用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學  

lovenature 發表於 20-1-21 06:44
香港就業種類不夠多樣化,好似高分的人聚哂係某些科目,跟我們上一代很不同 ...

这个要看政府及中央对香港的定位,经常口唇边讲,金融、物流,创科,其他又如何呢?

如果不多元化,自然係有几个特别瞩目!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 20-1-20 19:56
明白, 讀嗰科唔一定做嗰行。

BME入學分數都好高, 有時會諗, 以高分入, 出來唔係做專業, 倒不如讀一科可以 ...

你留意是两个计算方法不同,31是星星加咗分的,27是 best of five 冇特别为星星加分,27 是合理。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 20-1-20 19:56
明白, 讀嗰科唔一定做嗰行。

BME入學分數都好高, 有時會諗, 以高分入, 出來唔係做專業, 倒不如讀一科可以 ...

都唔一定,興趣重要。

環球商業都好高分,都係無牌。出香港,英國神科 PPE,都係無牌。

老闆用唔同牌的專業人士,多數自己無牌。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 20-1-21 10:54
这个要看政府及中央对香港的定位,经常口唇边讲,金融、物流,创科,其他又如何呢?

如果不多元化,自然 ...

中央和香港對年青人的工作安排, 有什麼影響, 暫且不提.

最基本, 香港家長, 對職業理解, 和孩子前途, 已經比較狹窄.

比如, 我一位朋友, 孩子也算讀到書, 成績都唔差, 佢特點係刻苦, 可以長年累月, 長期間溫習.

家長目標只有一個: 醫生,

始終, 考試也有高低, 醫生未能達標, 也找物理治療讀.

後來, 我問朋友: 你囝很有志向, 致力從醫. 朋友回覆: 亞囝完全沒有什麼主動, 只是為了長期生活穩定, 當然, 社會地位高, 才選物理治療專業.

專業有保障啊!!!

香港要多元化. 首先, 家長/學生可以見識到什麼?

你我都是都處跑, 接觸較廣.

國內電視經常有些專輯介紹工作人員, 社會時事.

就以國內工程為例, 工種多的是.

比如, 一位新疆碩士, 跑去開發ARJ21第一代中國商用飛機, 0開始至民航局審批飛機可合格飛行.

又一位女工程師, 做風力發電, 每天爬上風力發電機頂, 做研究. 一天便一整天.

又一個歌唱節目, 一位年青女觀眾是火箭工程博士, 一家三代從事火箭工程.

這一些, 香港也少接觸.

三年前, 去蘇州一家小的機器用刀具廠. 工廠面積不大, 卻有研發機械人,

經理自己掌開發, 下面, 簡單也分機械, 電腦程序, 甚至, 有同事是專門是數學計算.

更有些保育, 動物科學家, 長年累月, 留流荒山野嶺, 視察野山頻危動物.

不過, 香港年青人需要和應該做什麼職業.

應該自由度很大. 未必需要跟國內比較.

曾認識一位朋友, 孩子去澳洲讀汽車設計. 比較冷門. 可能是興趣. , 未有聽見入職汽車設計.

相反, 我認識另一位菲律賓人設計的同事, 係香港入職了瑞典的汽車設計部.

mikimoto12 發表於 20-1-10 22:15
早先讀過沈家兄弟的故事,總感覺係佢地父親想要兒子跳級,不肯等,要證明兒子們係天才。只看到父親全力push ...

可能我估錯,多年嚟我都觉得沈爸爸所谓培养孩子是满足自己的 unfulfilled dreams.,不全是为孩子着想。

我还记得电视台访问沈父,兴高采烈讲细仔识什么数学理论,细仔讲最喜欢同小学同学一起玩的时候,当时他在浸大一年班,反差实在太大了… 真的是伯乐?我唔知道?!

回覆 ANChan59 的帖子

同意。好多時家長出來講的嘢,並非真實果套。
幾年前,有個又係跳級早升大學的女仔,佢媽接受訪問,講到自己幾隨意幾無所謂,全是佢女自己努力。其實背後係虎媽,佢女多次和同學講,好不滿佢亞媽係咁逼佢

海之風    發表於 20-11-16 10:40

ANChan59 發表於 20-11-15 14:46
可能我估錯,多年嚟我都觉得沈爸爸所谓培养孩子是满足自己的 unfulfilled dreams.,不全是为孩子着想。

...

諗深一層,天才好多,亦有唔少人跳級,但歷史上有幾多個成名科學家數學家,偉人是行這條路的? 循序漸進是否才對他們好? 冇咗童年,友情,朋友,早啲完成學業,為乜? 我都覺得為自己多。

Yanamami    發表於 20-11-16 00:53

Jane1983 發表於 20-11-15 21:35

同意。好多時家長出來講的嘢,並非真實果套。

我在兒子初小的時候,有掙扎過俾唔俾佢跳班,不是虛榮心,反而我覺得會唔會浪費咗佢嘅數學天分。

之前我都在日誌講過,我請教他的小學校長,她啓發我多元智能的重要性,所以冇因為數學超前而跳班,讓他多學不同增潤課程,改善語文水平及人際關係等等,數學尖子特別明顯的弱項。

到長大後,現在看來冇乜光環,但他肯定不會怨我一世,一家人和諧,開心,滿有愛,就心滿意足!

gabejang    發表於 21-4-13 14:01
Osiana    發表於 20-11-20 06:30

akys 發表於 20-11-15 23:17
諗深一層,天才好多,亦有唔少人跳級,但歷史上有幾多個成名科學家數學家,偉人是行這條路的? 循序漸進是 ...

