用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學   [複製鏈接]

Osiana 發表於 20-11-18 02:00
當時佢細仔6歲時,真係好難會自學自發,因為小朋友一般天性自由。 如果唔係家長定位,小朋友唔會唸咁多嘢。 ...

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/自主學習

如果按維基這個定義,6歲小朋友肯定做唔到。

你第二段,我覺得兩者都係,不是非黑即白,只係看當時環境及條件,亦可以同步進行。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Osiana 發表於 20-11-18 02:00
當時佢細仔6歲時,真係好難會自學自發,因為小朋友一般天性自由。 如果唔係家長定位,小朋友唔會唸咁多嘢。 ...
焦點就正正係某類家長在過早定位。
參考一下wiki在多元智能方面嘅部分論述

過去的多元智能發展主要集中在幼兒園,因為教育專家及官員認為,培養學生的多元智能發展應該由小做起,並慢慢推廣至其他層面。然而,廣義來說,多元智能理論的框架不單能在小學及幼稚園的層面推廣,在中學、大學、甚至研究院或在職培訓也是合適。在華人地區已有教育組織陸續將多元智能理論推廣及實踐於幼稚園、小學、中學、大學、研究院/所、企業等層面。近年不少國際MBA的課程都加入了創意思維的課程,以加強學生在新時代的適應力和創意方面的開發。這正正就是加德納所提出的多元智能的其中一個範疇。

由於多元智能理論有助老師從學生的智能分佈去更瞭解學生,中小學通常將理論用於兩方面:

• 可以利用多元智能理論來發掘資優學生,並進而為他們提供合適的發展機會,使他們茁壯成長;
  • 可以利用多元智能理論來扶助有問題的學生,並採取對他們更合適的方法去學習。香港現時有幾家中學,容許部份語文能力較低的學生利用錄像來交功課。

然而,每個孩子都有獨特的天賦,每一位學生都需要伯樂。於華人地區之教育組織及教育工作者應用多元智能理論,應擴及各層面的學校老師和教授及學生家長,運用實務且生活化的多元智能觀念來了解每一位學生,透過陪伴、觀察、多元智能測驗評量及經設計的智能課程活動等方式,發現每一位學生的優勢智能和天賦,繼而運用多元智能教學法因材施教,鍛鍊並提升每一位學生的多元智能表現,輔導學生根據自己的優勢智能有效學習、探索生涯發展方向(例如科系及職業),據以實踐西方之多元智能理論及東方因材施教之教育理念。]

真有必要由家長一早為孩子定位嗎?

自主學習能力要時間培養,培苗定拔苗, 奈何 一般常識是成敗論英雄,

ABC-DAD 發表於 20-11-18 09:43
生物求存,特別人類,一出世就係學習,呼吸,發聲,跟環境互動,充滿好奇心。無咩好講,「天性」兩個字夠晒 ...

我覺得太多父母以為小朋友唔識嘢,以為咁樣做係為佢好,以父母為中心點去出發。 好多父母太勤力,計劃太多俾小朋友,未必唔好,要睇下夾唔夾。 讀過庖丁解牛都會明白呢個道理。

盆栽,園林景當然係人工,就好似將雀仔放入鳥籠。 郊野公園,睇下有幾人工啦。 當我們都見識過外國嘅國家公園,就知道,很少介入、潤飾,其實公園已經好靚,唔需要加太多人工嘢。

小朋友潛能無限,並非唔識嘢,俾一個框框佢地只會限制咗佢地發展。 唔好話俾一個框,有些父母,經常將危險放係嘴邊,任何玩(公園,遊樂場...),都不斷係旁邊話,"危險呀,小心D呀",其實都係不斷洗腦,俾一個無形限制小朋友。

首7年,小朋友腦袋係DELTA and THETA brainwaves 為主,好容易吸收新知識,係直接download,無篩選。小朋友係呢段時間學習規矩,行為,禮貌,呢D 基本個人操守非常重要。

幼兒教育好重要,特別係幼稚園階級。小朋友幼稚園回家,跟我講南極、北極,做父母給他一本書,讓他可以延續學習,另一個時間,又講SAFARI,我又給他一本書,一本地圖,已經可以忙足一星期,每日都有新發現,講過不停。 跟住學大腦,我從網上印了一個模型,同佢講解,佢亦都會講係課室學嘅細節。 小朋友潛能無限,學習係愉快,當佢地感覺地學習帶來嘅樂趣,父母出力就會很少。大部份人都要返工,所以,最好係培養小朋友自學,從小去體驗自學嘅能力。
香港圖書館嘅兒童圖書館,其實好好,空間大,種類多,係一個好地方。

ABC-DAD 發表於 20-11-19 10:04
多元智能當然好啦,STEAM 都好。 但係好多時推行時,就會流於口號,或者失去原意。

好似STEAM咁,依家人歲都話上堂學,去做機械人,只係一個盒打開,導師教或者幫小朋友砌,當中學到其實好少,大家只係著眼最後嘅成品。 近年,香港好少人提多元智能,好似"唔興",大家又趕另一潮流。其實多元智能,同STEAM都息息相關,互相緊扣。

呢D都係自己係屋企教,同人講,真係無人會聽。

ANChan59 發表於 20-11-16 08:04
你这番话我很有共鸣,全人发展,多元智能,比lQ 150 更重要。

兒子工作了三年多,軟實力的重要性比考試成 ...
人生講際遇,我唸人際關係是際遇一部份。 EQ 造就一個人的際遇的關鍵。

有時候都會聽到 Ivy league, 牛劍畢業生搵唔到工,或者高分低能呢D新聞。

只係識讀書,其他乜都唔識,咁真係好叻?

