用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請問華厦杯怎樣才可拿証書,是否要合格
go

請問華厦杯怎樣才可拿証書,是否要合格

同上

醒目開學勳章 貢獻勳章

https://www.hkmo.com.hk/doc/contest/2020/2020HXC/01/2020HXC01a.pdf

恐龍家

wingwingmama407 發表於 20-1-3 18:07
同上
華夏盃呢啲半豬肉獎,其實如果無金獎(至少銀獎)既話,攞証書都無用。

王家爸爸 發表於 20-1-10 08:47
華夏盃呢啲半豬肉獎,其實如果無金獎(至少銀獎)既話,攞証書都無用。

請問王家爸爸:如果華夏盃有特等獎,考邊間九龍B1直資中學會有幫助?Tks!

Thomas5072 發表於 20-1-11 07:07

請問王家爸爸:如果華夏盃有特等獎,考邊間九龍B1直資中 ...
華夏盃有特等獎,對考B1中學基本上係無直接用處。但係如果小朋友有參加唔同既數學比賽,又有一定既成績,係面試時好容易引起老師既興趣,作為面試話題既引子,面試時打開小朋友熟識既話題,對小朋友始終有利啲。

delete

王家爸爸 發表於 20-1-11 10:45
華夏盃有特等獎,對考B1中學基本上係無直接用處。
華夏盃特等獎好少,總赛特等獎一
只得幾個人,點都無用?

mikimoto12 發表於 20-1-13 21:07
華夏盃特等獎好少,總決赛特等獎一級
只得幾個人,點都無用?
大學辦既數學比賽冠軍、金牌都無用,坊間既點可能有用?

只得幾個人,點都無用?
佢平時學校既數學成績好嗎?能否滿分?
如果真係想用數學爭取自行面試機會,與其花時間係呢啲比賽,倒不如學好、考好數學試,兩年數學滿分既成績表,一定更有用。

王家爸爸 發表於 20-1-14 09:31
佢平時學校既數學成績好嗎?能否滿分?
如果真係想用數學爭取自行面試機會,與其花時間係呢啲比賽,倒不如 ...
小學呈分數學成績表,冇分數,只有ABCD100 同86 一樣grade

b3410 發表於 20-1-14 10:12
小學呈分數學成績表,冇分數,只有ABCD100 同86 一樣grade
所以一直同朋友講,小學需要揀啲透明度高既學校。

王家爸爸 發表於 20-1-10 08:47

其實有冇人知道岩幾多條有獎?我個仔上年第一次考,小一字又睇唔明又未學過奧數,話20題有5/6題唔明,但都有個銀獎,咁其實攞獎門檻好低下

anpanman_baby 發表於 20-1-15 15:10
其實有冇人知道岩幾多條有獎?我個仔上年第一次考,小一字又睇唔明又未學過奧數,話20題有5/6題唔明,但都 ...
其實攞獎既門檻唔高,特別係初賽,如果抱住俾小朋友增加數學信心既心態,華夏盃、港澳杯呢啲免費比賽,係唔錯既選擇。

只得幾個人,點都無用?

請問華夏盃晉級賽係喺國內定香港進行?

ChristmasBoy 發表於 20-1-20 21:18
請問華夏盃晉級賽係喺國內定香港進行?

晉級賽係香港
總決賽係深圳

Thomas5072 發表於 20-1-20 22:22
晉級賽係香港
總決賽係深圳

thank you

王家爸爸 發表於 20-1-15 15:14
其實攞獎既門檻唔高,特別係初賽,如果抱住俾小朋友增加數學信心既心態,華夏盃、港澳杯呢啲免費比賽,係唔 ...

我覺得攞金獎可能答對唔超過10條,因為阿仔連續兩年都話好多唔識,只識4~5條

cutoff年年唔同, 奧協試過有一年(2015-2016)設立華夏之星獎, 參加晒華夏三次比賽總分又超過200分就會有華夏之星, 當年會列晒嗰班人的分數出來, 如有興趣可以慢慢去search下睇下搵唔搵到獎項cutoff.

https://www.hkmo.com.hk/doc/contest/2016/2016HXC/03/2016hxc03c.html

sunnymama2 發表於 20-1-22 08:37

我覺得攞金獎可能答對唔超過10條,因為阿仔連續兩年都話 ...
奧數攞邊種獎,其實唔係睇你答啱幾多題,而係睇你係眾多參賽者裡面既排名,例如華夏盃係最高分係狀元獎,前十名特等獎,前10%係一等獎,前20%係二等獎,前30%係三等獎。因為有參賽者同分,所以一等獎、二等獎、三等獎有時會比10%、20%、30%稍為多啲啲。