用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何train初中生oral English
樓主: Rich5
go

如何train初中生oral English

little_yolky 發表於 20-1-4 14:53
咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtu ...

我囡高小時最迷American got talent 和British got talent. 佢睇咗好多。

gigayan 發表於 20-1-20 13:54
小學時NET教Oral都要作文,佢地只要有創意就會俾好高分

我個NET都係無教會話反而教作文。好搞笑,佢同家姐講:你係academic型,做乜寫D咁天馬行空既嘢。至於阿妹,佢就話:你知唔知你篇文最大問題係乜?係tenses!grammar!

簽名被屏蔽

請問各位,小學階段培育英文口語,請外籍老師係最好方法嗎?我見尼個post好多家長都有請

NNbaby 發表於 20-2-11 19:21
請問各位,小學階段培育英文口語,請外籍老師係最好方法嗎?我見尼個post好多家長都有請
...

要培養英語會話,當然要人同佢講(語境),如果家長英語說話能力高可以自己日日同佢講,唔係就自然要搵老師,比得錢緊係搵個外藉,一來細路(本身英麻麻)冇得選擇迫住要講英文,如果搵個ABC,有機會知對方識中文,就會有D位一唔識就 博大霧講中文。

阿妹K2,3甘上下開始跟private NET, 個時對住外藉近乎啞, 唔識聽唔識講,好快就跟到, 初初都會喺度講中文,但老師真係唔會踩佢 整整下就迫住講全英, 不過佢好彩有個家姐傍住, 一唔識就搵家姐求救。

回覆樓主:

其實係香港學英文要學到好係好難,第一,去學英文,學最多兩小時,返到屋企都唔會用,係學校,個個講中文,學完都唔記得。第二,你比得個女出去學英文,就限定小學至中學,佢都係讀傳統學校。所以跟本浪費佢既時間和金錢。想小朋友英文好,首先家長自己唸下你哋自己英文程度先,你哋自己家長係屋企,講既語言和睇電視既時候,係唔係全中文先?如果係,唔好浪費金錢。算吧!

NNbaby 發表於 20-2-11 19:21
...

學前教育好重要,呀女幼稚園選日日有外籍老師上課。所以佢從小習慣英語。屋企只會開英語的DVD, 全套,一張張碟限時間睇。上drama
小學,中學亦有外籍,曾經小學請過一年私人外籍老師同另一位朋友一齊上課。但之後佢哋唔想就取消咗

現在靠佢聽歌,睇YouTube ,英文劇和年年去幾次外國keep住聽、講英文。

現在間中學,好注重英文,好鼓勵同學間英語對話。

Yanamami    發表於 20-5-23 16:19

bbc2018 發表於 20-5-23 11:44
學前教育好重要,呀女幼稚園選日日有外籍老師上課。所以佢從小習慣英語。屋企只會開英語的DVD, 全套,一張 ...

好好的分享,謝謝
家長好用心營造語境,值得借鏡

Rich5 發表於 20-1-4 09:20
我們一家除了工人姐姐,全部廣東話
我家連工人都無,連net tutor都無,咪又係禁?

akevinla 發表於 20-5-23 00:41
其實係香港學英文要學到好係好難,第一,去學英文,學最多兩小時,返到屋企都唔會用,係學校,個個講中文, ...

係㗎,我屋企都全廣東話,我自己英文好麻麻,無人講英文同pth, 不过就好似楼上禁,从幼稚園就煲佢地英普,家下都叫好ok下~

回覆樓主:

我小朋友細個睇卡通我要求一定要睇英文, 睇youtube可以唔該睇英文, 他不會抗拒慢慢習慣, 朋友初時話我專制, 現在驚訝小朋友英文,口音點解咁好, 小四同外國人溝通完全冇問題

miujoey 發表於 20-5-24 20:59
我小朋友細個睇卡通我要求一定要睇英文, 睇youtube可以唔該睇英文, 他不會抗拒慢慢習慣, 朋友初時話我專 ...
英文的書,劇,教育節目等等的確做的有趣好多,小朋友一定唔會抗拒

b3410 發表於 20-5-24 21:24
英文的書,劇,教育節目等等的確做的有趣好多,小朋友一定唔會抗拒

我女細個,當時peppa pig係香港仲未咁hit,就已經日日追看