用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 最好教育是自學
樓主: planetearth
go

最好教育是自學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 20-1-5 14:56
有趣啊!真的是免費服務?介意分享多一點他的advice嗎?
你的孩子會試行那一條路呢?HKUST的Dual program ...

係免費,係近年已經唔收細路,因為呢代d細路無決心改變命運,佢近年就算收,都係窮苦家庭,唔怕辛苦,最重要嘅係:想讀醫科!
佢嘅advice 應該書上有,我收到嘅formula 係中一至中三要學哂高中課程,高中時集中做past paper,最少10年,年日定下time table,放學無活動,返到屋企去完廁所衫都唔好換就開始做功課,每日最少1小時自修,有問題一星期見補習老師一次時問

問心,我唔想仔讀醫,亦無需改變命運,所以佢嗰套唔啱我

至於DP,又唔算好花時間,但的確會有野唔明,睇多兩次又OK,因為我地想要ref letter,所以都希望仔佢做好d,有需要就會搵朋友幫手睇一下佢d功課 (我自己大學讀pure science,總變到d朋友幫到忙)

我仔,暫時係自製加速課程,會自修報考IAL,考完再決定升學問題,始終仲細,佢仲想痴住屋企,如果局勢正常返,傾向俾佢响科大讀,讀到想去外地先走,無時間表,但海外就最好滿16歲,會比較易入知名大學,特別係美國!但同d 教育顧問傾過,似乎強大自學能力、鍾意學習,呢d並唔係吸引人收嘅特質,唔算係personal statement 重心

stillgood20    發表於 20-1-5 18:46
恐龍家

小曳人 發表於 20-1-5 17:53
係免費,係近年已經唔收細路,因為呢代d細路無決心改變命運,佢近年就算收,都係窮苦家庭,唔怕辛苦,最重 ...
謝謝分享!

係免費,係近年已經唔收細路,因為呢代d細路無決心改變命運,佢近年就算收,都係窮苦家庭,唔怕辛苦,最重 ...

Wow, 初中讀晒高中的課程,高中就drill past paper, 以入醫為首要。

跟EK一位每天寫好多篇日誌的網友似乎係同一類型。

Same here, 我仔沒有讀醫的打算、也不是要求改變什麼命運,好難照著辦。不過認識的年輕人就算讀醫科,也沒有push得咁緊要;反而我擔心這樣培訓出來的醫學生,承受不了失敗的壓力,容易行歪路。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 20-1-5 19:44
Wow, 初中讀晒高中的課程,高中就drill past paper, 以入醫為首要。

跟EK一位每天寫好多篇日誌的網友似乎 ...
呢代講生涯規劃,講興趣,如果一個人嘅方向/興趣去咗錢度,可以捱到幾耐?真係接受唔到!

jli008    發表於 20-1-6 16:06
恐龍家

'這位 沈爸,其實好有心,好欣賞佢幫 窮人。
對於一些比較聰明又勤力的孩子,要有目標地集中精力學提早完成某些科目其實不難,尤其理科及數學。當然要花桓對大的努力。如果要佢十項全能,十級鋼琴游泳校隊,就不能要求太多了。如果是窮人家也未必有錢學音樂。香港最困難是母語中文,又要用英語學知識。在兒子身上的感覺是,他用英語作爲母語學所有用於學業上的知識,而中文是中常生活應用。相對輕鬆一點
另一位喜歡分享又集中讀醫的heha網友, 看他的分享肉緊又真實,要做精英,苦功是少不免的,要有成就無捷徑。
對於自己孩子,真的量力而爲,資源豐富的他們,要懂得珍惜及努力。

planetearth 發表於 20-1-6 00:00
'這位 沈爸,其實好有心,好欣賞佢幫 窮人。
對於一些比較聰明又勤力的孩子,要有目標地集中精力學提早完 ...
仍然可見到這裡對教育有熱枕的家長們.深感高興.謝謝.

我仔上完第一堂DP, 無朋友, 悶, 唔想上. 我就同佢講, 讀DP可以學到學校以外更深的課程, 對申請大學可能有幫助參考(未知是否有用), 他就口頭說會努力. 近來跟兒子談得多升學問題, 他當然也望高處,當然也是我們直接表達了對他的期望. 雖然今年成熟了很多, 但仍是很幼稚. 只是想, 未有方法讀書. 我都有這個方向, 也在plan自制加速課程, 先試下自己報IGCSE, 之後再自修報考IAL.

外國大學都要先考慮成積好, 再要看看申請的學生有什麼特質, 英國大學好像直接以成積作考慮, 美國大學就會成積之外再看某方面特質(我只是一知半解, 未詳細了解)
可以再分享下顧問的意見嗎?

stillgood20 發表於 20-1-6 08:28
仍然可見到這裡對教育有熱枕的家長們.深感高興.謝謝.

對呀, 不少網友的分享真的獲益不少.(之前居然打錯字...)

