用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學  

shadeslayer 發表於 20-1-9 13:19
最好的學習方法?計我話不是自學,是有個伯樂帶住。
絕對正確.

mikimoto12 發表於 20-1-9 17:41
唔明點解話沈家兄弟發展好好係美好的典範。而家沈怡謀係Leeds 數學系講師,沈詩鈞係UCLA adjunct guest lec ...
是沈家自已取向.而且,兩兄弟未來發展, 有何突破,
也難定.
個人覺得, 是早上路,
而路有多遠, 未知之数.

唔明點解話沈家兄弟發展好好係美好的典範。而家沈怡謀係Leeds 數學系講師,沈詩鈞係UCLA adjunct guest lec ...

睇下如何訂義美好,成功。

人哋醉心於數學研究,大學係最佳地方。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

No offence.  我覺得最大問題,係9歳入浸大。 10歲入HKU,牛津可以嗎?

識一個女孩好勁,14歲入到英國唔錯大學,但唔係最頂幾間,佢唔讀,最終17歲入牛津。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

stillgood20 發表於 20-1-9 18:39
是沈家自已取向.而且,兩兄弟未來發展, 有何突破,
也難定.
個人覺得, 是早上路,

唔知點解有好多細個就好神童的,大個就冇咁神。又有啲細個一無是處,大個又好神。

快上路,係咪最佳策略,見仁見智。

shadeslayer 發表於 20-1-9 18:56
唔知點解有好多細個就好神童的,大個就冇咁神。又有啲細個一無是處,大個又好神。

快上路,係咪最佳策略 ...
人,隨年月,自然長大,是天然定律.有些面對優質的子女, 當然希望多做事,
多培養, 早上路, 行遠d.

我家嗰位神童, 只會扮唔知, 扮唔叻.
等緊佢变身.
一無是處,可能係扮出嚟.可能係智慧.

stillgood20 發表於 20-1-9 19:22
人,隨年月,自然長大,是天然定律.有些面對優質的子女, 當然希望多做事,

鬼佬似乎看神童比較隨心,無亞洲學校家長看咁得咁重,下下冠以神童精英,最短時間上到最高點,可能錯過不少沿途風景。

stillgood20 發表於 20-1-9 19:22

如果下下神童前,精英後,壓力唔係個個孩子頂到。唯有扮普通。

又或者家長不懂得停,孩子識又加深加多啲,正常人都識扮蠢做少啲。

shadeslayer 發表於 20-1-9 19:30
鬼佬似乎看神童比較隨心,無亞洲學校家長看咁得咁重,下下冠以神童精英,最短時間上到最高點,可能錯過不 ...
鬼佬都好重視因材施教,好像澳洲的華裔神童陶哲軒。澳洲當年都國寶級咁培養,不斷challenge拿好多奬。現在是現代出色的數學家。當然Terrance Tao是真神童。如果沒有父母及有心人悉心裁培,成就也未必 顯著。
聽人說MIT最多高功能自閉症的人. 那些人在普通世界可能什麼也做不成,那裡就求才若渴。中囯也喜歡捉D天才去培訓,當然失敗的個案是有的,但相信有很多好的成果。
世事好難預料,又要天時地利人和。但一樣野比較肯定,免強就無幸福。