整段訪問給我最大的衝擊是,父親不知道兒子喜歡什麼,或者數學比童年,朋友關係更重要,我覺得有些唔妥。

當然之後會唔會有變化,我就冇跟進了!

你仔小學校長講得好好,全人發展係好緊要,讀書叻係好重要,但亦只係一部份。成績好可以幫小朋友開到一些門,但行入去之後發展得好唔好。除了知識,仲有好多軟實力,果d係需要在現實生活中學習。

Jane1983 發表於 20-11-16 07:24

你仔小學校長講得好好,全人發展係好緊要,讀書叻係好重要,但亦只係一部份。成績好 ...

你这番话我很有共鸣,全人发展,多元智能,比lQ 150 更重要。

兒子工作了三年多,軟實力的重要性比考試成績高很多,特別入得去個個成績都唔錯,對人處事態度、方法就係分水嶺。

所以有時睇資優教育那處,感覺家長太專注IQ 幾多分,可能忽略咗好多重要嘢!

Osiana    發表於 20-11-20 06:31
Osiana    發表於 20-11-20 06:30
Jane1983    發表於 20-11-16 10:47

照沈氏嘅教育方向,一直都係家長定位操作,成敗論英雄,算係「得左」嘅產品工程,同自發學習似乎對不上焦點。

ANChan59 發表於 20-11-16 08:04
你这番话我很有共鸣,全人发展,多元智能,比lQ 150 更重要。

兒子工作了三年多,軟實力的重要性比考試成 ...

「補番講早晨先」幸福,在全人教育上,陳sir 伉儷相當成功。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 08:47
「補番講早晨先」幸福,在全人教育上,陳sir 伉儷相當成功。

Thanks so much.

ABC-DAD 發表於 20-11-16 08:43
照沈氏嘅教育方向,一直都係家長定位操作,成敗論英雄,算係「得左」嘅產品工程,同自發學習似乎對不上焦點 ...
當時佢細仔6歲時,真係好難會自學自發,因為小朋友一般天性自由。 如果唔係家長定位,小朋友唔會唸咁多嘢。

問題係自學嘅定義。 自學是否自己去做功課溫書就係自學,抑或係有好奇心、求知慾咁去追求學習,自己睇書學新事物。

Osiana 發表於 20-11-18 02:00
當時佢細仔6歲時,真係好難會自學自發,因為小朋友一般天性自由。 如果唔係家長定位,小朋友唔會唸咁多嘢。 ...
生物求存,特別人類,一出世就係學習,呼吸,發聲,跟環境互動,充滿好奇心。無咩好講,「天性」兩個字夠晒。
到底行咩方向,仔 女係自已己嘅,父母自己揀。
盆栽。園林景都係人工,郊野公園難道不是嗎?
認為細路仔唔識嘢,就係畀左一個 限制畀佢嘞,我估沈氏並不是這類。
你係唔係?

我想指出,自學能力本來應該係指自主學習能力,並非指「無師自通嘅過人天份」。
重點呢,係唔好拔苗助長,因為某啲數字或表像,影響左身心全人發展嘅機會。

//「起跑綫幾時開始?」他認為最重要是孩子本身「想跑」,「要令個細路想跑先得,佢一日唔想跑,就唔會有起跑綫.//

我都唔太讚成孩子失去與同輩成長的經歷, 但我認同要孩子想跑.
兒子初中,長大了突然成熟, 對自己有高要求, 自己追求卓越成積, 我是感受到孩子想跑才有起跑線. 相反, 他某些同學, 到這個年紀, 突然反叛, 或者無目標, 父母干著急.

生理同心理成長,皆有發展成熟嘅週期,16歲,18歲,21歲,因種族、地理及社會文化有分別,反叛、聽話、起跑線都好虛,能否有能力獨立思考,獨立生活就比較實在。
成長都有階段,先要有好視野同價值觀,才可以有焦點去定目標。
若家長自己有章法,年輕人只要成熟有自己方向,唔聽話、反叛都只係反映一時嘅單向嘅親子關係,處之泰然,無咩大不了。

ABC-DAD 發表於 20-11-18 17:52
生理同心理成長,皆有發展成熟嘅週期,16歲,18歲,21歲,因種族、地理及社會文化有分別,反叛、聽話、起跑 ...
同意, 孩子有反叛期,  父母也要改變自己. 見有些父母有改變, 與孩子關系很快處理好, 但有些父母真的很固執, 總是覺得孩子錯, 孩子就越反叛. 我也看著很多至親子女長大. 成長要有過程. 但有個別真的沒法改變, 結果很遺憾.

ABC-DAD    發表於 20-11-18 20:19