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-1-6 10:31
我仔上完第一堂DP, 無朋友, 悶, 唔想上. 我就同佢講, 讀DP可以學到學校以外更深的課程, 對申請大學可能有幫 ...
當初我仔上DP,咁啱班上有3個小學生,堂堂坐頭位,所以好快3個人仔就熟絡起嚟,其中一位係同校嘅師弟仲住同一屋苑,所以我地比較幸運,完全無適應問題
關於IGCSE or IAL, 我地試過响"補習社" 免費做評估,結果係無任何prep+部份topic未接觸過嘅情況下,攞到highest grade!所以我地skip IGCSE, 會直接考IAL,所以,有需要時,可以揾有offer IGCSE 嘅補習社

至於升學顧問,其實我見過市面上好幾個顧問或佢地嘅講座,包括Axxx, Exxx,仲跟緊Cxxx上英文,但又偏偏唔想俾顧問服務俾我地

in short, 英國大學簡單d,成績行先,但就算你全top score 都好,牛劍兩間係收唔哂嘅,所以都要靠面試同personal statement 揀人,劍見嘅比例比牛高,有人話劍係到面試時先睇下份PS,問下問題咁,唔知真定假。有師兄提過,攞住學校嘅predicted score 去報大學,conditional offer 通常要求比較低,考試壓力會細d,但如果攞齊成績先去報,一般offer嘅成績會高dd

美國就被顧問強烈唔建議太細報名,原因係無其他人咁多時間/機會去製造學習/服務經驗,預計去美國,最少要3年時間製造經驗,去寫好PS,美國大學係寧可收一個精彩嘅地球人,都唔會收一條書蟲,所以社會服務、國際觸覺/經驗、leadership 等,都好緊要!而比較樂意收young applicant 嘅STEM強大學有MIT同 Carnegie Mellon,但... 顧問話MIT呢兩年唔見收中國護照嘅學生

其實聽完佢地講,我終於有d明白,點解較多case係自修IAL,然後入劍牛

恐龍家

小曳人 發表於 20-1-6 11:11
當初我仔上DP,咁啱班上有3個小學生,堂堂坐頭位,所以好快3個人仔就熟絡起嚟,其中一位係同校嘅師弟仲住同 ...
謝謝分享! 我仔其實冇你仔咁叻,我打算佢正常年紀升學. 但我希望在他能力接受到的情程下教他高於常規課程,但他不是科科都跟到,衹有數理科可以加速,兩科語文就要跟正常程度了。我而家想多了解升學資料提早準備。見佢開始成熟了自己願意先可以開始加碼。
成積好的人好多,要在叻人中要挑選,系要有其他特質。而"特質"其實又好廣,因人而異,美國人特別注重創意.是否死讀書其實他們都好易就分到。做個精彩的地球人

小曳人    發表於 20-1-6 12:11

planetearth 發表於 20-1-6 12:04
謝謝分享! 我仔其實冇你仔咁叻,我打算佢正常年紀升學. 但我希望在他能力接受到的情程下教他高於常規課程, ...

是的, 每個小朋友都有"特質".

我囝有很好的數學天賦, 但奇怪, 沒有賦予他對數學的興趣.

所以, 他完全不像別的數位資優生, 深刻研究, 鑽研數學.

我也隨遇而安, 好了!

不過, 我是十分支持發揮小朋友所長.

只是, 自己做得不好而且,

stillgood20 發表於 20-1-6 12:35
是的, 每個小朋友都有"特質".我囝有很好的數學天賦, 但奇怪, 沒有賦予他對數學的興趣.所以, 他完全不像別的 ...

你個仔讀大數據, 其實已經很有效地應用數學了.

細佬仔你有時估佢唔到, 好似我外, 原本中學都無心機讀書, 去左外國讀書, 突然間成熟左, 讀完大學(理工科)返香港工作, 轉了很多工, 他轉工的原因是想學更多野, 個個老板都留佢, 叫佢再反來, 幾年間他在香港不同大學讀了起碼兩個碩士, 最後份工做金鎘科技方面的. 成日話D知識唔夠用, 而家又去澳洲深造一年.

只要孩子有正面心態, 他們會懂得為自己開創一條新路.

stillgood20 發表於 20-1-6 12:35
是的, 每個小朋友都有"特質".我囝有很好的數學天賦, 但奇怪, 沒有賦予他對數學的興趣.所以, 他完全不像別的 ...
隨緣吧!我孩子又係夠就算,逼唔到。

planetearth 發表於 20-1-6 13:58
你個仔讀大數據, 其實已經很有效地應用數學了. 細佬仔你有時估佢唔到, 好似我外甥, 原本中學都無心機讀書,  ...
明白. 是的.

akys 發表於 20-1-6 23:30
到時到候會自己發力。

等啦,花自然會開。

akys 發表於 20-1-6 23:30
隨緣!是的,也會諒解和支持.

最好的學習方法?計我話不是自學,是有個伯樂帶住。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 20-1-9 13:19
最好的學習方法?計我話不是自學,是有個伯樂帶住。
同意, 有伯樂帶住, 都要肯自學. 只有自己有desire去追求才有用. .伯樂是要點火, 要有效地啟發孩子的興趣.

唔明點解話沈家兄弟發展好好係美好的典範。而家沈怡謀係Leeds 數學系講師,沈詩鈞係UCLA adjunct guest lecturer,亦即合同工臨時講師,在學界係好普通,並不是甚麼成就。相信以他兩兄弟的聰明,當日不跳級,亦不會比現在差。那麼家長又何必為博個天才名聲,犧牲咗細路仔一切娛樂,咁細入大學,仲要連累父親辭去工作,家庭經濟陷入困境?是否是家長要出天才仔嘅願望過於迫切,置孩子及家庭最佳利益於不顧,堅持製造天才。這樣真的是美好嗎?今時今日,最後其實都是做普通人來的。所以為搶跑犧牲咗咁多,最終都是無所謂

planetearth 發表於 20-1-9 15:17
同意, 有伯樂帶住, 都要肯自學. 只有自己有desire去追求才有用. .伯樂是要點火, 要有效地啟發孩子的興趣. ...

有伯樂就唔係沈爸爸口中簡單「自學。」
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題