用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何train初中生oral English
go

如何train初中生oral English

我女兒由3歲開始有個English tutor follow her. Until now, 中一,她的spoken English 都不是好,有沒有其他方法可試呢?

Rich5 發表於 20-1-3 23:43
我女兒由3歲開始有個English tutor follow her. Until now, 中一,她的spoken English 都不是好,有沒有其 ...
語言講得多,自然好。
沒有甚麼祕方。

我們一家除了工人姐姐,全部廣東話

Rich5 發表於 20-1-3 23:43
我女兒由3歲開始有個English tutor follow her. Until now, 中一,她的spoken English 都不是好,有沒有其 ...

3歲 f/u 到中一都不是好?咁呢個老師炒得啦

學習英語都是多聽多講,睇少少英文書/英語劇,慢慢浸。

我都同意

我在想是否停了她們的violin/piano lessons, 用來學oral,等她畢業了才再學番

Rich5 發表於 20-1-4 09:35
我在想是否停了她們的violin/piano lessons, 用來學oral,等她畢業了才再學番

中學生開始大個啦,有自己嘅思想,可以同佢溝通下,如果佢能兼顧可以唔駛停,問題係佢自己想唔想學。
學好會话或者轉個外藉老師,又或者補習揀以全英語對答,練習多啲英文自然就會進步。

我家都很少講英文,但兩個仔英語能力都強,除了學校接觸外,佢哋經常上網睇 YouTube. 睇英文書同外语片,语文多接觸自然就會強。

想oral ^好^是要求什麼表現?
口語就是日常應用,如果follow 英語的老師以外,沒有足夠應用,就很難有改善,不停輸入,沒有輸出,就像從前一直有十多年英語教育的大學生,讀寫看都得有水準,口語就唔太得心應手。

就係她們對音樂英文也沒興趣

和功課測驗太多

回覆 Rich5 的帖子

由聽英文歌,睇美剧開始應該可以吧我小朋友會記晒佢中意的歌的歌詞
記埋攪笑片某D對白, 還模仿扮主角講野, 久而久之, 日日係度講

她們很像只喜歡玩電話

她們自少,我已經想訓練她們英文,但我在外工作太晚太tired. 請外國人和現在住附近的姐姐,她只説英文的。但她們是一些很被動的人。唉

請問如轉international school, 現中一和二。怎考Hk 大學,有分別嗎?

我是由初小培養, 到高小習慣, 如果從初中開始,可能要花多小小功夫找回對英文的興趣先

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-4 10:18
中學生開始大個啦,有自己嘅思想,可以同佢溝通下,如果佢能兼顧可以唔駛停,問題係佢自己想唔想學。
學好 ...

咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtube整盲對眼

little_yolky 發表於 20-1-4 14:53
咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtu ...
你知我两个女不嬲煲Youtube啦~

Yanamami 發表於 20-1-4 16:13
你知我两个女不嬲煲Youtube啦~

佢哋唔係睇英文,所以無得睇

little_yolky 發表於 20-1-4 14:53
咁即係我唔應該阻止兩個偷睇youtube,只要係英文就得點解個個細路一到P5就會偷偷響被竇偷睇youtu ...
唔係唔管而係適量地管。其實點解呀女要响被竇偷睇 Youtube 先?明顯係呀媽唔比先要偷睇啦!其實可以大方啲同呀女傾掂數,講佢知响黑暗環境睇野極壞眼,佢自律做好晒野就可以约定時段睇 Youtube . 咁佢咪唔使偷睇囉,睇乜比佢自己揀但可以要求佢部份要睇英文,小朋友開始大個都须要學懂管理好自己。當然唔係樣樣都睇得,鹹片曳嘢當然唔可以睇啦

情況就同我比阿仔打機一樣, 好多家長嚴禁小朋友打機怕沉迷,但我做法反而早啲比佢接觸,只要仔自律做好曬自己嘅野,就可以適量地大大方方用 I pad 玩。其實越禁反而越好奇,我深信教懂孩子自控比家長操控來得有效。

MrBeast    發表於 20-1-5 06:39

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-4 18:49
唔係唔管而係適量地管。其實點解呀女要响被竇偷睇 Youtube 先?明顯係呀媽唔比先要偷睇啦!其實可以大方啲 ...

你上面既嘢我已經同阿細講晒,咪就係佢無做好又想睇囉家姐自律我無理佢既。