用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對老師的疑惑
樓主: joeywylo
go

對老師的疑惑 [複製鏈接]

回覆 haihaimom 的帖子

其實你建議喱4點我地都做晒,只是結果不由我地家長控制

回覆 joeywylo 的帖子

唯有接受同放下

回覆 joeywylo 的帖子

老師用殺一儆百的手法。
似曾相識。

樓主小朋友話"以為嗰個folder入面有其人嘅files係唔啱,所以cut and paste放入另外個folder。" --> 就算有人做錯嘢放錯落share folder度, 樓主子女搬入自己個folder都唔合理啦, 咁人地咪會唔見咗個file囉?
喺一個quiz時將同學嘅file  cut and paste落自己個folder度, 點睇都冇可能係"唔小心"做成. 做完仲要唔認, 諸多藉口又話傾計又話誤會...... 喺老師角度, 呢個學生毫無悔意. 喺測考過程中存心犯錯, 亦有機會影響其他同學成績, 嚴肅黎睇記決點唔會太過份呀.

回覆 tantanmama 的帖子

如果冇理解錯,即係如果當曰老師唔發現,就會有同學冇交,如果事後老師先發現,老師可能懷疑嗰個同學自己冇交,咁佢咪冇分!如果老師俾佢再做再交,又會唔會對其他同學唔公平?如果真係發生咗,同學家長實嬲到爆。就好似偷偷收埋咗同學仔份考卷,老師發現問邊個攞咗又冇人認,結果搜書包搵到,其實都唔係小事。唔錯都錯咗,小朋友受到教訓,總好過大啲先發生.......

tantanmama 發表於 20-1-6 11:09
樓主小朋友話"以為嗰個folder入面有其人嘅files係唔啱,所以cut and paste放入另外個folder。" --> 就算有 ...
我諗樓主都知道小朋友有做錯的地方,主要係唔滿意主任處理手法和溝通技巧。其實學校最終處理方法都算合理,如果溝通的好一些,可能同學會更加有所醒悟。
anyway, 儘快放低,專心準備呈分試。
‹ 上一主題|下一主題