用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 VS 九華
go

長天 VS 九華 [複製鏈接]

長天VS 九華 請問兩間學校在學術氣氛和學生品德方面 邊間較好?
唔知點揀,如果諉有其他的比較,請指教!!
謝謝!
   7    0    0    0

回覆樓主:

我都想了解一下 , 希望有高人指教 , 指教 ...

我都想知。兩間學校都有去聽簡介會,長天比我嘅印象相當好,校長同啲學生感覺幾打成一片,校園氣氛好似幾開心,九華我就特別鍾意佢午飯後有10分鐘的意識省察時間。唔知有沒有家長有個仔喺呢兩間學校讀書,可以比啲意見我哋?因為聽有人講九華好自由,但就比較好似放羊咁,俾啲同學自己自由發揮,九華是否比較用傳統教學方法?

有同感,兩間感覺都唔錯。長天好似比九華更多活動,不過網上找不到長天公開試的成績,唔知成績如何,果日簡介會校長又好似無提 因為只可以二選一,留返一個位報本區學校,諗住穩陣D,宜家心大心細!

回覆 lion 的帖子

九華FANS一定不會認同樓主個標題!

遠的僅僅講歷史與校舍兩樣,完全不需比較。

近的,就算九華DSE成績不可與往日而語,但亦是勝一籌。

至於校風或用家意見建議等是主觀範疇,可以一百個人有一百個觀點。

長天我自己三十年前讀過,但時間久遠已沒有參考價值,留待其他用家分享。
九華我仔現在讀緊,校風自由不是浪得虛名的,我覺得真係要自律丶會自主學習的才適合,又或者仍然接受父母適量的管束,否則都幾危險

pccw2017    發表於 20-1-11 12:38
IYY    發表於 20-1-7 11:15
arman118    發表於 20-1-7 01:36

popochiny 發表於 20-1-6 18:18
長天我自己三十年前讀過,但時間久遠已沒有參考價值,留待其他用家分享。
九華我仔現在讀緊,校風自由不是 ...
自己長天舊生禮送阿仔入九華……

已經做了最實際的解答

medicine 發表於 20-1-6 18:26

已經做了最實際的解答

我是阿媽,當年的男校女生,我只在長天讀了一年,談不上有歸屬感,但亦無意貶低長天,兩間學校不同校網,風格亦不同,適合與否家長自己衡量。btw, 我仔零運動,九華個足球場佢都冇掂過,所以長天的長跑佢頂唔順的。

我女2個幾熟的朋友仔分別讀九華及長天。

九華名氣,校舍及DSE成績一定完勝,但校風自由不得是浪得虚名非常認同,睇到佢ig上堂/學校情況free到呢。。。。

利申: 我仔今年小六,不過我2間都唔會揀,佢麻麻地男校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

popochiny 發表於 20-1-6 18:45
我是阿媽,當年的男校女生,我只在長天讀了一年,談不上有歸屬感,但亦無意貶低長天,兩間學校不同校網, ...

我個仔又係怕長天長跑,佢本身唔鍾意運動,所以揀咗九華,今年S1,而家讀得都幾開心,功課唔多,上堂都有規有矩,同埋同學間都會比較下成績,所以佢都有自己溫下備課,所以暫時看來還可以,之於長天早兩年睇過開放日印像都好好,啲仔都好純品

長天我侄仔讀緊,校風淳樸,功課測驗較九華多;
小兒今年入讀九華,由原本無參與課外活動變成參加排球、籃球及制服團隊,有時仲會踢足球添,校園設施真係無得彈
學習氣氛亦較自由,學生都很有歸屬感,小兒非常喜歡返學。
我覺得若兒子比較主動及自動波的會更合適。

今年去了九華講座,校舍不錯,感覺良好,學校注重靈修和品行,注重英文,同意要學生本身是讀書自動波型較適合。轉了新校長,相信會再提升DSE成绩。

medicine 發表於 20-1-6 18:26

已經做了最實際的解答

如果自己九華舊生'想'送阿仔入循道呢……

Cliokohonda 發表於 20-1-7 10:24

講話想之嘛,不如做左先再講啦!

Poyau    發表於 20-1-7 10:39

點危險法?可否講多少少?我兒都幾肯自主學習,但我都期待會有師長關心、鼓勵同幫助佢尋找和發揮自己所長,同協助佢地應付種種難題。青少年階段其實都幾多困惑,但未必願意同父母講,校園嘅生活影響都好大,自由固然有好多好處,但如果欠缺適當嘅引導,我都多少有啲擔心,唔知道有冇前輩可以講下,呢兩間學校嘅校園氣氛如何?主觀都唔緊要,真實事例就可以係多一個參考例證。

V.G 發表於 20-1-7 13:22
點危險法?可否講多少少?我兒都幾肯自主學習,但我都期待會有師長關心、鼓勵同幫助佢尋找和發揮自己所長 ...

學校有德育組,有教育心理學家支援,老師都普遍年青有活力,師生打成一片,所以這方面你不用擔心。我指的危險是,當學校太自由,而學生本身唔算自律和欠缺自制能力的話,就很容易似斷了線的風箏咁......

有些學生會自動波,而有些學生需要人在背後推一把才向前,所以合適真的好重要。

謝謝回覆!

Cliokohonda 發表於 20-1-7 10:24

敢問高人何解放棄送仔入九華?因為素聞舊生歸屬感強,很多回來照顧師弟的。

V.G 發表於 20-1-7 18:10
敢問高人何解放棄送仔入九華?因為素聞舊生歸屬感強,很多回來照顧師弟的。
...

其實我果屆冇乜舊生會送自己個仔回母校……自由可能美化了鬆散的現象,如有打算DSE 前放洋,會是一個好環境去觀察仔仔的自理能力。

medicine 發表於 20-1-7 10:36
高人抉擇,事必有因。

我也想知級頭光顧那間補習社……

QE 學生來自五湖四海,再加上成績榮光應否歸小學也說不定了…
伊中初中讀全科,某些同學或家長可能放棄兩三科去迎接高中心儀科目,有些又可能'兩頭唔到岸', 冇乜參考價值……只可說比較易入QE 離不开一堆官小及基榮。
‹ 上一主題|下一主題