用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完中四去英國讀 Y12
go

讀完中四去英國讀 Y12

醒目開學勳章

想問多唔多小朋友讀完中四過去英國讀 Y12?我有朋友話佢小朋友係 A 工廠讀得好辛苦,要補習才有好成績,佢係香港已經讀 Band 1A 校,攪到我現在有點擔心,有冇家長可以分享一下 😳
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

你想自己小朋友走?係咪band1?
我兩名讀band1,都係讀完中四去讀Y12,英國學校都有香港學生亦同路人。

esmehouse 發表於 20-1-4 18:07
想問多唔多小朋友讀完中四過去英國讀 Y12?我有朋友話佢小朋友係 A 工廠讀得好辛苦,要補習才有好成績,佢 ...

當年我囝仔也是同路人,他讀直資 Band 1 ,中文成績勁差,英文就top one。之後完成中四直接去了英國升 yr 12 讀 A工廠 college ,他又要考英國大學讀牙科。不過他就不用補習,而且也順利入讀牙科。辛苦就一定啦,個個星期有測驗,又要考試達到學校的標準。

del....

angelleungyp 發表於 20-1-4 20:44
當年我囝仔也是同路人,他讀直資 Band 1 ,中文成績勁差,英文就top one。之後完成中四直接去了英國升 yr  ...

請問什麼是A工廠college?

當年我囝仔也是同路人,他讀直資 Band 1 ,中文成績勁差,英文就top one。之後完成中四直接去了英國升 yr  ...
請問畢業未? 是在英國執業嗎?

luiling 發表於 20-1-4 21:40
請問什麼是A工廠college?

Cardiff college, concord college, Brighton college, Queen Ethelburga’s college, Oxford international college
應該差不多了,這些學校 sixth form 大部分是international students ,如果想感受一下British culture 教育就很不多了。

esmehouse    發表於 20-1-5 00:14

lovenature 發表於 20-1-4 22:50
請問畢業未? 是在英國執業嗎?

今年才yr 1,有排都未執業啦!牙科要讀五年,一出來就會比NHS 請了。

lovenature    發表於 20-1-5 18:14
esmehouse    發表於 20-1-5 00:14

回覆樓主:

因為budget 問題,大家對sixth form college 好似 Richard Collyer, Richard Huish 有冇乜comments?呢两間入U成績邊間比較好?tks

醒目開學勳章

你仔仔順利入讀牙科好叻仔呀,請問給成績不合是否真的要留班或退學?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-1-5 00:13
你仔仔順利入讀牙科好叻仔呀,請問給成績不合是否真的要留班或退學?

以囝仔學校為例,學校會在 AS level 考試裡要求學生考 3A, 如果未能達標,有機會被趕出校。
囝仔說,當年有一位同學取了2A1B, 但他報大學的科目不是要求成績太高,因而學校酌情處理,未有將他趕出校,不過需要他在未來一年校內成績要達標。但另外一位同學取了2B1C,那個同學就被學校要求退學。
囝仔說普遍有98%的同學能夠達到學校最低要求 3A以上呢!

回覆 angelleungyp 的帖子

請問學校點介定A呢?因為A level 拉curve,每年都會有不同。好似biology上年AQA 68%已是A*了,所以我仔成日話自己科科都A,唔知真假?

jj100c 發表於 20-1-5 01:08

請問學校點介定A呢?因為A level 拉curve,每年都會有不同。好似biology上年AQA  ...

他們yr12 那一年,全部學生會考AS level   這個試作為熱身。因此看到學生的能力,而且學校有自己的成績評核,如果他們學校Mock exam 的成績有3A* 或3A,在A level 考出來的成績也差不多呢!
當年我囝仔在學校 mock exam 的成績,與 A level 考出來的成績一樣呀!而且在大學方面也是參考學校的 mock exam 成績出 conditional offer 的呢!

samsam123321 發表於 20-1-4 21:27
我個小朋友band 3, 但在英國讀得好輕鬆。

sixth form嗎?

是否比較多讀完中五才過英國讀sixth form? 我也諗緊小朋友讀完中四定中五走

jj100c 發表於 20-1-5 01:08

請問學校點介定A呢?因為A level 拉curve,每年都會有不同。好似biology上年AQA  ...

del.....

醒目開學勳章

Banyan1212 發表於 20-1-5 16:13
是否比較多讀完中五才過英國讀sixth form? 我也諗緊小朋友讀完中四定中五走
...
我身邊中四中五走都多,主要睇下小朋友想唔想走

esmehouse 發表於 20-1-5 19:47
我身邊中四中五走都多,主要睇下小朋友想唔想走

佢自覺好ready, 不過我擔心佢跳上A level 會吃力咋⋯⋯有諗過先過去讀一年GCSE,再上A level

del.....

Banyan1212 發表於 20-1-5 21:05

佢自覺好ready, 不過我擔心佢跳上A level 會吃力咋⋯⋯有 ...

讀一年GCSE 還辛苦d呢!一年內要讀兩年GCSE 的課程。
女兒講從香港來的學生如讀一年GCSE課程,只有Maths 和三科理科就沒有難道呀!但是GCSE 內的history,english literature , english 和geography 就與香港的課程大不同了。這個會追得比較辛苦,還有英語能力比較好的才容易追到呀!