用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行申請表之獎狀
樓主: mandytanghk
go

自行申請表之獎狀 [複製鏈接]

pingu_k 發表於 20-1-8 20:55
只收成績表,即表格內寫的獎不用proof? 定係有即時逐個獎check了獎狀,所以不用收copy?
...

我諗真係會間間不同

我試過一間係要核對申請表內所有格仔填過的資料
要逐格搵番成績表上的位置指畀阿Sir對
或交證書給佢看
佢睇完就在申請表果格剔一剔

我是護書簿

pingu_k 發表於 20-1-8 20:55
只收成績表,即表格內寫的獎不用proof? 定係有即時逐個獎check了獎狀,所以不用收copy?
...

處理申請都係校務處職員,啲証書睇都唔睇就俾返我。唔會proof, check
,連申請表寫活動、服務都係得好少位置。
呢一刻我覺得參加活動同比賽都係只為培養品格,唔係為咗面試

losoco 發表於 20-1-8 21:17
我諗真係會間間不同

我試過一間係要核對申請表內所有格仔填過的資料

THANKS!

其實有些我填在表上的資料,只有推薦信內顯示,但又話不需要交推薦信,所以我都打算交表俾學校時,俾佢望一望推薦信對返,否則好像無supporting咁

happybebebe 發表於 20-1-8 21:24

處理申請都係校務處職員,啲証書睇都唔睇就俾返我。唔會 ...

但連check都唔check,又有點奇怪

pingu_k 發表於 20-1-8 21:29
但連check都唔check,又有點奇怪

好像不稀罕咁

happybebebe 發表於 20-1-8 21:38
好像不稀罕咁

題外話,你這句令我想起學校職員的態度、咀臉。暫時去過幾間中學,最好的竟是DBS的,很nice很有笑容

pingu_k 發表於 20-1-8 21:42
題外話,你這句令我想起學校職員的態度、咀臉。暫時去過幾間中學,最好的竟是DBS的,很nice很有笑容 :good ...

pingu_k 發表於 20-1-8 21:42
題外話,你這句令我想起學校職員的態度、咀臉。暫時去過幾間中學,最好的竟是DBS的,很nice很有笑容 :good ...

SORRY!我說"竟是"係有些問題 但原本真的expect神校的staff,態度都會"神" D,因為其他學校,很多職員的態度、面口都......

happybebebe 發表於 20-1-8 21:24

處理申請都係校務處職員,啲証書睇都唔睇就俾返我。唔會 ...
很同感,成份只取走申請表及成績表,成份退返比你

kittypo 發表於 20-1-8 22:14
很同感,成份只取走申請表及成績表,成份退返比你

好在無嘥心機整profolio

想請問各位如果小朋友英文好, 有信心在P4考PET/Toefl junior

但是否也留在P5時才考較好? 因大部分的學校只睇P5和P6的CERT

P4 考的不用寫在PORTFOLIO?

hippoo 發表於 20-1-15 12:42
想請問各位如果小朋友英文好, 有信心在P4考PET/Toefl junior

但是否也留在P5時才考較好? 因大部分的學校只 ...

小五才考好D, 大部份學校唔收P4 CERT. 但其實, 做乜唔考埋FCE??
你可照寫, 但有機會佢會叫你刪除佢, 或唔會收你CERT COPY的。

29XX86 發表於 20-1-15 15:35
小五才考好D, 大部份學校唔收P4 CERT. 但其實, 做乜唔考埋FCE??
你可照寫, 但有機會佢會叫你刪除佢, 或唔 ...
請教

[size=1.25em]FCE是否深過KET 和TOEFL JUNIOR?

謝謝

hippoo 發表於 20-1-15 20:30
請教FCE是否深過KET 和TOEFL JUNIOR?

謝謝

如FCE, 考獲GRADE A, 最高等於IELTS 7既等級, 如考獲GRADE C, 最低等於 IELTS 5分度等級, CAMBRIDGE CERT 無 EXPIRY PERIOD, 但IELTS就有時限, 只生效2年。

青色就係FCE, 右邊就是IELTS分數的對照表。

hippoo    發表於 20-1-16 14:49

hippoo 發表於 20-1-15 20:30
請教FCE是否深過KET 和TOEFL JUNIOR?

謝謝
TOEFL Junior 滿分900,大概等於B2水平,即係PETdistinction 或者FCE pass - merit. 不過TOEFL junior 沒有oral, writing, 不如cambridge 全面。但是也有一個好處,如果傳統學校學生,說寫能力可能差一些,TOEFL junior 可能易取高分。

29XX86 發表於 20-1-15 20:43
如FCE, 考獲GRADE A, 最高等於IELTS 7既等級, 如考獲GRADE C, 最低等於 IELTS 5分度等級, CAMBRIDGE CER ...
CAE已經少人考,CPE更加少。
‹ 上一主題|下一主題