用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 VS 九華
樓主: lion
go

長天 VS 九華 [複製鏈接]

回覆樓主:

九華嘅校風自由程度同其他中學係兩個世界。
自己有個好朋友係九華舊生,十年前識佢個陣佢F.6, 當時見佢係 學鍾意返就返,鍾意走堂就走堂,功課鍾意交就交,唔交都冇人話你。佢話九華啲老師唔識教書,所以平時都係靠自己自修。另外佢係泳隊,所以對學校歸屬感非常強,佢話自己有小朋友都一定要送佢返入去。但今次會揀間勁啲嘅小學,小學個底打得好,有自律性,入咗呢類校風自由嘅先會跟得上。

Cliokohonda 發表於 20-1-7 20:39
我也想知級頭光顧那間補習社……

QE 學生來自五湖四海,再加上成績榮光應否歸小學也說不定了…

級頭榮光歸小學,對此講法持保留意見。

級頭就須光顧補習社?對此不認同!

易入QE並不等于入讀之後能繼續有好成績。相信油尖旺的家長,除非兩耳不聞窗外事,否則多多少少亦知道本區幾間官小的招生狀況,在公開論壇就無須多言明者自明未明者亦不需明。如此之下,巧婦難爲無米之炊道理應不需贅述。

若數QE大戶,當太協爲最。

Justmichelle 發表於 20-1-7 20:51

九華嘅校風自由程度同其他中學係兩個世界。

自己有個好朋友係九華舊生,十年前識佢個陣佢F.6, 當時見佢係 學鍾意返就返,鍾意走堂就走堂,功課鍾意交就交,唔交都冇人話你。佢話九華啲老師唔識教書,所以平時都係靠自己自修。另外佢係泳隊,所以對學校歸屬感非常強,佢話自己有小朋友都一定要送佢返入去。但今次會揀間勁啲嘅小學,小學個底打得好,有自律性,入咗呢類校風自由嘅先會跟得上。

今時今日,上高highlight左的就唔再係事實咯。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-7 23:30
今時今日,上高highlight左的就唔再係事實咯。。。

唔明,邊到highlight咗?

Justmichelle 發表於 20-1-8 01:00

應該係走堂,唔交功課冇人理,老師唔識教書嗰D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Justmichelle 發表於 20-1-8 01:00

係app睇唔到 用網頁版見highlight咗呢句「學鍾意返就返,鍾意走堂就走堂,功課鍾意交就交,唔交都冇人話你。」

每間學校都有所謂 “唔識” 教書的老師, 不止九華和長天、以前或現在...説到底, 讀書也是自己的事
如果我是F6(~17歲)&泳隊的老師, 我也不會迫他交功課了
學生遇到不同的老師, 就要學習面對/溝通
九華長天都是band 1男生的選擇, 好仔, 最大分別只是地理位置和校舍size...
仔(WYK)F1第ㄧ次數測成績欠佳, 班裏的同學們自發成立小组, 幫忙補課。另外,數學老師在考試前, 也幫他們補課, 考試進步了很多,實在感謝他們。

Poyau 發表於 20-1-8 08:21
係app睇唔到 用網頁版見highlight咗呢句「學鍾意返就返,鍾意走堂就走堂,功課鍾意交就交,唔交都冇人話你 ...

原來係咁, thx~
不過我講嘅真係(個別)真人真事,信不信由你~

另外,識唔識教書個度,我無意批評/中傷任何教師,呢個只係我個位朋友嘅個人觀感。講真,做咗學生咁多年,點都會覺得過以前某啲老師教得好、某啲老師教得唔好,只係呢層意思。

所有嘅制度都冇話好定唔好嘅,只有適唔適合。
於我,我係好鍾意九華咁樣嘅學校,俾學生自由度大,其實係信任學生,咁大個人相信你有自理、判斷能力,知道乜野應該做,咩唔應該做。

Justmichelle 發表於 20-1-8 13:06
原來係咁, thx~
不過我講嘅真係(個別)真人真事,信不信由你~

以前就唔知,不過而家就真係冇走堂呢樣嘢,功課欠咗真係要補返,另外見佢哋英文數學測驗成績唔好的話,老師都會再補課跟返教返,不過唔係個別,可能一班人一齊,另外初初開學試過代數有半班同學好似有啲亂,老師都喺考試前再執一次,因初初開學可能唔係所有同學都能夠全英聽數學同一下子轉英數未習慣,老師再開堂半中半英交返大家,剛剛過咗第二次考試大家開始跟到就冇,不過今次考試前有抄返以往舊卷畀佢哋試做

回覆樓主:

長天資訊日有講DSE成績,有張PowerPoint添。

長天畢左業嘅師兄都有回校教師弟溫習,只要同學自組小組後,老師就會安排。

唔運動嘅學生入讀後,可以多做運動,唔好成日掛住打機。不過本身如果好憎/好抗拒跑步嘅話,就建議唔好揀了,因為每年上學期嘅體育考試,都係考跑圈呢

gaia4 發表於 20-1-8 08:57
每間學校都有所謂 “唔識” 教書的老師, 不止九華和長天、以前或現在...説到底, 讀書也是自己的事
如果我是 ...

很好!

medicine 發表於 20-1-6 18:26
自己長天舊生禮送阿仔入九華……

已經做了最實際的解答

據我所知, 有部分長天學生當年升中選校,係以九華做第一志願。 相反我冇聽過九華學生以長天做第一志願。

V.G 發表於 20-1-7 13:22
點危險法?可否講多少少?我兒都幾肯自主學習,但我都期待會有師長關心、鼓勵同幫助佢尋找和發揮自己所長 ...

既然九華校風自由dse成績都好過長天,即係學生讀到書之外仲可以有愉快的中學生活。

潛水 發表於 20-2-2 09:46
既然九華校風自由dse成績都好過長天,即係學生讀到書之外仲可以有愉快的中學生活。

...
生源質素有別噃

UTB 發表於 20-1-12 16:38
據我所知, 有部分長天學生當年升中選校,係以九華做第一志願。 相反我冇聽過九華學生以長天做第一志願。
...

我仔以前油尖旺校網都冇揀九華,填表都冇填,咁又代表咩?你呢個說法有啲奇怪
‹ 上一主題|下一主題