅都唔會揀 University of Queensland and University of West Australia.

princesscupcake 發表於 20-1-4 23:22
見呢間直屬小學頗受區內歡迎,想睇睇將來中學後嘅升學出路,我比較關心嘅係 Non-local Universities Gradua ...

入面英美澳加好幾間都係好top嘅大學,部分比港大仲要好。

回覆樓主:

加拿大果2間都係top

mannewliv 發表於 20-1-6 11:27
入面英美澳加好幾間都係好top嘅大學,部分比港大仲要好。

澳洲嗰幾間比HKU喺世界排名低好多。

回覆樓主:

其實SSG係一間好普通既津校, 唔需要有太多幻想

princesscupcake 發表於 20-1-6 16:24

你用呢個基準咪幾好,夠簡單,一心一意HKU,外面大把大學未夠HKU水準~~~

sugarbun 發表於 20-1-6 16:36
其實SSG係一間好普通既津校, 唔需要有太多幻想

見呢間喺中西區咁熱門咪上校網睇吓升學方向,比我預期麻麻或是我預期過高吧。

回覆樓主:

最吸引應該係大機會上中學部

回覆樓主:

你把尺太高囉,攞 HKU 做標準。
同埋你好似唔明,唔係人人都係讀書材料,同埋人各有志。加上 19 年發生咁多事,可能好多都係因為咁而走。

出國讀書, 出左係top tiers名校, 另一類就係讀唔成出去讀/成績一般, 但想去留學, 後面果兩種情況, as expected,都唔係去到top既學校, out of 24% overseas學校, 要有埋每間學校既breakdown先知邊個情況佔多數

sugarbun 發表於 20-1-7 00:31
出國讀書, 出左係top tiers名校, 另一類就係讀唔成出去讀/成績一般, 但想去留學, 後面果兩種情況, as expec ...
咁要breakdown到入咗邊間學校咩科先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔太認識澳洲個幾間學校,只聽屋企人講過University of Sydney都唔錯。跟住我自己走去google 2020 QS World University Ranking,發現HKU排第25,UC Berkeley排第28。。。UCLA排第35。。。NYU排39。如果我小朋友生性考到以上三間美國大學其中一間,咩major都好,我都會毫不猶豫送佢去美國哈哈哈哈(發夢中)

其實睇大學排名
以major 去比較會好d
Overall 排名不可作準
只能參考

picalo 發表於 20-1-7 11:28
其實睇大學排名
以major 去比較會好d
Overall 排名不可作準

係,但通常 人事部/高層 第一眼就睇應徵者係邊間大學畢業,出吾出名~

princesscupcake 發表於 20-1-7 11:31
係,但通常 人事部/高層 第一眼就睇應徵者係邊間大學畢業,出吾出名~

大公司hr肯定熟大學各科排名過你同我。放心

princesscupcake 發表於 20-1-6 16:24

我睇番D排名,幾間都係全球百大,有兩間頭50,唔算低好多姐。雖然每間大學都仲要睇強弱科。

你上面搵SPCC嚟比較,咁真係冇嘢好講了,你全心全意去馬吧,祝好運。

寵統理解,MelbU, Aus National U, SydneyU 相當香港三大。

如果跟QS,Monash, Queensland U, NSW U 相當於 CityU。跟 Times的話,CityU 不入流。個人覺得 CityU 唔及 Aus 呢幾間,但又不至於 Times 咁差咁遠。另外,當係同一個 level,對香港老闆留過學係馨香啲,始終有國際視野。

SSGC 個 AusU list 唔係差的,當然你拿住QS 既 HKU 做 benchmark 的話,UCLA、UC Berkeley, LSE, King's College, Duke 呢堆都唔需要考慮

993rs 發表於 20-1-7 12:40
寵統理解,MelbU, Aus National U, SydneyU 相當香港三大。

如果跟QS,Monash, Queensland U, NSW U 相當 ...
慘啦,柏克萊UCLA同LSE都唔入流,HKU果然名不虛傳
‹ 上一主題|下一主題