比利時男孩勞倫特·西蒙斯(Laurent Simons)原本希望創下9歲大學畢業的世界紀錄,但夢想難以實現,他已經從就讀的荷蘭大學退學。
勞倫特的父母一直希望他能在10歲生日,也就是今年12月26日之前大學畢業,成為世界上第一個年僅9歲的大學畢業生。
不過荷蘭艾因霍溫理工大學(Eindhoven University) 告訴他們說,勞倫特在生日之前仍然有太多考試還沒有完成。
學校建議勞倫特在2020年年中畢業,但是他的父母立刻決定中斷他的大學課程。
勞倫特的父親亞歷山大·西蒙斯向荷蘭媒體透露,艾因霍溫理工大學批評他經常與媒體拉關係宣傳兒子。
「我們被學校告知,媒體曝光給孩子太多壓力,如果我們繼續讀下去,需要給孩子做心理檢查。」
「如果一個小孩足球踢得好,我們就覺得媒體關注很好很正常。我的兒子有不一樣的天分,他為什麼就不能自豪呢?」
勞倫特自己也在社交網站Instagram上發了一張截圖,上面顯示艾因霍溫理工大學11月發的電郵,顯示他可能在12月畢業的日期。勞倫特給這張截圖配文說:騙子騙子,大騙子!!!
艾因霍溫理工大學所發的一份聲明表示,勞倫特要在10歲生日之前完成所有課程是不實際的,而且他還需要發展自己的「洞察力、創造力和分析批判能力」。聲明說,如果他一定要匆忙完成課程,他的學業可能受到影響。
艾因霍溫理工大學同時表示,應該謹慎對待避免「給9歲學生過大的壓力」,而這個學生「有超凡脫俗的天分」。
勞倫特的智商水平達145分,4歲開始上小學。
他6歲時入讀中學,用了不到兩年的時間讀完了6年的中學課程,為大學課程打下基礎。
根據吉尼斯世界紀錄大全,美國人邁克·基尼(Michael Kearney)1994年獲得大學學位,創下最年輕大學生世界紀錄。他當時年僅10歲。
Source: BBC中文 2019年 12月 11日

以上是一則近日的新聞報導,想指出外國也有愛炫耀的家長。

Radiomama 發表於 20-1-9 21:18
這種父母過了火,反面教才. 小孩身心健康要優先考慮.

planetearth 發表於 20-1-9 21:06
鬼佬都好重視因材施教,好像澳洲的華裔神童陶哲軒。澳洲當年都國寶級咁培養,不斷challenge拿好多奬。現在 ...

不是不因材施教,只係不把神童,天才,精英標簽隨便派。

Radiomama 發表於 20-1-9 21:18

也有。

小曳人 發表於 20-1-4 17:31
我搵過沈先生傾計,坦白講,就算有天份,亦好難做到佢所付出嘅!真係好多學習嘅時間,無乜娛樂,當人人話佢 ...
會唔會知沈氏兄弟lQ指數?是超級天才?愛恩斯坦嗰隻?

醒目開學勳章 貢獻勳章

stillgood20 發表於 20-1-10 18:39
會唔會知沈氏兄弟lQ指數?是超級天才?愛恩斯坦嗰隻?
以我所知,無check其實佢兩個係有能力加用功得到成就嘅,我個人唔太鍾意"天才" 呢個term, 好似唔駛用功咁
佢咁train法,又點可能去到愛恩斯坦 level 呀?!

恐龍家

早先讀過沈家兄弟的故事,總感覺係佢地父親想要兒子跳級,不肯等,要證明兒子們係天才。只看到父親全力push兩個仔,犧牲了自己的工作與個人時間,將全部生活圍繞陪仔讀書。

但是,我唔知是佢兩個仔迫切要自學,還是父親迫切要他們學。

兩兄弟究竟是否必須跳級咁多才能學習?我認為並不是有必要。如果佢地當初正常升學,成就有可能仲高過現在

小曳人 發表於 20-1-10 20:37
以我所知,無check其實佢兩個係有能力加用功得到成就嘅,我個人唔太鍾意"天才" 呢個term, 好似唔駛用功咁
...

謝謝!有天賦.也必須用功.
只是事半功倍而已.
更加上環境(资源)輔助.
才有不一樣的效果.

同意!其實呢D都唔算係乜成就。 佢地只係大學教授有乜咁叻?

跟一般叻嘅人都可以做到,只不過你早幾年,佢地遲幾年。

又唔係諾貝爾獎,又唔係有創新發明。

一個平常叻人,22歲大學畢業,跟住上碩士博士,做研究,專心研究,得到學術成就,如高錕、黃麗松,更加叻。(香港大學,中文大學都有好多世界級出色的醫生教授。)

回覆樓主:

我覺得大家討論嘅重心錯佐。沈先生小朋友是否天才,並不是要討論的地方。其實,沈先生話香港家長過份依賴補習社,令小朋友失去自學能力。

我眼見好多K1-2 小朋友,已經忙於上補習班。中文認字要補早X, 數學要補eyexxxxx mathxxxxx。普通話又補,英文又補。仲有一大堆面試班,就係要操練考小學。我其實有問過班家長,小朋友過份補習,平時返學還會專心上堂嗎?

我以前的年代 ,中四會考才會上補習班。