用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全日邨幼vs名幼
go

全日邨幼vs名幼

學券全日邨幼:樓下行幾分鐘
Kv上午:坐校車半小時多

小朋友性格怕羞 時動時靜 愛笑,環境熟左會曳同古靈精怪

你哋會㨂路程近學費平嘅全日邨幼定路程遠啲嘅名幼如kv?

你不如諗下你對小學有咩期望.

如果你唔諗住考小學就邨幼. 有目標的話就kv..

你呢兩間跟本無野好比較,明顯兩間唔同前路。你地大人諗左想小朋友未來點行先

第一,要睇吓你升小學時,想純粹派位,定考直私啦,如果係前者,讀樓下幼稚園冇乜所謂。

再者,呢度有好多家長都話,考小學時,KV都有人0 offer,村校都有人入神幼,重點在於,如果你揀左村校,考小又考唔到,你會唔會後悔當初放棄KV呢?

而我自己,就一定揀KV,事實我地而家住元朗,我女都係返緊KV。

多謝兩位嘅意見!
我係想幫我仔考直私,但知我仔性格內向比較輸蝕,所以都係考直私/派位期望各半
有家長認為讀幼稚園最緊要近嘅 所以想聽聽大家意見

回覆樓主:

Vote for KV

Heyyo 發表於 20-1-5 13:40
多謝兩位嘅意見!
我係想幫我仔考直私,但知我仔性格內向比較輸蝕,所以都係考直私/派位期望各半
有家長認 ...

KV半小時車程也可接受,不是太遠罷

我會選擇KV

考直私的話㨂KV

Heyyo 發表於 20-1-5 13:40
多謝兩位嘅意見!
有家長認 ...

如果想考直私,一定係KV啦

我明,因為全日位小,好難先有offer, 好難得

Cyncynbaby 發表於 20-1-6 09:01
我明,因為全日位小,好難先有offer, 好難得

其實睇地區,仲有家庭需,全日位又唔係真係大家想像中難人。

經濟許可,當然選私幼。

回覆 Cyncynbaby 的帖子

剛才發錯了,哈哈 發現版主不是你~sorry

同你情況差唔多,但學校無你個個咁名校~九龍塘禮賢同啟思都收了,樓下全日的小天使也收了(我住麗晶花園)。
我同老公雙職,無工人,老人家湊。

收到禮賢offer時,我的心情是特別糾結動搖的,當時禮賢面試最晚,全日offer已經有了,本來都覺得不需要煩了,後來還是很糾結是給仔仔去邊間學校。
最終我還是會選擇樓下幼稚園:
1. 人手問題(全日容易安排,且養成良好的生活習慣,半日班下午就午睡到六點鐘……)
2. 交通問題(校車始終不放心)
3. 小朋友休息時間多一些(多睡一陣也是好啊,特別是對大腦好)
我也認識一個小朋友,住新界,返york,每日要往返3個小時……幼稚園人仔,真的有點辛苦。

我本人在教育行業做了幾年,遇見過很多KV York SC 之類的名幼稚園但是去了普通小學的情況。個人認為,名校的性價比真的不夠高。。。不是說錢的問題,而是是否值那麼多錢……

***利申:家庭條件如果負擔的起,又住得靠近名幼的話,我覺得讀名校沒問題啊~

加之,我們樓下那間幼稚園的老師出名有愛心,屋邨35年歷史,所以值得放心~
而三年後備考小一時,我覺得如果我仔仔有能力,我一定也會帶他出去考的。
這中間的三年,作為父母,做好教導的角色,把名校的錢投入在幼稚園階段掌握一兩樣技能,其實就可以了。
人生苦短啊……孩子還那麼小,應該讓他們快樂一些。
快樂並不是放縱,不是說由他們自由發展,而是在家長可控的範圍內,給他們足夠的空間。

名校肯定是好吸引的,但綜合考慮的話……我個人推薦屋邨校。
其實國外的幼稚園也都是選社區的那種,離得近最好~~

希望能幫到你!
也不用太糾結,和家人商量一下或者follow your heart.
如果去了KV,就希望妥善安排小朋友的交通啊,人手啊之類的。

祝你生活愉快~

回覆 Heyyo 的帖子

考直私應該KV著數D,坐校車半小時都唔係耐,我覺得可以接受。邨幼近我諗對雙職父母會好吸引,都係睇家長target乜。

同你一樣面對類似問題,但我兩間都係全日,而我地決定左選擇全日私幼。

我地覺得語境好重要,錯過左3年到上小學難跟得上進度,當然亦可村幼外補,不過始終唔係成日講/聽,點都無咁好。

不過KV英語語境夠唔夠我唔清楚,你可以諗下到底最小朋友外語好定自理好再決定。

Heyyo 發表於 20-1-4 22:51
學券全日邨幼:樓下行幾分鐘
Kv上午:坐校車半小時多
視乎屋企人手,真係無人手的話我諗你都無得揀,一定係全日,
但你問得,全日似乎未必係必需品,一定係揀kv,
我小朋友讀過劵校K亦讀緊KV,劵校課程同私校根本無得比

回覆 328chik 的帖子

恩,私校全日就最好了呢~~~

多謝大家留下的寶貴意見!非常有用!

樓下全日學券k班競爭非常激烈,只收數位小朋友,無論選哪所幼稚園,我都想儘快決定,不想耽誤想小朋友入讀其中一所幼稚園的家長。

回覆 Heyyo 的帖子

睇黎樓下幼稚園競爭都非常大呢,方便開名嗎?應該這週都要註冊了呢。