用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何train初中生oral English
樓主: Rich5
go

如何train初中生oral English [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-1-4 19:04
你上面既嘢我已經同阿細講晒,咪就係佢無做好又想睇囉家姐自律我無理佢既。
...

咁即係呀细自控能力未夠,要多引導佢,夜晚收起手機。

題外話我唔係太建議小朋友用手機嚟睇片/打機,因為非常壞眼,要睇就用電腦,所以我兩個仔都會用電腦睇,用電腦玩。

「不是很好」係如何不好?

學校口語考試表現如何?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-4 19:09
咁即係呀细自控能力未夠,要多引導佢,夜晚收起手機。

題外話我唔係太建議小朋友用手機嚟睇片/打機,因為 ...

佢用notebk呀

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-4 21:35

little_yolky 發表於 20-1-4 14:53
咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtu ...

點解佢會拎到一部電話/tablet/laptop(睇到youtube嘅物件)去被竇?

gigayan 發表於 20-1-4 20:41
點解佢會拎到一部電話/tablet/laptop(睇到youtube嘅物件)去被竇?

返學要丫嘛,一時失手俾佢攞咗!

Rich5 發表於 20-1-4 13:47
她們很像只喜歡玩電話

唔知係咪只愛睇電話既人點幫都有種拉牛上樹 我屋企果個都係咁 無人叫停真係可以全日機不離手

little_yolky 發表於 20-1-4 14:53
咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtu ...

最近知道朋友的囡囡散光極速加深,原來與習慣了在不夠光的情況下看電腦有大關係,所以要想法子避免。

可考慮孩子臨瞓前把手機放在客廳充電

cornelius 發表於 20-1-7 18:56
最近知道朋友的囡囡散光極速加深,原來與習慣了在不夠光的情況下看電腦有大關係,所以要想法子避免。

可 ...

我哋收咗響我哋房叉電,不過有時唔記得,小朋友又會乘機囉

Rich5 發表於 20-1-3 23:43
我女兒由3歲開始有個English tutor follow her. Until now, 中一,她的spoken English 都不是好,有沒有其 ...

個老師中國人?搵個外藉,差極有個譜,當然上堂唔好不停寫寫寫。

外藉最值錢係講野,但發覺好多家長好貪心, 齋講好似冇實質野睇到, 整整下就寫多過講。

kirstyau 發表於 20-1-9 00:28
個老師中國人?搵個外藉,差極有個譜,當然上堂唔好不停寫寫寫。

外藉最值錢係講野,但我發覺好多家長好 ...

查實揾個唔識中文嘅外藉老師,小朋友焗住用英文交談,會話一定進步

我仔之前學校教佢個英文老師係外藉完全唔識中文,佢哋必須要用英語交談,冇得避,不過外藉通常冇咁注重文法,如學文法本地老師會較優。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-9 18:49
查實揾個唔識中文嘅外藉老師,小朋友焗住用英文交談,會話一定進步

我仔之前學校教佢個英文老師 ...

係呀! 所以從來冇期望外藉老師教grammar, 不過我嗰個見到都會出聲, 或者考試完見佢錯嘅,會解釋畀阿妹聽。

我個外籍一開波已經講明,唔會操paperwork, 唔跟學校課程 阿妹K3跟到依家了。

家姐小二尾開始跟到P6,升中後就唔到時間停左, 中學多 presentation,基本上都冇乜問題。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-9 18:55

回覆 kirstyau 的帖子

家長當然係貪心,想純口音嘅老師教口語,但覺得一堂 400 好貴,出面班有 writing 又 speaking 先兩三百,之後就要求老師教埋 writing,再到考試嗰陣覺得反正老師都係度,不如溫埋書。之後因為考試 grammar 為主,就想操 grammar。見到 grammar 操到七七八八,覺得 Comprehension 唔夠快唔夠高分,順便要求埋閱讀理解。一條龍服務

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-10 07:40

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 23:56

家長當然係貪心,想純口音嘅老師教口語,但覺得一堂 400 好貴,出面班有 writing 又 ...

所以班家咪攪錯哂,完全忘記初心,外藉最值錢係佢說話同口音,甘當然要搵個地道,老師係美國人,一路教全職幼稚園,最近仲攞埋香港ID。

我好清晰只要說話 不過唔知老師係咪黎左香港太耐,入鄉隨俗,今年主動問我英考出左範圍未 外藉會有creative writing,但基本上任老師鍾意點上就點上。岩岩聖誕前個堂,整曲奇同蛋糕,整左2個幾鐘,完全活動教學。

佢地肯睇英文書,閱讀理解唔洗操。

我算怪獸家長,佢地細個冇電話平板,只有英文書,細個點讀筆都3款,唔睇中文電視,電影卡通只會睇原聲英文版。

因為我自己英文唔掂,好羨慕人地一口流利英文。

kirstyau 發表於 20-1-10 00:36

所以班家咪攪錯哂,完全忘記初心,外藉最值錢係佢說話同口 ...

係,外藉老師教嘅方法跟本地老師的確有分別,活動教學亦可在不知不覺中學得更好。
我仔小三都跟過外藉老師设计嘅英語課程,成堂只係玩下小玩意/科學小實驗,不知不覺中已學了英語溝通同表達能力。中學外藉老師教佢英文,只係叫佢睇下書,係非常少功課,我都唔知呀仔學左乜

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-10 07:55
係,外藉老師教嘅方法跟本地老師的確有分別,活動教學亦可在不知不覺中學得更好。
我仔小三都跟過外藉老師 ...

甘好,中學係外藉老師教!我女今年英文科,佢組好彩係外藉教,但全級得佢個組係, 阿女仲話老師比英作分鬆手左。

kirstyau 發表於 20-1-10 08:02
甘好,中學係外藉老師教!我女今年英文科,佢組好彩係外藉教,但全級得佢個組係,  阿女仲話老師 ...

外藉老師都只係教我仔果班,佢班係全级中英文較好,其他班係本地老師教。

说到底想英語會话好必定離不開多聽多說,唔怕就得。

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 23:56

家長當然係貪心,想純口音嘅老師教口語,但覺得一堂 400 好貴,出面班有 writing 又 ...

找外籍英文老師就預咗只練oral, 教文法,有時候找個識廣東話的老師更好,我看過外國的exercises, 不能用來應付本地學校要求,外籍老師看到一定擰擰頭。
要求對話中沒有文法錯誤是有點苛刻,我們説中文也不會想及文法,重要是知道不要口語入文,或執著出口成文。至於口音,我自己不追求,見過不少港孩的港音英語非常流脷, 一點也不失禮。

little_yolky 發表於 20-1-4 22:23
返學要丫嘛,一時失手俾佢攞咗!
你錯

kirstyau 發表於 20-1-10 08:02
甘好,中學係外藉老師教!我女今年英文科,佢組好彩係外藉教,但全級得佢個組係,  阿女仲話老師 ...

小學時NET教Oral都要作文,佢地只要有創意就會俾好高分
‹ 上一主題|下一主題