用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 大b(重讀k1) or York 小b(升k2)
樓主: bbq1516
go

st cat 大b(重讀k1) or York 小b(升k2) [複製鏈接]

SC 會唔會有好多task/assignment 要家長一齊做?

我仔十月做大b SC pn, 佢講嘢好叻但係隻手寫唔到字.最大問題係佢日日都唔想返學,話嗰啲玩具係嬰兒玩具,嗰啲書係嬰兒書。佢成日同我講邊個同我唔識講嘢。老師就成日同我講話佢發夢唔專心。其實佢識晒嗰啲嘢佢咪會發夢囉。我都覺得委屈咗佢。當初就係諗住佢做B考神校,又覺得幼稚園讀多一年冇所謂啦唔使咁快谷,依家咁搞法真係要轉校。

gfkwong 發表於 20-1-13 15:15
我仔十月做大b SC pn, 佢講嘢好叻但係隻手寫唔到字.最大問題係佢日日都唔想返學,話嗰啲玩具係嬰兒玩具,嗰 ...
你既情況同我類似,最後放棄SC PN 直接讀K1

我仔十月做大b SC pn, 佢講嘢好叻但係隻手寫唔到字.最大問題係佢日日都唔想返學,話嗰啲玩具係嬰兒玩具,嗰 ...

What month baby is your son? I am thinking of going for PN 20/21 in LH and my daughter is Sep 2017. I’m worried now.

Repeat K1 好過repeat pn,pn 真係太多bb。做細b repeat 1年其實都好。宜家幼稚園樣樣都教快,又要寫字。大1年樣樣ready會好好多。 超大b比細b大足一年,真係樣樣都差好蔚。細b只有追追追。

所以其實真係要睇返自己小朋友情況...如果佢本身行得快仲要佢repeat,其實佢真係覺得好無聊的,對佢發展亦都未必係一定好。尤其如果有啲小朋友本身頭腦靈活,佢鍾意同比自己大嘅小朋友相處,如果反而要佢同其他細過佢嘅bb一齊,佢不但只學唔到嘢,反而會行得慢咗,所以真係要睇返自己小朋友情況再決定

我十月尾,我開頭就係識得好多人做超大b話考小學著數。我仔頭一個月無問題,之後就唔想返學,話果啲係比細個仔返嘅。我唯有挨多幾個月轉校。九月仲大幣,真係要試吓有冇k1收先。
‹ 上一主題|下一主題