讀書叻,都係想有一般人的唸法: 將來有一份好工,一份好收入,有好生活。

Osiana 發表於 20-11-20 05:42
我覺得太多父母以為小朋友唔識嘢,以為咁樣做係為佢好,以父母為中心點去出發。 好多父母太勤力,計劃太多 ...

我們上一代一樣要揾食,無機會受教育又無資源,我們就要自己自學,回想從孩子自學角度可能仲好。

Osiana 發表於 20-11-20 05:52
多元智能當然好啦,STEAM 都好。 但係好多時推行時,就會流於口號,或者失去原意。
你小朋友多大?一個?大人細路都一樣,啱聽啱用亦未必即時會有回饋嘅。

ABC-DAD 發表於 20-11-19 10:04

多元智能理論及實踐都好好的,但越多元,給人感覺不聚焦,不夠快有明顯效果,小朋友及家長會放棄的。

我有限嘅經驗是逐個擊破,強項要持之以恆,弱项要挑最弱嘅來改善,然後第二最弱,慢慢明顯弱點細咗,整體提升咗及差異少咗,就有全人的效果。

ABC-DAD    發表於 20-11-20 11:13
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-20 11:12
多元智能理論及實踐都好好的,但越多元,給人感覺不聚焦,不夠快有明顯效果,小朋友及家長會放棄的。

我 ...
好似要限時注水入幾個水缸咁,有先後,十個缸,水壓只可同時開有三條喉,同時放一個缸,好快滿到瀉,不過有啲缸就唔夠時間加水了。

Osiana 發表於 20-11-20 05:52

我個人唔 buy STEAM 等同和接近多元智能,因為合點不同。我覺得STEM 的興起緣於西方國家教育一段時間輕視數理的惡果。香港的碌葛議員知d唔知d,加咗A落去,多餘嘅!

ABC-DAD 發表於 20-11-20 11:19
好似要限時注水入幾個水缸咁,有先後,十個缸,水壓只可同時開有三條喉,同時放一個缸,好快滿到瀉,不過有 ...

其實我上面講就係拔尖補底的概念,因為不少研究嘅結果,尖子很多時被致命弱點拖跨,改善弱點就有槓桿效應!

ANChan59 發表於 20-11-20 11:49
其實我上面講就係拔尖補底的概念,因為不少研究嘅結果,尖子很多時被致命弱點拖跨,改善弱點就有槓桿效應 ...

咁致命弱點係咪與生俱來?

ABC-DAD 發表於 20-11-20 12:04
咁致命弱點係咪與生俱來?
就算唔係尖子都有弱點啦~
細女天生鵪鶉、自卑、諗多左……考K1前已知(日常觀察所得結論),考K1已證實。我心諗死得啦,考小学考中学真唔掂,所以花六年時間去改善,真係改善咋,係改变唔到个本性。

Yanamami 發表於 20-11-20 12:40
就算唔係尖子都有弱點啦~
細女天生鵪鶉、自卑、諗多左……考K1前已知(日常觀察所得結論),考K1已證實。我心 ...
可以改善咪幾好,不過係咪致命弱點?要講明嘅係,我唔係對拔尖補底有意見。
我估好多人有興趣想知邊啲弱點算係「致命」,又係與生俱來,咁可以優先處理左佢。

ABC-DAD 發表於 20-11-20 14:41
可以改善咪幾好,不過係咪致命弱點?要講明嘅係,我唔係對拔尖補底有意見。
我估好多人有興趣想知邊啲弱點 ...

都幾致命㗎……做咩都CC縮縮、惊前怕後、太在意人地点諗(而且明顯係無中生有或無謂既顧慮)、唔敢望人、成日踩自己話自己唔得……當態度決定高度時,人生就-直被影響住。我觉得性格会影響行動,行动又会帶黎某尐相对結果。有咩特定致命弱点?大概因人而異,又或者因父母而異,我觉得非要改善既野,可能对其他人不值-提呢?至於先天後天,其实讀Psychology係有个topic講Innate vs learnt, 係幾得意。

Yanamami 發表於 20-11-20 14:49
都幾致命㗎……做咩都CC縮縮、惊前怕後、太在意人地点諗(而且明顯係無中生有或無謂既顧慮)、唔敢望人、成 ...
唔似先天吖,大女無喎

Yanamami 發表於 20-11-20 14:49
都幾致命㗎……做咩都CC縮縮、惊前怕後、太在意人地点諗(而且明顯係無中生有或無謂既顧慮)、唔敢望人、成 ...

似我細嘅,佢地會有好多concern, 自己想像好多壞情况,之前參加政府一個叫兒情計劃,姑娘有教一些技巧處理。當初佢出國好擔心㗎,暫時都ok啦

ABC-DAD 發表於 20-11-20 15:58
唔似先天吖,大女無喎

有關係咩?每個孩子都係個體戶

Yanamami    發表於 20-11-20 16:12

ABC-DAD 發表於 20-11-20 15:58
唔似先天吖,大女無喎
先天-定要两胎-样?同卵雙胞都唔-定性格相同喎~

poonseelai    發表於 20-11-20 16:12

Yanamami 發表於 20-11-20 16:11
先天-定要两胎-样?同卵雙胞都唔-定性格相同喎~
又係喎,又有顯性基因同隱性,我唔係好明先問啫
‹ 上一主題|下一主題