用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網邊間小學好?好得過培正小學?
go

34校網邊間小學好?好得過培正小學?

34校網邊間小學好?
好得過培正小學?
何壽南好?定培小好?

多謝大家

我估你係問男仔。培正基本上除左係粵語教英文咁獨特之外,基本上佢都係中上質素,又有直屬中學。中學部雖然係中中但比下有餘,叻嘅照樣可以外闖。

delete

1998Ruby1998 發表於 20-1-4 20:15
delete

已經更正,係何壽南
係小女,
但我堅決唔想俾佢讀女校
如果34校網,有冇好的男女校

lifeofshow 發表於 20-1-4 20:19
已經更正,係何壽南
係小女,
但我堅決唔想俾佢讀女校

冇乜邊間升中係及得上培正了。叩門仲實際。

1998Ruby1998 發表於 20-1-4 20:36
冇乜邊間升中係及得上培正了。叩門仲實際。

唔好意思,
我唔係好明白你的意思
可唔可以解釋一下?謝

lifeofshow 發表於 20-1-4 20:38
唔好意思,
我唔係好明白你的意思
可唔可以解釋一下?謝

培正中學屬B1A
試問有幾多間小學有七八成升B1A
男女校只有SPCC同培正

Poyau 發表於 20-1-4 21:14
培正中學屬B1A
試問有幾多間小學有七八成升B1A
男女校只有SPCC同培正

多謝你的解釋

B1A 的培中真係好大吸引力

「叩門仲實際」又係乜意思?

lifeofshow 發表於 20-1-4 19:47
34校網邊間小學好?
好得過培正小學?
何壽南好?定培小好?

培小要考
並不是抽

講學術
培小高一班

回覆 lifeofshow 的帖子

「叩門仲實際」,即係你等 34 網派位,倒不如你自己谷學術然後叩其他學校,或等二年級插班。
不過除非你真係咁堅持要男女校,否則基本上冇乜學校係好得過讀培正,龍頭男女小學亦唔係容易叩。你如果願意叩埋女校的話,咁培正就真係好多都比唔上。

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 02:33
回覆 lifeofshow 的帖子

「叩門仲實際」,即係你等 34 網派位,倒不如你自己谷學術然後叩其他學校,或等二 ...

請問有邊間女校好過培正?

lifeofshow 發表於 20-1-5 09:13
請問有邊間女校好過培正?

好多 wor。同區兩女校、九龍城 Maryknoll、天神 同 St Mary's、港島 Marymount 同跑馬地聖保祿 (St Francis 中學部成績 1C 左右,咁培正按道理係優勝啲)。

上述出左 天神同 St Marys 係龍校之外,其為餘直屬,成績可比美培正,又係英文堂英文教,中學部英中,不過上述全部都唔係容易叩,全部都有人 000 入,但你學術冇返咁上下 (一年級下學期) 都難出線。

目前只諗到一呂係男女又升中靚仔,不過佢好難叩。其他地區一線都唔容易。培正 230-250 人左右,有七八成入 Band 1 校。識人同你同一個校網有培正,結果冇抽獎直接入培正。

培正中學好似係得一班英文堂英文教,其餘情況係英文書中文教。有待用家確認!

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 10:35
好多 wor。同區兩女校、九龍城 Maryknoll、天神 同 St Mary's、港島 Marymount 同跑馬地聖保祿 (St Franci ...
如果注重英文,中學階段,你講的幾間女校的確好幾條街。不過講到中文同數理方面,就要再仔細考慮一下。小學方面,培小比較輕松,我諗輕松程度只有marymount 可以媲美,Maryknoll 略谷。其他幾間勁谷。不過,培小要交學費,都是一個好大的分別。
至於抽獎,樓主case, 正路應該讀培小,放棄抽獎,之後其他區叩門。

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 10:35
好多 wor。同區兩女校、九龍城 Maryknoll、天神 同 St Mary's、港島 Marymount 同跑馬地聖保祿 (St Franci ...

一呂2019年72人(57.6%)升B1中學
其中升聯中有48人(38.4%)

B1* 72 (57.6%)
呂中 48 曾肇添 4 SRL 1 沙蘇 3
LSC 3 MCS 1 SSGC 1 銀禧 1 SMC 1
直資: SPCC 1 DGS 1 DBS 1 HYS 1
SPC 2 SPCS 1 滙基KE 1 顔寶鈴 1

B2A-1C* 21 (16.8%)
聖母無玷聖心 4 林漢光 4 鄭榮之 1
直資: 郭得勝 1 培基 9 王錦輝 2

B2* 5 (4.0%)
直資: 德信 5

NR/其他 27 (21.6%)
直資: 林大輝 1
其他 26

總數: 125 (100.0%)

* Banding據hkpapa名單

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/about08.php

b3410 發表於 20-1-5 10:51
如果注重英文,中學階段,你講的幾間女校的確好幾條街。不過講到中文同數理方面,就要再仔細考慮一下。小學 ...

培正男女校,唔排除係男仔 lead 住理科

可惜學校唔公佈詳細成績,想睇各科表現都難。

所以我都係建議樓主可以直接叩門,抽獎基本上唔會抽到比培正更好嘅男女校。叩門仲可以諗下隔離舊奉基、難度指數極高嘅 MCS,如果真係咁想要官津。

Marymount 固然眾女校黎講算輕鬆,但我覺得其他都唔係咁谷,算普通。非常肯定德望係多野做過上述女校,亦知唔少男女官津仲忙過班直屬。

1998Ruby1998 發表於 20-1-5 12:15
培正男女校,唔排除係男仔 lead 住理科   

可惜學校唔公佈詳細成績,想睇各科表現都難。

培正DSE各科成績詳情在校刊

https://www.puiching.edu.hk/custompage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=29&pageId=56&nnnid=21

Poyau 發表於 20-1-5 12:19
培正DSE各科成績詳情在校刊

https://www.puiching.edu.hk/custompage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage ...

係 wor,thanks!

不過我想要埋 4+ ,好可惜呢!

lifeofshow 發表於 20-1-4 19:47
34校網邊間小學好?
好得過培正小學?
何壽南好?定培小好?

培小,除非你不喜歡中中

Leanne123 發表於 20-1-11 09:57

培小,除非你不喜歡中中

如果有得選擇,我當然想英中

但我認真研究培中的dSE 成績,
培中真係好厲害,出狀元外
DSE成績為全港排名應有十大
九龍城應該排第一